Plébánia esték: Mitől, hogyan, miért lesz egy iskola katolikus?


Dr. Kürnyek Róbert pasztorális helynök atya előadásával szeptember 24-én újraindult a Plébánia esték sorozat. Előadása témája, kérdése: Mitől, hogyan, miért lesz egy iskola katolikus?

Az előadásában elmondta, hogy a gyermeknevelés elsősorban a szülők dolga, ebben segít az iskola és az Egyház. Tehát mit csinálnak az egyházi iskolában? Nem csak tanulnak a diákok, az egyházi iskola nem versenyistálló, ahol csak tanulni kell. A katolikus iskolában a diákok boldogsága, örök élete a fontos, amely elsősorban az üdvösség elnyerésében segít. Valamint világnézetet is közvetít, amelyhez ragaszkodni kell egy katolikus iskolában, akkor is, ha feszültséget okoz. Nem elég a tudást beleönteni a gyerekekbe, hanem nevelni, szeretni kell őket. Nem az az elsődleges cél egy oktatási intézményben, hogy a gyerekek mindent megtanuljanak, ez is fontos, de ennél sokkal fontosabb, hogy boldogok legyenek és az örök életre jussanak. Nagyon érdekes, hogy a gyerekek a katolikus iskolában biztonságban érzik magukat.

Ne azért írassák a szülők gyermekeiket katolikus iskolába, mert ott nem tanul rosszat, hanem azért, mert ott jót tanul! Ugyanígy mondjuk, hogy azért menjen misére a gyermek, mert ott jót tanul. Előadását azzal zárta Róbert atya, hogy nagyon sok diák mondja azt, hogy jó katolikus iskolába járni, elfogadóbbak, egymás felé nyitottabbak a gyerekek.

Ezen az estén élvezetes előadást hallhattunk Róbert atya által. A Plébánia est zárásaként Kiss László esperes plébános megköszönte a résztvevőknek, hogy eljöttetek az előadásra és mindenkit biztat, hogy jöjjünk el legközelebb is minél többen.


Forrás: Plébániánk Facebook-oldala

(A képekre kattintva teljes méretben nyílnak meg.)