2021. szeptember, B év


Plébániánk nyugdíjas klubjának őszi kirándulása

Plébániánk nyugdíjas klubja első őszi összejövetelén, 2021. szeptember 15-én kiránduláson vett részt. Jártak Horvátzsidányban a Petruska Mária kegyhelyhen, ahol Dumovits István atya várta a kirándulókat. István atya elmesélte a hely történetét, majd közösen elimádkozták a rózsafüzért. Innen Kőszegre vitt az útjuk, ahol megtekintették a belváros nevezetességeit majd Gencsapáti Szentkúthoz zarándokoltak, ahol közösen elimádkozták a keresztútat. Ezen a szép napon gazdagabban térhettek haza, a találkozás örömével a szívükben.

Plébániánk Facebook-oldalának képes tudósítását ide kattintva honlapunkon is elérhetik.


Véget ért az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

Ferenc pápa zárómiséjével véget ért Budapesten, a Hősök terén az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus. A videók újbóli megtekintése, a felejthetetlen események mélyebb átélése, értelmezése, az elemzések és értékelések olvasása, lelki feldolgozása céljából kövessék továbbra is figyelemmel a Kongresszus honlapját, amit ide kattintva érhetnek el.

Robert Sarah bíboros homíliája az Eucharisztikus Kongresszuson

Robert Sarah bíboros, a katolikus egyház legkarizmatikusabb személyisége is részt vett a Budapesten megrendezett 52. Eucharisztikus Kongresszuson. Homíliájának teljes szövegét, melyet a Gazdagréti Szent Angyalok templomában mondott 2021. szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján, ide kattintva érhetik el.

Megkezdődött az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus

Megkezdődött Budapesten a koronavírus-járvány miatt 2021. szeptember 5-12-re halasztott 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, melynek záró szentmiséjén részt vesz Ferenc pápa is.

Az Eucharisztikus Kongresszus honlapján elérhető az eseményeket, helyszíneket és szereplőket is bemutató részletes programfüzet. A teljes kiadványt pdf formátumban ide kattintva tudják megnézni, ill. letölteni.

Az Új Ember kiadásában pedig az Adorémus különszámaként megjelent a Kongresszus összes szentmiséjét tartalmazó Liturgikus füzet is, mely szintén pdf formátumban ide kattintva érhető el.

A Kongresszus honlapja a NEK-en való részvételhez szükséges részletes gyakorlati információkat is közöl, melyek segítenek, hogy jó élmény legyen a Kongresszus programjain töltött idő. A praktikus információkat ide kattintva tanulmányozhatják.

Akik pedig nem tudnak személyesen részt venni a Kongresszuson, ide kattintva kapcsolódhatnak be az élő közvetítésekbe. Vagy ha részt vettek valamelyik eseményen, újra átélhetik a megható és felemelő pillanatokat.


A 30 éves Szombathelyi Egyházmegyei Karitász életét bemutató kiállítás

2021. szeptember 3-án 11 órakor nyitotta meg Körmenden a Szabadság téren a 30 éves Szombathelyi Egyházmegyei Karitász életét bemutató kiállítást Dr. Székely János megyéspüspök, Majthényi László a Megyei Közgyűlés elnöke és Bebes István Körmend polgármestere. Bedőcs Gyula képes beszámolóját honlapunkon ide kattintva érhetik el.

A tárlatmegnyitóról Megvalósítani Krisztus álmát – Szabadtéri kiállítás nyílt az Egyházmegyei Karitász jubileumán Körmenden címmel a Szombathelyi Egyházmegye honlapja is fényképes beszámolót közölt, amit ide kattintva találnak meg.


Megújult a Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola Facebook-oldala

Már az új névvel és az iskola új címerével találkozhatunk katolikus iskolánk Facebook-oldalán. A tanévnyitóról készült képes tudósításukat honlapunkon is megtekinthetik. A cikket, ill. Jámbori Tamás képeit ide kattintva érhetik el.


2021. augusztus, B év


Dr. Székely János megyéspüspök tanévnyitó gondolatai

Dr. Székely János megyéspüspökünknek a Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola tanévnyitó szentmiséjén elmondott teljes beszédét honlapunkon pdf formátumban ide kattintva érhetik el.

Semmit sem veszít értékeiből, kincseiből a körmendi iskola

2021. augusztus 31-én 17 órakor Dr. Székely János megyéspüspök vezetésével megtartotta a Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola első, szentmisével egybekötött tanévnyitó ünnepségét a Szent Erzsébet-plébániatemplomban.

Azzal, hogy az iskola egyházi lett, semmit nem veszít el az eddigi értékeiből és kincseiből, hanem ezeket megőrzi, és valami különlegeset kap még ezek mellé – kezdte ünnepi gondolatait a püspök atya, majd arra mutatott rá, hogy a diákoknak mostantól fogva a tanárok mellett lesz egy új titokzatos tanítójuk: maga Jézus.

A tanévnyitón az imádság azért zengett, hogy az iskola falai között ne legyen csúnya beszéd, veszekedés, keserűség, kicsúfolás, helyette legyen benne több segítés, öröm, jóság, tudásvágy és tisztelet.

A folytatásban a megyéspüspök felidézte az iskola új névadójának példás életútját, majd megáldotta azt a 11 feszületet, amelyet az iskola minden osztályának falára elhelyeznek.

Markó Petra teljes cikkét a Vas Népe honlapján ide kattintva érhetik el.


Dr. Székely János megyéspüspök a gyermeknevelésről

A gyermek nevelésének a legfőbb felelőse a szülő – hangsúlyozta dr. Székely János megyéspüspök, akit a 777blog.hu portálon megjelent írása kapcsán kérdezett az LMBTQ-mozgalomról, gyereknevelésről Tömböly Ágnes, a Vas Népe újságírója.

