2020. március, A év


Barsi Balázs gondolatai a járvány idején

Barsi Balázs a nagyböjt negyedik és ötödik vasárnapján tartott szentmiséje bevezetőjében megosztotta nézeteit a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Gondolatait két részletben ide kattintva hallgathatják meg.

Segédanyag a nagyhét személyes és családi imádságaihoz

Letölthető dokumentumokban közöljük a Segédanyag a nagyhét személyes és családi imádságaihoz című liturgikus segédletet, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa 790/2020. számon, április 2-án hagyott jóvá. Előkészítését a Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet végezte. A Magyar Kurír tudósítását ide kattintva érhetik el.

Élő szentmise-közvetítések

 • A koronavírus-járványra való tekintettel hazánkban is veszélyhelyzet lépett érvénybe. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése nyomán a nyilvános liturgiák március 22-étől elmaradnak. Ezért a Magyar Kurír munkatársai összegyűjtötték a lehetőségeket, hogy mely magyar nyelvű szentmise-közvetítésekbe lehet bekapcsolódni a járvány idején. A folyamatosan frissített gyűjteményt ide kattintva érhetik el.
 • A Duna Televízió élő adását a Médiaklikk.hu honlapon ide kattintva találják meg. Kattintsanak a jobb felső sarokban az Élő feliratú gombra, válasszák ki a Tv csatornák közül a Dunát és indítsák el az élő adást.
 • A Brenner János Hittudományi Főiskola YouTube csatornáján is elkezdődtek az éló szentmise- és zsolozsma közvetítések a Szeminárium kápolnájából, naponta 7.30-kor és 18.30-kor, melyekbe ide kattintva kapcsolódhatnak be.
 • A jobb oldali oszlopban szereplő képekre kattintva további online közvetítések honlapjaira, ill. Youtube-csatornáira jutnak, ahol emlékeztetőket állíthatnak be a közelgő liturgikus eseményekhez, ill. a korábbi közvetítéseket is elérhetik.

Barsi Balázs nagyböjti konferenciabeszédei

A Ferences Alapítvány idén is élőben követíti a YouTube-on Barsi balázs atya nagyböjti konferenciabeszédeit. Nagyböjt első két vasárnapján a Pesti Ferences Templomból, azóta a koronavírus járvány miatt Sümegről. Az elmélkedések előtt Balázs atya szentmisét mutat be, amely minden vasárnap, este fél hétkor kezdődik. Az élő adások linkjeit, illetve később a videókat a Gondolatok menüpontban vagy ide kattintva is elérhetik.

Közlemény az iskolaátvétel visszavonásáról

A Szombathelyi Egyházmegye közleményét a körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola átvételének a koronavírus járvány miatt meghirdetett veszélyhelyzet következtében történő visszavonásáról ide kattintva olvashatják.

Az MKPK közleménye

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a rájuk bízottakért érzett felelősségtől vezérelve a koronavírus-járvány Magyarországon való megjelenése miatt meghirdetett veszélyhelyzetben visszavonásig a következő rendelkezéseket lépteti életbe, hacsak az illetékes megyéspüspök másként nem rendelkezik.
1. A templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat nem zárjuk be. Mégis felelősen és körültekintően kell eljárni, ezért a nyilvános liturgia 2020. március 22., nagyböjt 4. vasárnapjától a templomokban szünetel. Egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden kell megtartani.
 • Az MKPK további rendelkezéseit ide kattintva olvashatják el.
 • A szentségek kiszolgáltatása járványveszély idején című liturgikus mellékletet pedig ide kattintva tekinthetik meg.
 • A Dekrétumot a COVID-19 járvány idejére ide kattintva találhatják meg.

