Boldog Batthyány-Strattmann László ünnepe, 2021

Plébániánk és városunk nagy ünnepet ült 2021. január 22-én, hiszen Körmend védőszentjének, Boldog Batthyány-Strattmann László halálának 90. évfordulóját ünnepeltük. Ezen alkalommal zárult le a 2020-2021-re meghirdetett Boldog Batthyány-Strattmann László-emlékév.

A szentmise főcelebránsa Székely János püspök atya volt. Szentbeszédjében három dolgot emelt ki, amelyet különösen az egészségügyben dolgozóknak fogalmazott meg. Elsőként Boldog László óriási orvosi hivatástudatát, amely erő- és kegyelemforrás volt életében. Megvan-e bennünk ez a hivatástudat és lelkesedés? – tette fel a kérdést Püspök atya. A második helyen Boldog László örök életbe vetett reményét fejtette ki János püspök, ahol kitért arra is, hogy a járvány időszakában a halál szele megérinti a világot és nekünk ebben az időben az örök életbe vetett hitünkkel kell tanúságot tennünk. Harmadszor pedig kiemelte Batthyány László hatalmas szeretetét, humanitását, természetfeletti nagylelkűségét. Elmondta, hogy az orvosok számára fontos a végtelen türelem. A betegszoba előtt ott kell hagyni minden rosszkedvet, gőgöt, nagyképűséget és előítéletet.

A szentmise záróáldását megelőzően, Püspök Atya imádkozott Boldog László ereklyéje előtt az ő szenté avatásáért, majd ezt követően Kiss László plébános atya kérte Batthyány László közbenjárását és a Szűzanya oltalmát városunk és plébániánk lakóiért és híveiért, a mi egészségünkért és gyógyulásunkért, és azért, hogy újra rátaláljunk Istenre és bizalommal legyünk iránta.

A szentmise után került sor a dr. Székely János püspök atya által 2018-ban alapított „A test és a lélek orvosa – Boldog Batthyány László-díjak” átadására, melyeket ebben az évben dr. Horváth Klára kőszegi iskolaorvos és Ráczné Varga Bernadett szakápoló vehettek át.Szöveg: Rákos József

Fotó: Bedőcs Gyula

(A képekre kattintva teljes méretben nyílnak meg.)