Kifejtette az egyház feladatait a gyermekek iskolai nevelésében: A családi életre nevelésnek elsősorban arról kellene szólnia, hogy mi a házasság, az életre szóló szerelem és szeretet a lényege. Az önátadásról, a szeretetben való kiteljesedésről. Ennek a művészetét kellene tanítani. A szerelem, egy másik ember boldogítása nem mindig könnyű művészet, sokszor ára van. Tanítani kellene a konfliktuskezelést, azt, hogy a fiú értse a női lélek reakcióit és megfordítva. A Szombathelyi Egyházmegyében az összes katolikus iskolánkban elindítjuk a családi életre nevelés tantárgyát, aminek pontosan ez a célja. Ezt a foglalkozást ráadásul olyan emberek tartják, akik szép családban élnek, és a maguk hiteles életének példáját is odaviszik a gyermekek elé.

A teljes riportot a Vas Népe honlapján ide kattintva érhetik el.


Az új kenyér megáldása

Ebben az évben is augusztus 20-án az esti 6 órai szentmise keretében áldották meg az új kenyeret. A szentmisén részt vett Bebes István, Körmend város polgármestere és a Körmendi Járási Hivatal vezetője, Gombásné Nardai Ibolya.

A szentmisét Kiss László esperes plébános mutatta be. A beszédében arról szólt, hogy a katolikus iskola nem csak tanít, hanem nevel is. Ezért is fontos és jó, hogy Körmenden lesz katolikus iskola. A szentmise végén megáldotta az új kenyeret, a megszegést a polgármester úr végezte. A szentmisén a Körmendi Városi Vegyeskar énekelt, ezzel emelve az ünnepi hangulatot. A szentmise után a szokásos módon szétosztottuk az új kenyeret a templomkertben.

Vadász Emma Villő cikkét és Kiskós Bernadett képeit ide kattintva érhetik el.

A Körmendi Híradó augusztus 27-i száma is beszámol a városi és a templomi ünnepségről a címlapján, ill. a 8-9. és 10. oldalán. A kiadványt pdf formátumban Körmend város honlapján ide kattintva találják meg.


Megáldották "A magyar Teréz anya" emlékművét Olaszfán

100 éve, 1921. augusztus 16-án született Olaszfán Ódor Anna Teréz orsolyita nővér. A jeles évforduló alkalmából emlékművet avattak tiszteletére a faluban.

Dr. Gyürki László pápai prelátus, egykori olaszfai plébános közel 30 évig állt levelezésben Teréz nővérrel. Személyes emlékeit osztotta meg a megjelentekkel. A szoboravatás alkalmából újból kiadták a Gyürki atya által 2008-ban, Teréz nővérről írt könyvet is.

A Szombathelyi Egyházmegye cikkét ide kattintva találják meg.
Gyürki atya pedig honlapunk rendelkezésére bocsátotta a szentmisén elhangzott beszédét is, amit ide kattintva olvashatnak el.


Szent István király, Magyarország fővédőszentje

Első, államalapító, szent királyunk, hazánk fővédőszentje életét és művét idézzük fel liturgikus ünnepén, augusztus 20-án. Szent Istvánt diplomáciai és politikai érzéke korának, sőt mondhatni, az egész magyar történelemnek legnagyobb államférfiává avatta. Politikai, vallási és társadalmi szempontból egyaránt ő teremtette meg Magyarországot, ő jelölte ki és biztosította a jövőbe vezető utat népének. A Magyar Kurír teljes cikkét ide kattintva érhetik el.

Egyházi fenntartásban indul a tanév Körmend legrégebbi iskolájában

Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola néven kezdi meg az új tanévet a korábbi Kölcsey Utcai Általános Iskola. Az intézmény egyházi fenntartásba került, igazgatója Kiskós Kitti lett, aki az elmúlt évben igazgatóhelyettesként vezetői feladatokat végzett. Tíz éve dolgozik az iskolában, tanító szakos, testnevelés műveltségi területtel.

Intézményünknek nagy lehetőséget jelent az egyházi átvétel, minden szempontból. Az elmúlt pár hónapban jelentős felújítások zajlottak az iskolában. Az épület mellett szellemiségében is megújul az iskola, ettől nem kell tartani, ez csak a javunkra válik. Az iskolában kialakítunk egy kis kápolnát is. Kiskós Kitti elmondta azt is, hogy a hagyományos iskolai menetrend és a rendezvények megmaradnak, emellett cél, hogy az egyházi fenntartásból fakadó értékek pozitív többletet, ne pedig terhet jelentsenek. Az iskolalelkész Kiss László plébános atya lesz.

Tóth Judit teljes cikkét a Vas Népe honlapján ide kattintva érhetik el.


Augusztus 15-én Mária mennybevételét ünnepeljük

A Katolikus Egyház augusztus 15-én Szűz Mária halálát és mennybevételét, vagyis Nagyboldogasszony napját ünnepli. Ferenc pápa így fogalmaz: "A Szűzanya az a csillag, aki utat mutat nekünk. (...) Ahogy a zsinat is tanítja, ő »a biztos remény és vigasztalás jeleként ragyog Isten zarándok népe számára«." (Lumen gentium, 68.) A Magyar Kurír teljes cikkét ide kattintva érhetik el.

Van katolikus iskolánk

Szeptember 1-ével a Kölcsey Ferenc utcai Általános Iskola a Szombathelyi Egyházmegye kezelésében katolikus iskolaként működik tovább Boldog Batthyány László néven.

Kiss László plébános atya arról elmélkedik, hogy mitől lesz katolikus iskola, ill. hogy lesz a Kölcseyből Boldog Batthyány László iskola?! Gondolatai végén Boldog Carlo Acutis életpéldáját elemzi és Boldog Batthyány László mellett az ő közbenjárását kéri katolikus iskolánkért. Rajtunk is múlik milyen iskola lesz. Érezzük magunkénak, imádkozzunk érte, tegyünk meg, amit megtehetünk érte, kérjük mi is Boldog Batthyány László és Boldog Carlo Acutis közbenjárását is.