Plébániánk közleménye

Ezúton tájékoztatjuk a kedves Testvéreket, hogy a koronavírus okozta járvány miatt a következő programjaink elmaradnak:
 • 2020.03.20. Plébániai Esték
 • 2020.03.27. Bérmálkozók keresztútja
 • 2020.03.29. Elsőáldozók kiválasztási szertartása és néhányuk keresztelése
 • 2020.04.04. Bérmálkozók nagyböjti lelkinapja
Bizonytalan ideig a plébánián tartott különféle foglalkozások (felnőtt hittan, ifjúsági hittan, jegyesoktatások stb.) elmaradnak. Továbbá a Plébánia hivatal ügyintézésében a következő változások lépnek életbe:
 • Lehetőség szerint telefonon (+36-94/410-172) történjen bármiféle ügyintézés!
 • Amennyiben nem halaszthatatlan ügyről van szó , kérjük, várják meg a vírus intenzív időszakának elmúltát! (pl. újság előfizetés, egyházközségi hozzájárulás befizetése, stb.)
 • Azokat az ügyintézéseket, amelyek nem tűrnek halasztást (pl. temetési ügyintézés), kérjük telefonos egyeztetés után intézzék, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket!
Megértésüket köszönjük!

A nyugdíjas Klub havi összejövetele

Március 10-én az eddigieknél is nagyobb érdeklődés övezte a klub életét. László atya lelki gondozónk, vezetőnk meghívását elfogadva, a márciusi vendég előadó, Dr. Bátor György főorvos úr a Markusovszky Kórház Szemészeti Osztályának osztályvezető főorvosa volt. Baumgartner Istvánné részletes beszámolóját a Nyugdíjas Klub oldalán ide kattintva találják meg.

Az MKPK intézkedései a koronavírus járvány miatt

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2020. március 5-én a rájuk bízottakért érzett felelősségtől vezérelve a COVID-19 járvány Magyarországra való betörése után többek között az alábbi rendelkezések lépteti életbe:
 • Kérjük a szentmiséken a kézfogás és a nyelvre áldoztatás elhagyását és a kézbe áldoztatás általánossá tételét;
 • kérjük a paptestvéreket, hogy a szentmisék előtt és után fertőtlenítsék kezüket vagy vírusok ellen hatékony folyékony kézfertőtlenítő szappannal vagy alkoholos kézfertőtlenítővel;
 • a gyóntatóhelység legyen rendszeresen szellőztetve, a gyóntatórácsra kérjük fólia rögzítését;
 • kérjük a szenteltvíztartók kiürítését, azok használatának mellőzését;
 • amennyiben a hatóság elrendeli a tömegrendezvények betiltását, ez vonatkozhat nagy létszámú egyházi rendezvényekre is.
Az intézkedések teljes listáját a Magyar Katolikus Egyház honlapján ide kattintva olvashatják el.

Ismét elindították a Foucault-ingát a Székes­egyházban

2020. március 2-án, hétfőn délelőtt 10 órakor a szombathelyi Székesegyházban ismét elindították a Foucault-ingát. A következő két napon, március 3-án kedden 9-től 17 óráig és 4-én szerdán 12 óra 47 percig lengett az inga. Akkor az 1945. március 4-ei bombázásra emlékezve leállították. A Föld forgását bizonyító kísérletet 1880. augusztus 25-én a világon harmadikként Szombathelyen valósította meg Kuncz Adolf, a premontrei gimnázium pap-tanára és a nemzetközi tudománytörténetben is elismert herényi Gothard fivérek. Legutóbb 2017-ben, Gothard Jenő születésének százhatvanadik évfordulóján függesztették fel a Székesegyház kupolájában a közel 30 m hosszú ingát, s ahogy akkor is, most is a 140 évvel ezelőtti eredeti golyóval ismételték meg a kísérletet. Az idei év újításaként még vékonyabb drótot használtak a felfüggesztéshez, hogy a légellenállás csökkentésével még hosszabb ideig lenghessen az inga. Az eseményen közel ezer diák tapasztalhatta meg, hogyan dönti el sorra a bábukat a golyó hegye, amint a Föld lassan elfordul az inga lengési síkja alatt. Köszöntőjében dr. Székely János megyés püspök a hit és a tudomány kapcsolatáról beszélt, kiemelve, hogy ezek a világ megismerésének szárnyai, a kettő együtt repíti az embert a magasba. Amint mondta, a hitnek és tudásnak kölcsönösen szüksége van egymásra; a hit oda is eljut, ahol a dolgokat már nem lehet számokkal mérni. A Szombathelyi Egyházmegye cikkét ide kattintva érhetik el.