Kiss László atya írását a Gondolatok menüpontban, ill. ide kattintva érhetik el.


2021. július, B év


Újabb hírek a hittan táborról

Plébániai hittantáborunk hagyományosan két hétig tart, mely szokás idén egy kicsit módosult: a két tábor között tartottunk egy hét szünetet. A második hét, ami így július 19-23 között volt megtartva, rengeteg programmal és feledhetlen élménnyel volt színesítve - a részletes programról Csapó Kornél korábbi cikkéből tájékozódhatnak. A hittantábor programja a két hétben nem változott, viszont a táborozó gyerekek voltak újak. Reméljük, hogy sok jó élménnyel, lelkiekben is feltöltődve térhetett haza mindenki. Hálásan köszönjük a táboroztatásban nyújtott rengeteg segítséget!
Kaszás Beáta Lili cikkét és Papp Luca Anna képeit ide kattintva érhetik el.

Csapó Kornél beszámolója a hittan táborról

Idén nyáron is megrendezésre került a hittan tábor, Isten akaratából, a gyerekek örömére. Erzsi néni, Ági néni, Csaba atya és József kispap vezetésével érdekes programokat kínáltak a gyerekeknek. Hétfőn tábor nyitó misével vette kezdetét a péntekig tartó mulatság. A résztvevők megismerkedtek egymással. Volt lehetőség focira, métára, kézműveskedésre. Ügyességi és elméleti versenyeken mérettek meg a csapatok. Ellátogattunk a kis kápolnába, rózsafüzért imádkoztunk. Mindenki kedvencét, a soha el nem maradható számháborút a várkertben rendezték meg. Csütörtökön a balatoni kiránduláson mindenki lehűtötte magát. Pénteken szalonna sütéssel zárult a tábor. Az ebédet a Kölcsey iskola ebedlőjében fogyasztottuk el, utána a Mini cukiban fagyizott a társaság. Köszönjük, hogy egy hétig gondoskodtak rólunk, jobbnál - jobb programokkal foglalkoztattak minket. Nagyon jól éreztük magunkat, köszönjük a tartalmas együtt töltött időt.

Isten éltesse a Kolping-születésnaposokat!

Hosszú kényszerpihenőt követően, múlt vasárnap tartotta meg a Körmendi Kolping család havi összejövetelét, amely a korábbiakhoz képest rendhagyó módon zajlott, ugyanis ez alkalommal három tagjuk is kerek évfordulót ünnepelhetett: Nagy Lajos elnököt a hatvanadik, míg Jóna Imre és Fodor Zoltánné társukat a hetvenedik születésnapjuk alkalmából köszöntötték. Simonics Ádám beszámolóját és Bedőcs Gyula képeit ide kattintva érhetik el. Külön is köszöntjük az új családtagot!

Júliusi imaóra kispapunkkal a Győr-újvárosi Szűzanya tiszteletére

Az idén 180 éves Győr-újvárosi Urunk színeváltozása templom ikonikus festménye az újvárosi Segítő Szűzanya-kegyképe a közelmúltban teljes átfogó restaurálásban részesült. A kegyképhez a hívek számtalan csodát tulajdonítanak, mutatja ezt a kegyoltáron elhelyezett rengeteg ezüst fogadalmi ékszer és hálatáblácska, amelyeket a hívek hoztak a Szűzanyának az elmúlt több mint két évszázadban. A kegykép fizikai megújulása magával hozza a közösség lelki megújulását is. Ezért hagyományteremtő szándékkal minden elsőszombaton ünnepélyes imaórát vezetnek a Segítő Szűzanya kegyoltáránál. Első ilyen alkalmuk 2021. július 3-án, szombaton 17 órakor volt a plébániatemplomban.

Az imaórát Horváth Csaba, a plébánia kispapja vezette, az elmélkedést pedig Rákos József papnövendékünk tartotta, akinek lélekemelő gondolatait a Győr-Újvárosi Urunk színeváltozása plébánia honlapján ide kattintva olvashatják el, ill. hallgathatják meg.


Szent Tamás apostol

Szent Tamásra, a "hitetlen" apostolra, a töprengő és kétkedő emberre emlékezünk liturgikus ünnepén, július 3-án. Az apostollal kiálthatjuk újra és újra: "Én Uram, én Istenem!" A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.

Sarlós Boldogasszony

Magyarországon régi szokás szerint július 2-án ünnepeljük Szűz Mária látogatását Erzsébetnél. Mivel ezekben a napokban kezdődnek az aratási munkák, és a katolikus magyarság minden munkáját a Szűzanya oltalma alatt végezte, ezért Sarlós Boldogasszonynak nevezték el az ünnepet. Mária Gábriel főangyaltól tudta meg, az angyali üdvözletkor, hogy idős rokona, Erzsébet áldott állapotban van. Azonnal útra kelt, hogy a nehéz napokban Erzsébet segítségére lehessen, aki Keresztelő Szent Jánost hordta a szíve alatt. A Magyar Kurír teljes cikkét ide kattintva érhetik el.

Különösen értékes kincse plébániánknak a felsőberki Sarlós Boldogasszony iskolakápolna oltárképe, Szűz Mária látogatása Erzsébetnél. A festményt a Kossuth-díjas Kisléghi Nagy Ádám készítette pályája elején, amikor Dr. Gyürki László támogatása révén 1989-től feleségével, Kocsis Mártával, a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium angoltanárával a szőcei plébánia épületében élt és alkotott. Az oltárképet Kaszás Csaba Richárd atya fotózta le, s ide kattintva tekinthetik meg.