Dr. Gyürki László gyémántmisés oldala

Nemrég beszámoltunk róla, hogy a honlapunk folyamatos fejlesztése és hiánypótlásai eredményeként a Bemutatkozás menüpont alatt Egyházközségünk jelenlegi lelkipásztorainak és kántorának bemutatásán túl felsoroltuk korábbi plébánosaink és káplánjaink nevét, hivatali idejét. Dr. Gyürki László pápai prelátus bemutatásánál a gyémántmisés képe szerepelt, s alatta egy link, melyre kattintva meghallgathattuk a Mária Rádió hangfelvételét a gyémántmiséről. Most egy külön oldalt szentelünk gyémántmiséjének, ahol a szentmise bemutatásán túl életműve előtt is szeretnénk tisztelegni, megemlítve legjelentősebb eredményeit, kitüntetéseit is. Külön köszönet Bedőcs Gyulának, hogy megőrizte és rendelkezésünkre bocsátotta a szentmisén készített fotóit. Az oldalt a Bemutatkozás menüpont alatt, ill. ide kattintva érhetik el. Isten áldását kérjük Gyürki atya további életére, munkásságára is!

2020. február, A év


Plébániai Esték a katolikus házasság érvé­nyességéről

2020. február 28-án pénteken folytatódott a Plébániai Esték sorozatunk. Este 7 órakor kezdődött az előadás a plébánia közösségi házában. Meghívott vendégünk Molnár Szabolcs szombathely-kámoni plébános, az egyházmegye bírósági helynöke volt, s a következő kérdésekről elmélkedett: Mikor érvényes vagy érvénytelen egy katolikus házasság. Hogyan lehet kimondani a házasság érvénytelenségét. Bedőcs Gyula képeit ide kattintva tekinthetik meg.

Nagyböjti vezérfonal és lelki naptár

A böjti időszak tudatos megélését – ajándékainak, lemondásainak és üzenetének felfedezését – segíti és kíséri a Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség Nagyböjti vezérfonal c. kiadványa, amelyben az idei böjti időszak negyven napjára hoznak olyan útravalókat, cselekedeteket, és szentírási részeket, amelyek a hétköznapok vezérfonalául szolgálhatnak. A kiadványt pdf formátumban ide kattintva érhetik el. Az Országúti Ferences Plébánia idén is elkészítette Nagyböjti lelki naptárát, melyet ide kattintva találnak meg. Az elmélkedések gondolatait Ferenc Pápa 2019-es nagyböjti beszédjéből és a Szombathelyi Egyházmegye által kiadott szentségimádási imádságokból vették.

Jézussal a Keresztúton


A keresztút az egyik legismertebb keresztény ájtatossági forma. Mai formájában 14 stációból (vagy állomásból) áll, amelyek Krisztus végső szenvedését jelképezik. Minden stációnál a kegyeletet végző hívő az Úr szenvedésén elmélkedik. A keresztútjárás a szentföldi zarándoklatokat eleveníti föl, amelyek során a zarándokok Krisztus szenvedésének helyeit keresték föl. A fényképen látható amerikai Keresztút állomásait ide kattintva, a csörötneki templom keresztútjának fotóit pedig ide kattintva érhetik el. Bánk József érsek-püspök 25 keresztutat tartalmazó, Jézussal a keresztúton című gyűjteményét ide kattintva, a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár 28 keresztútból álló Keresztút gyűjteményét pedig ide kattintva találják meg.

Karitász farsang

2020. február 25-én, húshagyó kedd délutánján a plébánia közösségi termében farsangi mulatságot rendezett a körmendi plébániai karitász. A jelmezesek felvonulása, bemutatkozása után minden gyermek kapott egy kis ajándékot. Bedőcs Gyula képsorozatát ide kattintva érhetik el.

A Kolping Család farsangi bálja

"A 2020. esztendő egyszerre indult formabontó, ugyanakkor hagyományos módon egyesületünk életében: a tradícióknak megfelelően idén is a farsangi bállal nyitottuk meg éves programjaink sorát, azonban a korábbiakhoz képest több változásra is sor került. Egyrészről ez évben a báli szezon zárásaként a nagyböjti időszakot megelőző utolsó szombaton, másrészt eltérő helyszínen, a Korona Étteremben szerveztük meg évadnyitó táncmulatságunkat." Simonits Ádám és Bedőcs Gyula képes tudósítását ide kattintva érhetik el.

Nyílt napot tartottak a győri szemináriumban

A győri Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet a hagyományokhoz híven idén is nyílt napra várta a papi hivatás iránt érdeklődő fiatalokat. Február 22-én, Szent Péter apostol székfoglalásának ünnepén tizenhét érdeklődő látogatott el a szemináriumba, hogy megismerkedjenek a kispapok életével, mindennapjaival. A Magyar Kurír képes beszámolóját ide kattintva érhetik el.

Egyházi iskola lehet Körmenden is

2020. szeptember 1-től a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásában működhet a Kölcsey Utcai Általános Iskola Körmenden, amennyiben a szülők erről döntenek márciusban. Az intézményben dolgozóknak és a szülőknek tartott tájékoztatót január 30-án Dr. Székely János megyéspüspök. Az eseményről a Szombathelyi Egyházmegye honlapján Egyházi iskola Körmenden? címmel ide kattintva olvashatnak részletesebben. A cikk kivonata Újabb iskola fenntartását veheti át a Szombathelyi Egyházmegye – Márciusban a szülők döntenek címmel a Magyar Kurírban is megjelent, melyet ide kattintva érhetnek el.
Az iskolaátvétellel kapcsolatos Szülői tájékoztatót, a Pedagógusok tájékoztatóját, ill. a felmerülő kérdéseket és válaszokat az egyházmegye honlapján ide kattintva találják meg.
A Kedves Szülőknek azzal is szeretnénk segíteni megfontolt és felelősségteljes döntésükben, hogy itt közöljük a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásában működő Vas megyei közoktatási intézmények linkjeit. Kérjük, tanulmányozzák ezeket a honlapokat, hogy meggyőződhessenek róla, milyen tartalmas és szeretetteljes nevelőmunka folyik ezekben az iskolákban: Városunk polgármestere, Bebes István is támogató nyilatkozatot tett az átvétel mellett: "Nagy a felelősség, hiszen a városban lévő ugyanilyen gondolkodással bíró szülők, akik bíznak az egyházi oktatásban, is biztos, hogy szívesen vennék azt, hogy ha gyermekeiket egy ilyen típusú iskolába adhatnák. Én abban bízom, hogy az elkövetkezendő időszak szavazásán a szülők felelős döntést hoznak és figyelembe veszik azt, hogy igenis jól működő intézmények vannak egyházi fenntartásban." A teljes videót a YouTube-on ide kattintva tekinthetik meg.

Az átvétellel kapcsolatban Tóth Gábor, Körmend város Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke is kifejtette támogató véleményét: "Érintett szülőként én is ... azt gondolom, hogyha magunkba nézünk, egy kicsit kritikusan szemléljük magunkat, a világot és gyermekeinket, akkor egy kicsit több szabály, egy kicsit több kötöttség a gyerekek érdekeit szolgálja, mégpedig azért, hogy a jövőben sikeres és boldog felnőttekké váljanak." A teljes videót a YouTube-on ide kattintva tekinthetik meg.