2021. június, B év


Elhunyt Fancsali Andrásné Ágota

A Körmendi Egyházközség szomorú szívvel búcsúzott el 2021. június 29-én Ágota igazgatónőtől, akit 80 éves korában szólított ki e földi életből a Mindenható. Nemzedékek fiataljait nevelte, tanította Körmenden és környékén, akik szeretettel emlékeznek tanítójukra, az iskola igazgatójára, aki nemcsak tudásra, hanem emberségre, becsületre nevelte őket. Köszönettel és hálával emlékezik rá a Körmendi Egyházközség, aki gazdagon részesült Ágota Isten adta tehetségéből. Dr. Gyürki László nyugalmazott plébános megemlékezését teljes egészében ide kattintva olvashatják el.

Szent Péter és Szent Pál apostolok

Június 29. Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepe Egyházunkban. A hagyomány szerint Péter apostol 67-ben június 29-én halt vértanúhalált. Sok kínzás után saját kérésére fejjel lefelé feszítették keresztre, mert alázatosságában nem tartotta magát méltónak ugyanarra a halálra, mint amit Mestere szenvedett el. Pál apostolt ugyanazon a napon végezték ki, lefejezték a Rómából Ostiába vezető út harmadik mérföldköve mellett. Egy régi legenda szerint azon a helyen, ahol feje a földre hullt, három forrás fakadt. A Magyar Kurír teljes cikkét ide kattintva érhetik el.

Imádság Boldog Batthyány László közbenjárásáért

Rákos József papnövendékünk 2021 februárjában a koronavírus járvány idején fordult imádsággal Boldog Batthyány László közbenjárásáért. Imádságát a Szombathelyi Egyházmegye ajánlásával honlapunkon ide kattintva érhetik el. Kérjük mi is imáinkban minél gyakrabban városunk szent életű hercegorvosának közbenjárását!

Körmendi ministránsok a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász táborában

A plébániai karitász csoport jóvoltából, június 23-án plébániánk ministránsai ellátogattak Nardára, az Egyházmegyei Karitász táborába. Ezen a napon a tábor vendégül látta a környező nagyobb települések karitász csoportjait és gyerekeit, egyfajta vakációnyitó gyanánt. Plébániánk ministránsai a nardai templomban várták János püspök atyát, aki a szentmisét celebrálta és a kispapokat, akik részt vettek a tábor első hetének programjain, mint segítők. Ministránsaink szolgáltatták az asszisztenciát a tábornyitó szentmisén, amelyen Püspök atya prédikációja után Járfás Ádám kispap tanúságtételét hallhattuk. A prédikáció és a tanúságtétel egyaránt lelki alapot adott a nyár kezdetének. A szentmise végén Püspök atya minden résztvevőknek egy rózsafüzért ajándékozott, hogy Égi Édesanyánk által forduljunk Istenhez, a mi Atyánkhoz. Rákos József papnövendékünk részletes beszámolóját és a Vaskarika, ill. Vas Népe fényképeit honlapunkon ide kattintva érhetik el.

Szent László király

Szent királyunkra, Lászlóra emlékezünk liturgikus ünnepén, június 27-én. "Boldog László király kiragyogva kimagaslott Magyarország királyainak fényes nemzetségéből. Kétségtelen édesatyja a nevezetes első Béla, a hírneves András király öccseura; alkotóereje szorgalmából azon években, midőn uralkodott, az állam, sőt az egész Pannónia annyira rendezetten s meggyarapodva virágzott, hogy boldog István király ideje óta törvények, szabadság és bőség tekintetében soha még ily csodálatosan nem csillogott. Minden korábbi állapotánál gazdagabban Magyarország azidétt kezdte szabadságának fejét a bőség telt szaruival az egekig emelni, s gazdagságában, rangban és dicsőségben szinte valamennyi vidéket legyőzni" – olvassuk Szent László 1192 után keletkezett legendájában. A Magyar Kurír teljes cikkét ide kattintva érhetik el.

Áldás Magyarországnak

Június 21-22-én repülőgép száll fel Budaörsről, fedélzetén az Oltáriszentséggel és egy pappal, azzal a céllal, hogy több szakaszban megáldják az egész országot. 22-én délben Pécsről indul a repülőgép és 2 óra alatt ér Szombathelyre Nagykanizsát és Szentgotthárdot is érintve. A további részleteket a Szombathelyi Egyházmegye honlapján ide kattintva találják meg.

Győzelemről énekeljen...

83 évvel az 1938-as budapesti eucharisztikus világkongresszus után és 83 nappal a 2021-es világesemény előtt, ünnepélyesen bemutatták az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszát, imázsfilmjét és az esemény 12 hírnökét.

Magyarország 2021. szeptember 5-12. között ad otthont a katolikus világeseménynek, amelynek záró szentmiséjén a tervek szerint részt vesz Ferenc pápa is. A szervezők bemutatták Koudela Géza, Bangha Béla "Győzelemről énekeljen" kezdetű művének újrahangszerelt változatát, amely 1938-hoz hasonlóan, most is a kongresszus himnusza lesz. A további részleteket az Eucharisztikus Kongresszus honlapján ide kattintva találják meg.


Vigyázzunk rájuk!

Széles körű együttműködésre van szükség a gyermekvédelemben – Szakmai fórumot tartottak a Patronában

"Gyökeresen változtatni kell a szemléletmódunkon." Országos gyermekvédelmi fórumon mutatták be célkitűzéseiket, programjaikat, egyre szélesebb körben megvalósuló együttműködésüket a katolikus intézmények képviselői. A Hetvenkét Tanítvány Mozgalom (T72) Pedagógiai Műhelyének meghívására gyermekvédelmi szakemberek tanácskoztak június 16-án Budapesten, a Patrona Hungariae Iskolaközpontban. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.


Imádkozzunk kántorunk édesapjának lelki üdvéért

Kántorunk, Gemziczky Dávid édesapja, Gemziczky Béla elhunyt. Hétfőn, június 14-én este 6 órakor gyászmisét mondunk lelki üdvéért a plébániatemplomban. Közösségünk minden tagja nevében kérjük a Mindenható Atyát, adja meg számára az örök boldogságot, családjának pedig adjon vigasztalást!