Az elmondottakhoz azt is hozzátehetjük, hogy a Kölcsey utcai iskola számára ez a szavazás sokkal több, mint a megújulás, a fejlődés lehetősége, ez lehet a fennmaradás, a stabil működés hosszú távú garanciája is. Kérjük a Kedves Híveket, imádkozzanak érte, hogy várusunk fiataljainak is lehetőségük legyen helyben katolikus iskolában tanulni, ahol a lelkiség és szakmaiság harmóniájában gyarapodhatnak testben, lélekben és tudásban!

A nyugdíjas klub farsangja

2019. szeptember 24-én megalakult a Szent Erzsébet Plébánia nyugdíjas klubja. Kezdeményezője és alapítója, egyben lelki vezetője Kiss László plébános úr. A klub létrehozásának célja, hogy havonta egy délután a közösségi teremben találkozzanak plébániánk közösségének nyugdíjas tagjai, hogy vidám családias közösségben töltsenek el egy tartalmas délutánt. A programokról László atya gondoskodik. Az alkalmanként meghívott vendég előadók az egészséghez kapcsolódó előadást, úti élménybeszámolót tartanak. Az atya vezetésével az egyházhoz kapcsolódó kvíz kérdések, majd az elmaradhatatlan gyógytorna teszi még színesebbé a délutánokat. Megalakulása óta a klub egyre népszerűbb, létszáma folyamatosan emelkedik. Szeretettel várjuk összejöveteleinkre egyházközségünk minden nyugdíjasát! A Nyugdíjas Klub oldalát a Közösségek menüpontban, ill. ide kattintva érhetik el.

2020. február 11-én, kedden délután 2 órakor a nyugdíjas klub a farsang jegyében tartotta meg összejövetelét a plébánia közösségi házában. Mivel ez a nap a Betegek Világnapja, az összejövetel a templomban ért véget a betegekért való közös imádkozással. Bedőcs Gyula képeit ide kattintva tekinthetik meg.

Dr. Gyürki László: Itt vagyok, engem küldj!

Dr. Gyürki László pápai prelátus 1932. november 8-án született Egyházasrádócon. 1957. június 23-án szentelték pappá. 1986-tól 2007-ig volt Körmend plébánosa, azóta nyugállományú lelkész Horvátnádalján. Azonban ma is nagyon aktív, rendszeresen tart előadásokat Szent Pál apostol vagy Boldog Batthyány-Strattman László életéről. 1999-ben Hargitai József kérésére írta le addigi élettörténetét "Itt vagyok, engem küldj!" /Izajás 6,9/ Hivatásom története címmel. A könyvet most honlapunk rendelkezésére bocsátotta. A bescannelt könyvoldalakat, ill. a könyv Pdf változatát ide kattintva tekinthetik meg. Olvassák szeretettel, imádkozzanak érte és új papi hivatásokért!

Dr. Gyürki László kaszinó estje

Február 6-án csütörtökön 18 órakor a Körmendi Kulturális Műhely szervezésében tartották meg Dr. Gyürki László pápai prelátus "Batthyány László Körmend hercege" című kaszinó estjét a Batthyány Örökségközpont aulájában. Az előadóval Szabó Ferenc beszélgetett.
2020. január, A év


Ökumenikus Imahét

"...nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk..." (ApCsel 28,2)
A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) 2020. január 19-26. között szervezte az Ökumenikus Imahetet a keresztény egységért. Az ökumenikus imahét anyaga megtalálható a MEÖT honlapján, ill. ide kattintva érhetik el. Városunkban az ökumenikus imahét istentiszteletei Boldog Batthyány László ünnepe miatt kerültek egy héttel későbbre. Január 29-én, szerdán este az evangélikus templomban igét hirdetett Szabadi István református lelkész, január 30-án, csütörtökön este a református templomban prédikált Kiss László plébános, január 31-én, pénteken este a katolikus plébániatemplomban igét hirdetett Benedek János evangélikus lelkész.
Benedek János igehirdetését ide kattintva hallgathatják meg.
Bedőcs Gyula képeit ide kattintva tekinthetik meg.

Szent Pál apostol megtérése – Pál fordulása

Január 25-én Pál fordulását, Szent Pál apostol megtérését ünnepeljük. A Magyar Kurír megemlékezését ide kattintva érhetik el. A Linkek menüpont alatt több szinkronizált Biblia-filmet is találnak, néhányat, köztük a Pál apostol élete című filmet is a korábbinál jobb minőségben. Ez a film most már teljes egészében, két részben tekinthető meg honlapunkon, ill. az első részt ide, a másodikat pedig ide kattintva is megnézhetik a YouTube-on.

Boldog Batthyány-Strattmann László ünnep­napja

 • 2020. január 22-én nyílt meg a Boldog Batthyány-Strattmann László emlékév a Batthyány-Strattmann László liturgikus emléknap rendezvényeivel. A nyitónap eseményeinek meghívóját a Vasi Hegyhát – Rábamente honlapon ide kattintva tekinthetik meg.
 • A Magyar Kurír Orvos volt a hercegek között, és herceg az orvosok között című írásában emlékezik a boldoggá avatott hitvallóra és szemorvosra. A cikket ide kattintva érhetik el.
 • Január 22-én, szerdán 17 órakor a kastély színháztermében vette kezdetét az ünnepség, ahol köszöntőt mondott Bebes István polgármester, Kovács Andorné, Dunakiliti polgármestere, majd az orvosi hivatás és a hit kapcsolatáról, valamint Batthyány László példájáról dr. Nagy Katalin, a tavalyi év díjazottja osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. A Test és a Lélek orvosa – Boldog Batthyány László-díjat idén Dr. Császár Tamás, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház osztályvezető főorvosa vehette át Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspöktől. A program a Szent Erzsébet-templomban folytatódott, ahol Székely János megyéspüspök volt az ünnepi szentmise főcelebránsa. Szentbeszédében példaként állította elénk Boldog Batthyány-Strattmann Lászlót, akinek az élete gyönyörű egységben volt: egyszerre volt szerető férj, édesapa; zseniális orvos; a szegények segítője; mélyen hívő, imádságos ember.
 • A Szombathelyi Egyházmegye képes tudósítását Dr. Császár Tamás főorvos vehette át A Test és Lélek orvosa díjat címmel ide kattintva érhetik el, videótudósításukat pedig A Test és a lélek orvosa – Díjátadó ünnepség Körmenden címel ide kattintva tekinthetik meg.
 • A színházi ünnepség hangfelvételét ide kattintva, Dr. Székely János szentbeszédét az ünnepi szentmisén pedig ide kattintva hallgathatják meg.
 • A Magyar Kurír beszámolóját az ünnepségről Császár Tamás főorvos kapta idén a Boldog Batthyány László-díjat címmel ide kattintva olvashatják el.
 • Bedőcs Gyula képeit plébániánk honlapján pedig ide kattintva tekinthetik meg.

Püspöki körlevél

Dr. Székely János megyéspüspök körlevelét, amelyben a budapesti Eucharisztikus Kongresszuson való részvételre buzdítja a híveket, a Szombathelyi Egyházmegye honlapján ide kattintva olvashatják el.

Árpád-házi Szent Margit szűz

Szent Margitra, a nagy engesztelőre, IV. Béla király leányára emlékezünk ünnepén, égi születésnapjának 750. évfordulóján. Az Árpád-házi királylány 1270. január 18-án, huszonnyolc éves korában halt meg. 1943-ban avatta szentté XII. Piusz pápa. A Magyar Kurír cikke ide kattintva tekinthető meg. A Margit-legenda (Szent Margit élete, 1510) a Debreceni Egyetem honlapján ide kattintva érhető el. Az oldalon (az egyik felső sarokban lévő képre kattintva) megtalálják a Margit-legenda eredeti példányának elektronikus másolatát pdf formátumban, a menüben pedig a könyv betűhű szövegét latin fordítással együtt, és a modernizált szöveget is. Radványi Imre Margit-sziget története című könvyve pedig, melyet 1858-ban a Szent István Kiadó jelenetett meg, ide kattintva olvasható el.