Személyi és területi változások a Szombathelyi Egyházmegyében

Dr. Székely János megyéspüspök 2021. augusztus 1-jétől személyi és területi változtatásokról döntött egyházmegyénkben. Plébániánk korábbi káplánjai közül a püspök úr Zakó Jenő atyát jáki, Varju Gábort hegyfalui plébánossá nevezte ki, Óra Krisztián pedig a Szentgotthárdi Plébánia plébános helyettese és a Katolikus Iskola iskolalelkésze lesz. Munkájukat kísérje Isten áldása! A további részleteket a Szombathelyi Egyházmegye honlapján ide kattintva találják meg.

2021. május, B év


Szentháromság vasárnapjának története és liturgiája

A Pünkösd utáni első évközi vasárnap a Szentháromság vasárnapja. Az ünnepet Stephanus, Lüttich püspöke (+920) vezette be. Elrendelte városában, majd szép zsolozsmát is szerkesztett az ünnepre. Ebből is látható, hogy életében jelentős szerepet játszott a Szentháromság tisztelete. Írt egy könyvecskét elődjéről, Szent Lambertről (akit 670-ben száműztek), s közli egy fohászát:

"Istenem, kérlek, áldd meg szolgáidat; Isten, ki hármas egységben áldott légy!"

Az írását egy nagyon szép doxológiával (dicsőítés) zárta:

"Miközben uralkodik az élő Isten Háromsága teljességében s az egység fenségében,
kinek dicséret legyen, s a szentek ujjongása;
és folytonos hálaadás most és mindig a halhatatlan örökkévalóságon át. Ámen."

A püspököt székesegyházában a Szentháromság oltár alatt helyezték örök nyugalomra. Utóda pedig az egész egyházmegye számára elrendelte Szentháromság ünnepét. Verbényi István teljes írását a Magyar Kurír honlapján ide kattintva érhetik el.


"Íme, a te anyád" – A Megváltó és a megváltottak Anyjának ünnepe

Ferenc pápa döntésének megfelelően három évvel ezelőtt az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció dekrétumban rendelte el, hogy Pünkösd ünnepe utáni hétfőn Máriát mint az Egyház anyját ünnepeljük.

A Kongregáció állásfoglalása szerint: "ez az ünneplés segíteni fog bennünket arra emlékezni, hogy a keresztény életnek – ahhoz, hogy növekedni tudjon – a kereszt misztériumához, Krisztusnak az eucharisztikus lakomában való fölajánlásához, az ajándékozó Szűzhöz, a Megváltó és a megváltottak Anyjához kell kötődnie". De mit is jelent az, hogy Mária az Egyház anya?

Vlaj Márk írását a Győri Egyházmegye online magazinjában, a Hitvallásban ide kattintva érhetik el.


Életem utolsó szakaszához érkeztem

Júliustól Sümegről Szécsénybe, a novícius házba helyezik át Barsi Balázs ferences szerzetest, aki 25 éven keresztül szolgált a Veszprém megyei településen. A 777.hu cikkét ide kattintva olvashatják el.

Balázs atya Konferenciabeszédek a húsvéti időben című utolsó sümegi konferenciabeszéd-sorozatát a Gondolatok menüpontban, ill. közvetlenül ide kattintva érhetik el.

Mint Balázs atya FaceBook bejegyzésében írja, "Életem utolsó szakaszához érkeztem. Hagyjatok ebben az évben visszavonultságban engem. Szeretnék szünetet tartani a lelkigyakorlatokban is."


2021. április, B év


Zoli atya üzenete a kórházból

"Köszönöm, hogy olyan sokan imádkoztok gyógyulásomért és édesapám lelki üdvéért. Jézus feltámadt, legyőzte a halált, ma is él, ma is gyógyít!" - írta ki Zoli atya április 26-án a FaceBook oldalára, egy képpel is illusztrálva gyógyulását.

Mielőbbi teljes gyógyulást kívánunk, Zoli atya! Imádkozzunk továbbra is minden betegért és az elhunytak lelki üdvéért!

A Bors április 29-i online kiadása reggeli cikkében beszámolt Zoli atya betegségéről és édesapja temetéséről. Ezt a cikket ide kattintva érhetik el. Az esti cikkben pedig Dr. Székely János megyéspüspök úrtól új információkat is megtudhattunk Zoli atya gyógyulásáról, amit ide kattintva olvashatnak el. A Borsonline május 7-i cikke beszámol róla, hogy Zoli atyát is sikerült elérniük telefonon. Ezt a cikket, s benne Zoli atya üzenetét ide kattintva találják meg.


Imádkozzunk Lendvai Zoltán atyáért

Lendvai Zoltán atya rédicsi plébános, gördeszkás pap, volt körmendi káplán kórházba került, komoly küzderlmet folytat a koronavírussal. Imádkozzunk érte és imádkozzunk édesapja lelki üdvéért is, aki néhány napja hunyt el.
"Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek a nevemben, ott vagyok közöttük." Mt 18,20

A szülők többsége a fenntartóváltás mellett voksolt

A Szombathelyi Tankerületi Központ tájékoztatása szerint megszületett a Szentgotthárd és Térsége Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, illetve a Körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola tekintetében a fenntartóváltással kapcsolatos szülői szavazás eredménye. A részletes eredményeket a Vas Népe cikkében ide kattintva találják meg.

Elérhető a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programja

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust (NEK) szervező titkárság elérhetővé tette honlapján a kongresszus hetének teljes programját, amelyet PDF formátumban is letölthetünk. A program mellett megismerhetjük azokat az előadókat is, akiket a világ minden tájáról várnak a szeptemberi találkozóra. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.

Elérkezett a szülői szavazás ideje az iskolaátvételről

A digitális oktatás elhúzódása és a Kormány 151/2021. (111.27.) Korm. rendelete szerint, mely a szülői szavazáskor nem teszi lehetővé az on-line véleménynyilvánítást, csak a jelenléti szavazást, módosul a Körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskolában a fenntartóváltással kapcsolatos eljárásrend.

Az iskola intézményvezetőjének tájékoztatóját ide kattintva olvashatják az iskola honlapján. Ebben szerepel, hogy az intézmény alkalmazottjainak 81%-a a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásába történő jövőbeni működése mellett foglalt állást.

A Szombathelyi Tankerület igazgatójának tájékoztatóját és részletes eljárásrendjét pedig ide kattintva találják meg. Eszerint a szavazásra április 19-én (hétfőn) és április 20-án (kedden) reggel 7 órától 19 óráig személyes megjelenéssel van lehetőség.

A Szombathelyi Egyházmegye új videójában megismerhetik megyéspüspökünk és plébánosunk szempontjait, és a szülők is kifejtik véleményüket az egyházmegyei fenntartás előnyeiről. A videót az Egyházmegye Youtube-csatornáján ide kattintva tekinthetik meg.

Kérjük a Kedves Szülőket, jöjjenek el és támogassák az iskola egyházmegyei fenntartásba vételét.
Imádkozzunk, hogy Körmenden is legyen katolikus iskola!


Ételszentelés lovaskocsiról

A Batthyány Lovas Bandérium és a Körmendi Polgárőrség közreműködésével Kiss László plébános úr húsvétvasárnap reggelén idén is végijárta lovaskocsival Körmend utcáit, megszentelve a közösségi pontokon összegyűlt hívek húsvéti ételeit.
A TV2 hírműsora, a Tények Lovaskocsiról áldották meg az ételt címmel tudósított az eseményről, amit ide kattintva tekinthetnek meg.

"Ne féljetek" (Mt 28,10)

2021 húsvétjára közös nyilatkozatot adott ki a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK). A dokumentumot a Magyar Kurír honlapján ide kattintva érhetik el.

Ingyenesen elérhető az Adoremus áprilisi száma is

A kiadványt az Új Ember honlapján ide kattintva találják meg.

2021. március, B év


Virágvasárnap a nagyhét ünnepélyes megnyitása

Virágvasárnap a bűnbánatot jelentő nagyböjti időszak utolsó vasárnapja és egyben a nagyhét kezdete. Ezen a vasárnapon Jézus Jeruzsálembe történő bevonulásáról emlékezik meg a Katolikus Egyház. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.

Gyümölcsoltó Boldogasszony

Jézus fogantatását, Urunk megtestesülését (Conceptio Domini, Conceptio Christi) ünnepeljük Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.

Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának 18. évfordulója

Március 23-a Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásának 18. évfordulója. Megemlékezésül tekintsék meg Komáromi Mária eladását, melyet a Ferences Világi Rend szervezett idén januárban, halálának 90. évfordolója kapcsán. Az előadásról készített YouTUbe-videót ide kattintva érhetik el. Szeretettel ajánljuk honlapunk BATTHYÁNYAK menüpontját is, melynek anyagát folyamatosan gyarapítjuk új anyagokkal és információkkal.

Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Szent Józsefre, az egyetemes Egyház védőszentjére, a keresztény házasságok és családok, munkások, kézművesek, ácsok, favágók, asztalosok, üldözöttek és a jó halál védőszentjére emlékezünk főünnepén, március 19-én. A Magyar Kurír teljes cikkét ide kattintva érhetik el.

Hetven éve halt meg Coreth Mária Terézia

Idén januárban ért véget a Batthyány-év: 150 éve született és 90 éve halt meg Boldog Batthyány-Strattmann László. Ehhez kapcsolódik még hitvesének – Coreth Mária Terézia grófnőnek – halála is: 70 éve halt meg. Körmenden óvodát neveztek el róla. Dr. Gyürki László ny. plébános, pápai prelátus méltó megemlékezésül honlapunk rendelkezésére bocsátotta Coreth Mária Teréziáról írt mélyreható, lélekemelő tanulmányát, amit ide kattintva érhetnek el.

Plébániánk közössége március 14-én vasárnap az esti szentmisében emlékezett meg Coreth Mária Teréziáról. A szentmiséről Buda Brigitta készített képes beszámolót, amit ide kattintva tekinthetnek meg.


Ferenc pápa részt vesz az Eucharisztikus Kongresszus záró szentmiséjén

Iraki útjáról hazatérőben, március 8-án a repülőgépen az újságírókkal beszélgetve Ferenc pápa a következőket mondta: "Most Magyarországra kell mennem a kongresszus zárómiséjére, de ez nem országlátogatás lesz, hanem csak a misére megyek. De Budapest két órára van Pozsonytól, miért ne látogassak el Szlovákiába? Így jönnek a dolgok ..."

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Sajtószolgálatának közleményét a Magyar Kurír honlapján ide kattintva érhetik el.


Ingyenesen olvasható és letölthető a márciusi Adoremus

Az Új Ember szerkesztősége ingyenesen elérhetővé és letölthetővé tette az Adoremus márciusi számát. Remélik, ezzel könnyebbé válik mindenkinek, hogy egyénileg és családilag – akár otthonában – még áhítatosabb lélekkel tudjon bekapcsolódni az Egyház liturgiájába, imájába, továbbá az online miseközvetítésekbe. A kiadványt az Új Ember honlapján ide kattintva érhetik el.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye

1. A koronavírus miatt meghirdetett veszélyhelyzetben a templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat továbbra is nyitva tartjuk. Nyilvános istentiszteletek csak a hatósági kijárási és egyéb korlátozásokkal összhangban végezhetőek, az illetékes ordinárius rendelkezése szerint. Felelősen és körültekintően kell eljárni, figyelembe véve a járványügyi előírásokat, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására.