Magyarország elfeledett védőszentje

A 3-4. században élt Remete Szent Pálra, az első keresztény remetére, a szerzetességnek mint a világtól elvonuló életformának első kezdeményezőjére emlékezünk január 15-én. Róla kapta nevét a magyar alapítású pálos rend. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.

Sarah bíboros könyve a papi cölibátusról

Január 12-én a Le Figaro francia napilap vasárnapi száma előzetest közölt XVI. Benedek pápa és Robert Sarah bíboros szerdán megjelenő, a Szívünk mélyéből című könyvéből, melyben a szerzők az írásaikkal vitába szállnak a cölibátus kérdése kapcsán a nős férfiak pappá szentelésének a lehetőségével. "Én hiszem, hogy a cölibátusnak fontos jelentése van, és elengedhetetlen ahhoz, hogy Isten felé vezető utunk életünk alapja tudjon maradni" – állapítja meg Joseph Ratzinger a könyvben. A Magyar Kurírban a könyv megjelenéséről ide kattintva, a szentszéki szóvivő nyilatkozatáról pedig ide kattintva olvashatnak részletesebben. Január 14-én kedden, a tervezett megjelenés előtti napon XVI. Benedek különleges titkára szólalt meg a kötet ügyében: "Az emeritus pápa tudott arról, hogy Sarah bíboros készít egy könyvet, és elküldte neki az írását a papságról, felhatalmazva őt arra, hogy tetszése szerint használja. Nem járult azonban hozzá semmiféle olyan könyvtervezethez, amelynek két szerzője van." Ezt követően Robert Sarah így reagált: "Figyelembe véve a vitákat, amelyet a Szívünk mélyéből című könyv kiadása keltett, az a döntés született, hogy a kötet szerzője Sarah bíboros lesz, XVI. Benedek közreműködésével." További részleteket a Magyar Kurír honlapján ide, ill. ide kattintva olvashatnak. Sarah bíboros nyilatkozatát a XVI. Benedekkel folytatott megbeszéléseiről a Vatican News honlapján ide kattintva találják meg. Antonio Socci vatikanológus szerint Ferenc pápa rendelte el, hogy vegyék le a szerzők közül elődje, XVI. Benedek pápa nevét a papi cölibátust védelmező könyvről. Erről a Mandiner honlapján ide kattintva találnak további információkat.

Plébánosi beszámoló, 2019

A Körmendi Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia 2019. évi hitéleti statisztikáját és plébánosi beszámolóját a Vasárnapi hirdetések menüpontban, ill. ide kattintva érhetik el.

Egyházközségünk plébánosai és káplánjai

Honlapunkat folyamatosan fejlesztjük és frissítjük a benne szereplő információkat. Ezért érdemes időről-időre átnézni a menüpontokat, mert a kisebb változtatásokat általában nem jelezzük a nyitólapon. Most pl. egy nagy hiányosságot pótolva a Bemutatkozás menüpont alatt Egyházközségünk jelenlegi lelkipásztorainak és kántorának bemutatásán túl felsoroljuk az összes ismert plébánosunk nevét, hivatali idejét. Hasonlóan az összes káplánunk esetében is, akik 1950. január 1-je után szolgálatot teljesítettek plébániánkon. Ahol tudtuk, feltüntettük az elhunyt lelkipásztoraink halálának évét is. Imádkozzunk értük!

Szombathelyi Egyházmegye 2020

A Szombathelyi Egyházmegye 2020-as keemelt programjait és azok időpontjait az Egyházmegye honlapján elérhető plakáton ide kattintva tekinthetik meg. Az első kiemelt program Körmenden lesz, január 22-én 17 órakor: Egészségügyi dolgozók találkozója. Az Egyházmegye vezetése és a Körmendi Plébánia papsága szeretettel vár minden egészségügyi dolgozót erre az eseményre, hogy együtt adjanak hálát a szolgálatukért és imádkozzanak a Jóisten segítő kegyelméért a hivatásuk gyakorlása területén!