2. Az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól a felmentést – a fertőzés elkerülése céljából – a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ordináriusai újfent megadják további intézkedésig.

A közlemény teljes szövegét ide kattintva érhetik el.


Katolikus YouTube-csatornák, élő liturgiaközvetítések


2021. február, B év


Barsi Balázs nagyböjti konferenciabeszédei

A nagyböjti szent időszak elérkeztével Barsi Balázs ferences szerzetes idén is megtartja hagyományos konferenciabeszéd-sorozatát, melyre a járvány miatt a sümegi kegytemplomban kerül sor, és a Ferences Rendtartomány YouTube-csatornáján élőben közvetítik. Az élő adás nagyböjt minden vasárnapján 18.30-kor kezdődik: Balázs atya először szentmisét mutat be, majd ezt követően mondja el az adott heti elmélkedését. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.

A konferenciabeszédeket a Gondolatok menü Barsi Balázs elmélkedései YouTube videókon menüpontjában, ill. közvetlenül ide kattintva is megtekinthetik.


Jézussal a Keresztúton

A keresztút az egyik legismertebb keresztény ájtatossági forma. Mai formájában 14 stációból (vagy állomásból) áll, amelyek Krisztus végső szenvedését jelképezik. Minden stációnál a kegyeletet végző hívő az Úr szenvedésén elmélkedik. A keresztútjárás a szentföldi zarándoklatokat eleveníti föl, amelyek során a zarándokok Krisztus szenvedésének helyeit keresték föl.

Plébániatemplomunk keresztútjáról Bedőcs Gyula készített fotósorozatot, melyet lélekben ide kattintva járhatnak végig. Vagy zarándokoljanak el (legalábbis gondolatban) Horvátnádalja igazi mennyei szigetet alkotó templomkertjébe, melynek keresztútját honlapunkon ide kattintva találják meg.

Bár a Kórházkápolna felújítás miatt jelenleg zárva van, Kerecsényi József Dr. Gyürki László: A körmendi kórházkápolna története c. könyve alapján készített videójával most is betérhetnek, s számítógépük vagy akár okostelefonjuk előtt végigelmélkedhetik a videó 12.36-nál részletesen bemutatott keresztútját, amit minden állomásnál meg is tudnak állítani. A videót ide kattintva tekinthetik meg.

Egyházmegyénk legszebb modern templomát Dr. Takács Gyula plébános koncepciója alapján építették fel Csörötneken az 1980-as években. A képzőművészeti alkotások Lesenyei Márta és Kiss Sándor munkái. A 14 stáció bronz domborművei 1991-ben készültek el. A Csörötneki Örök Ige Plébániatemlom keresztútjához ide kattintva juthatnak el.

A keresztutakhoz tartozó imádságokat és elmélkedéseket Bánk József érsek-püspök 25 keresztutat tartalmazó, Jézussal a keresztúton című gyűjteményében ide kattintva, vagy a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár 28 keresztútból álló Keresztút gyűjteményében ide kattintva érhetik el.


Nagyböjti lelki naptár

Ugyanazt a lelkületet ápoljátok magatokban, amely Krisztus Jézusban volt. (Fil 2,5)

A Pesti Ferencesek idén is elkészítették Nagyböjti lelki naptárukat, melyet ide kattintva találnak meg. Az elmélkedések gondolatait Joseph Ratzinger, XVI. Benedek pápa: Isten projektje c. műve Bűn és megváltás fejezetéből vették.


Diós István: Napi kenyerünk. Hamvazószerdától Nagypéntekig

Dr. Diós István római katolikus pap Szombathelyen született 1943-ban. A Magyar Katolikus Lexikon főszerkesztője és a Szentek élete c. kiadvány szerzője ebben a könyvében a nagyböjt napjaira ad lelki táplálékot. Budapesten, az Egyetemi Templomban 2001 nagyböjtjében elhangzott homíliáit tartalmazza. A könyv első fele a hétköznapokra ad elmélkedési anyagot, második fele pedig a vasárnapi konferenciabeszédeit tartalmazza Embernek lenni a harmadik évezred elején címmel. Itt hosszabban beszél a böjtölésről és az imádságról. A könyv elektronikus változatát a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár honlapján ide kattintva érhetik el.

Szűz Mária lourdes-i jelenése – A betegek világnapja

1858. február 11-én a Lourdes melletti Massabielle-barlangban a szegény, tanulatlan, tizennégy éves Bernadette Soubirous-nak megjelent a Szűzanya. A Magyar Kurír cikke ide kattintva érhető el.

A Szegedi Fogadalmi Templom honlapján Kilenced található a lourdesi Szűzanya tiszteletére és közbenjárásáért. A pdf formátumú imafüzetet ide kattintva találják meg.

A betegek világnapja alkalmából Bedőcs Gyula készített fotót plébániatemplomunk Lourdesi barlangjáról. Aki nem tud személyesen eljönni a templomba, jöjjön el lélekben és imádkozzon a Szűzanya előtt. A fényképet ide kattintva érhetik el.

A Via Sacra zarándok utazási iroda filmjét Lourdes történetéről és a 2019. augusztus 16-21. közötti lourdes-i zarándokútról pedig a Linkek menüpont alatt vagy ide kattintva tekinthetik meg.


Szent Ágota szűz és vértanú

A keresztény ókor egyik leghíresebb szentjére, Szent Ágotára emlékezünk liturgikus emléknapján. Vincéhez és Balázshoz hasonlóan az ő élete és halála felől is csak a számos változatban ránk maradt, legendásan fölékesített szenvedéstörténet tájékoztat. A Magyar Kurír cikke ide kattintva érhető el.

Szent Balázs püspök és vértanú

Szent Balázs püspök élettörténetét idézzük fel liturgikus emléknapján, február 3-án. A vértanú püspök emlékezete különösen a névadásban és a népszokásokban él elevenen. A Magyar Kurír cikke ide kattintva érhető el.