Jószolgálati-díj vándorkiállítás

Február 7-én szabadtéri kiállítás nyílt Szombathelyen a Fő téren. A Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány által létrehozott Jószolgálati-díj nyerteseit és tevékenységüket mutatják be a képeken. Köztük Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatójának munkásságába is belepillanthatunk, aki az Életműdíjat vehette át 2019. februárjában a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében rendezett ünnepélyes gálaesten. A kiállításról szóló tudósítást a Szombathelyi Egyházmegye honlapján ide kattintva olvashatják, a képeket ide kattintva nagyobb méretben is megtalálják a Szombathelyi Egyházmegye Facebook-oldalán. Az Egyházmegye YouTube-csatornáján ide kattintva pedig egy videót tekinthetnek meg az eseményről.

Vízkereszt, Urunk megjelenése

Vízkereszt, epifánia (Epiphania Domini, azaz az Úr megjelenése vagy Urunk megjelenése) vagy Háromkirályok az egyik legősibb keresztény ünnepünk. Kialakulásáról, történetéről és tartalmáról tömören a Magyar Katolikus Lexikonban ide kattintva, illetve szemléletesebben a Wikipédián ide kattintva olvashatnak.

"Esteledik, a nap már lemenőben"

Tavaly tavasszal már hírül adtuk, hogy Franciaországban megjelent Robert Sarah, a legismertebb afrikai bíboros új könyve "Esteledik, a nap már lemenőben" címmel (Lk 24,29). Sarah bíboros nagy sikerű könyve immár magyarul is olvasható Barsi Balázs fordításában. A Szent István Társulat eddig már két könyvét is megjelentette Robert Sarah új-guineai bíborosnak, az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció prefektusának: Isten vagy a semmi (2015), A csönd ereje. A zaj diktatúrájával szemben (2018). A főpásztor mindhárom kötetben Nicolas Diat újságíróval beszélget a kereszténység modern világban betöltött szerepéről. A Magyar Kurír könyvismertetőjét ide kattintva olvashatják. A könyvet ide kattintva rendelhetik meg a Szent István Könyváruházban.

Boldog Batthyány-Strattmann László emlékév

Körmend Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2019. december 12-i ülésén a 2020-2021-es évet Boldog Batthyány-Strattmann László emlékévvé nyilvánította a hercegorvos születésének 150., halálának 90. évfordulójának tiszteletére. Felkérte a Körmendi Kulturális Központot, hogy az emlékév rendezvényeit a Megyéspüspökkel egyeztetve megszervezni szíveskedjék. Első rendezvényként a Batthyány-díjak ünnepélyes átadására kerül sor 2020. január 22-én. Idézünk a Határozati javaslat előterjesztéséből: "Boldog Batthyány–Strattmann László 1870-ben született, és 1931-ben halt meg, így 2020-ban lesz születésének 150. évfordulója, míg 2021-ben lesz halálának 90. évfordulója. Megyéspüspök úrral egyeztetve kezdeményezzük azt, hogy a 2020-2021-es évet nyilvánítsa a Testület Batthyány-Strattmann László tiszteletére emlékévvé. Ennek első rendezvényeként kerülhet sor jövőre is, januárban a Batthyány-díjak átadására, és az emlékév 2021. január 22-én zárulna szintén a Batthyány-díjak átadásával. A további rendezvények koordinálására pedig a Kulturális Központot kérjük fel, az Egyházközséggel is egyeztetve."
Bebes István polgármester elnökletével 2019. január 8-án 16.30 órakor a Batthyány Örökségközpont előcsarnokában Civil Koordinációs Fórumot tartanak a kultúra és a sport területén tevékenykedő intézmények, szervezetek képviselői számára. A rendezvény célja, hogy "minél szélesebb körben, minél bővebb információval rendelkezzenek a 2020. évi tervekről, különös tekintettel a Batthyány-Strattmann László emlékév méltó megünneplésére".


Kezdőlap    –    Hírarchívum   2019   2018