Urunk bemutatása – Gyertyaszentelő Boldogasszony

Február 2-án arra emlékezünk, hogy Szűz Mária, negyven nappal Jézus születése után, bemutatta gyermekét a jeruzsálemi templomban. A Magyar Kurír cikke ide kattintva érhető el.

2019. január, C év


Aquinói Szent Tamás áldozópap és egyháztanító

Január 28-án Aquinói Szent Tamásra emlékezünk, a teológusra és filozófusra, aki egyetemi tanári és hittudományi munkásságának termését naponta letette az Úr oltárára, hogy a minőségét Ő döntse el. Összegző műve, a Summa Theologiae nyolcszáz év után is a katolikus gondolkodás és tanítás fontos forrása. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el. Plébániánk honlapján, a Gondolatok menüpontban pedig két könyvet is találhatnak Aquinói Szent Tamás életéről és munkásságáról.

Boldog Batthyány-Strattmann László emlékév záróünnepsége

Körmend Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2019. december 12-i ülésén a 2020-2021-es évet Boldog Batthyány-Strattmann László emlékévvé nyilvánította a hercegorvos születésének 150., halálának 90. évfordulójának tiszteletére. Az emlékév 2021. január 22-én, pénteken ünnepi szentmisével zárult, amely a járványhelyzet miatt délután 5 órakor kezdődött a plébániatemplomban. Főcelebránsa és szónoka Dr. Székely János megyéspüspök úr volt. A szentmise végén a templomban került sor a Boldog Batthyány-Strattmann László díj átadására. Idén egy orvos és egy ápoló részesült az egyházmegye kitüntetésében.

Rákos József papnövendékünk részletes beszámolóját és Bedőcs Gyula fényképeit honlapunkon ide kattintva érhetik el.

Az ünnepi szentmisét az Egyházmegye YouTube-csatornája élőben közvetítette, a felvételt ide kattintva tekinthetik meg.

Az Egyházmegye A test és a lélek orvosa díj átadója Körmenden címmel videó-összefoglalót is készített az eseményről, amit ide kattintva nézhetnek meg.


Ökumenikus Imahét

"Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek" (Jn 15,5–9)
A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) 2021. január 17-24. között szervezte az Ökumenikus Imahetet a keresztény egységért. Városunkban a járványhelyzet miatt idén nem lesznek közös imaalkalmak a templomokban. Mindannyian egyénileg imádkozzunk, hogy Jézus Krisztus akarata szerint: egy akol legyen és egy pásztor! Ehhez nyújt segítséget az ökumenikus imahét Imafüzete, amely megtalálható a MEÖT honlapján, ill. ide kattintva érhetik el.

Mivel idén elmaradnak a személyes találkozások, Bedőcs Gyula körmendi templomokról készült fotóival szeretnénk erősíteni a helyi keresztények egységét. Az emléklapot ide kattintva tekinthetik meg.

Január 20-án, szerdán 18 órakor Ökumenikus imaest volt a Szombathelyi Székesegyházban, melyet az Egyházmegye YouTube-csatornája élőben közvetített, a felvételt ide kattintva tekinthetik meg.


Segítsünk a földrengés sújtotta horvát testvéreinken!

Horvátországot több földrengés is sújtotta a napokban. Sisek városa is nagy kárt szenvedett. Ennek a városnak volt püspöke Szent Quirinus, aki Savariában, a mai Szombathelyen halt vértanúhalált. Az Egyházmegyei Karitász már küldött segélyszállítmányt a városba, és felvette az ottaniakkal a kapcsolatot, akik mobil kályhákat és fűtőtesteket kérnek. Erre gyűjt a héten a karitász, hogy hétvégén már szállítani tudják a kályhákat. Kérjük a Kedves Hívek nagylelkű, jószívű adományait a szükséget szenvedőknek. A pénzadományt a plébániatemplomban a karitászperselybe tehetik a Testvérek, vagy a plébánián adhatják át. A többi templomban a miséző atyának adhatják oda az adományaikat. Segítsünk azokon, akik súlyos károkat szenvedtek, és nélkülöznek!

Imádkozzunk a katolikus iskoláért!

Miután a Kölcsey iskolába járó gyermekek szüleinek 70%-a szavazott a katolikus iskolára, így az egyházmegye elindítja az iskola átvételének kérelmét. Most még inkább imádkozzunk a katolikus iskoláért! Az iskolaátvétellel kapcsolatos friss híreket és tudnivalókat a Szombathelyi Egyházmegye honlapján ide kattintva érhetik el.

Készüljünk a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra!

Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Pápai Bizottságával, valamint a katolikus világesemény szervezőivel egyeztetve – tekintettel az egészségügyi krízisre és annak következményeire – úgy döntött, hogy egy évvel elhalasztotta a 2020 szeptemberére tervezett budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus új időpontja 2021. szeptember 5-12. A Kongresszus honlapját ide kattintva érhetik el.

Az Eucharisztikus Világkongresszusra készülve tanulmányozzuk az alábbi térképet, hol élnek többségben katolikus testvéreink, illetve az egyes országokban melyek a jellemző vallások. Az országok azonosításában segíthet az alsó térkép. (Mindkét térkép kattintással kinagyítva 8000x4060 képpont méretű.) Különösen diákoknak javasoljuk, hogy gyakorolják csak a felső térkép alapján kitalálni az országok nevét és a fővárosukat is. Így a Kongresszus idején minden résztvevőt szinte ismerősként köszönthetünk majd! Imádkozzunk azért is, hogy a világ minden részéről eljöhessenek hozzánk keresztény testvéreink, s általuk magunkat is hitben gazdagítva, mi is hozzájárulhassunk lelki megújulásukhoz!
Kezdőlap    –    Hírarchívum   2020   2019   2018