2020. december, B év


Online szentmise közvetítések a Székesegyházból

A karácsonyi időszak ünnepi szentmiséinek időpontjai a Szombathelyi Székesegyházban:
 • December 24-én, szenteste 18 órakor karácsonyi vigília szentmise.
 • December 25-én, karácsony napján délelőtt 10 órakor ünnepi szentmise.
 • December 26-án, karácsony másnapján délelőtt 9 órakor ünnepi szentmise.
 • December 27-én, Szent Család vasárnapján délelőtt 9 órakor ünnepi szentmise.
 • December 31-én, csütörtökön 18 órakor évvégi hálaadó szentmise.
 • 2021. január 1-jén, pénteken 18 órakor újévi ünnepi szentmise.
 • A karácsonyi ünnepkör zárásaként Vízkereszt ünnepén, január 6-án, szerdán 18 órakor ünnepi szentmise.
A szentmiséket Dr. Székely János megyéspüspök, illetve Császár István általános helynök, a Főplébánia plébánosa mutatja be, melyeket az Egyházmegye YouTube-csatornája élőben közvetíti, így ide kattintva be is tudnak kapcsolódni a szentmisékbe.

A szülők és a pedagógusok is támogatják az iskolaátvételt

A Szombathelyi Egyházmegye december 7-11-e között lebonyolított előszavazáson kérdezte meg a tisztelt szülőket a Kölcsey utcai iskola egyházi átvételéről. A szavazás eredményét az egyházmegye honlapján tették közre, mely szerint a szülők 70%-a támogatta, hogy egyházi irányítás alá kerüljön az iskola, és a pedagógusok 75%-a is pozitív módon viszonyult a változáshoz. A további részleteket a Szombathelyi Egyházmegye honlapján ide kattintva találják meg, az iskolaátvételtől szóló aktuális híreket és tájékoztatókat pedig ide kattintva érhetik el.

Ezzel megnyílt az út a hivatalos eljárás megindítása előtt. A végső szavazást a Szombathelyi Tankerület szervezi meg, várhatóan 2021 márciusában. Ennek részleteiről a tankerület időben tájékoztatást fog adni. Imádkozzunk továbbra is, hogy az átvétel sikeres lebonyolítása után 2021 szeptemberétől katolikus iskola működhessen városunkban!


Kaszap István halálának 85. évfordulója

Kaszap István 1916. március 25-én született Székesfehérváron, tanulmányait a helyi ciszterci gimnáziumban végezte. Tagja volt a Mária Kongregációnak, emellett lelkesen cserkészkedett is. Azonban nem sokkal azután, hogy 1934-ben belépett a jezsuita rendbe, szervezetét ismeretlen betegség támadta meg. A fájdalmas kezeléseket és a sok testi szenvedést hősiesen viselte, erényei a szenvedésben bontakoztak ki teljes szépségükben, erejükben. Lelki végrendeletében mindenről lemondott a bűnösökért. A legsúlyosabb fájdalmak közt is naponta Te Deumot mondott, ihletett szavakkal kinyilvánította élete értelmét: "Szeretettel, szenvedéssel szolgálni a szeretet Székhelyét, Jézus Szentséges Szívét". Székesfehérváron hunyt el 1935. december 17-én. Utolsó erejével – mivel torokdaganata keletkezett, és már nem tudott beszélni  – még papírra vetette szüleinek: "Ne sírjatok, mennyei születésnap ez." A Kaszap István életét imakilencedbe foglaló Szeretettel, szenvedéssel című könyvet ide kattintva érhetik el.

Boldog Brenner János ünnepe

Boldog Brenner János áldozópap vértanúsága előtt tisztelgünk halálának évfordulóján. A Szombathelyi Székesegyházban december 12-én szombaton délelőtt 10 órakor lesz az egyházmegye központi megemlékezése, melyen Brenner János testvére, Brenner József nagyprépost mondja az ünnepi szentbeszédet. A szentmise felvételét ide kattintva tekinthetik meg. A Magyar Kurír képes tudósítását pedig ide kattintva találják meg.

A Magyar Kurír cikkét Brenner János életútjáról és vértanúságáról ide kattintva olvashatják el. Az emlékező híveknek jánljuk még a Brenner János imafüzetet, amit Brenner János emlékoldaláról ide kattintva érhetnek el. Érdemes újra átélni a 2018. május 1-jei boldoggá avatási ünnepséget, melyhez a szertartás liturgikus füzete nyújt segítséget, amit szintén Brenner János emlékoldaláról ide kattintva tölthetnek le. Egy nagyon szép kiállítású emlékfüzet is megjelent Császár István és Soós Viktor Attila összeállításában a Martinus Kiadó gondozásában, amit a Kiadó honlapján ide kattintva tekinthetnek meg.

December 15-én a budapesti Egyetemi templomban Boldog Brenner János vértanúhalála évfordulóján Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be szentmisét, vele koncelebrált Martos Levente Balázs, a Központi Papnevelő Intézet rektora, Száraz László spirituális és Lovassy Attila, a KPI prefektusa. A megyéspüspök a vértanú csontereklyéjét ajándékozta a szemináriumnak. A Magyar Kurír Az életemet magam adom oda – Brenner János vértanúra emlékeztek Budapesten az Egyetemi templomban című cikkét ide kattintva érhetik el.


Barsi Balázs atya gondolatai, miután hazatérhetett a kórházból

Tizenhét napos kórházi kezelés után Barsi Balázs OFM visszatérhetett otthonába, a sümegi ferences rendházba. Balázs atya a Mária Rádiónak adott interjút, amelynek írott változatát a Magyar Kurír közölte Barsi Balázs OFM: "Most a lélegzetvételedet én beteszem Jézus lélegzetvételébe" címmel, amit ide kattintva olvashatnak el.

Ferenc pápa meghirdette a Szent József-évet

Ferenc pápa december 8-án tette közzé Patris corde (Atyai szívvel) kezdetű apostoli levelét abból az alkalomból, hogy Szent Józsefet, Mária jegyesét 150 éve nyilvánították a Katolikus Egyház védőszentjévé. Az egyházfő egyúttal meghirdette a Szent József-évet, mely 2020. december 8-tól 2021. december 8-ig tart. A Magyar Kurír Atyai szívvel – Ferenc pápa új apostoli levelében meghirdette a Szent József-évet című írását ide kattintva érhetik el.

Ferenc pápának a szent iránti tisztelete még fiatalkorára nyúlik vissza, sőt, kapcsolódik a hivatásához és péteri szolgálata kezdetéhez is. Íróasztalán a Szent Józsefet álomba merülve ábrázoló szobor alá cédulákat csúsztat, amelyekkel közbenjárását kéri. A Magyar Kurír Szent József-év – Mit jelent a pápa számára Szent József, akinek szobrát az íróasztalán őrzi? c. cikkét ide kattintva érhetik el.


Miért támogatják a szülők az iskolaátvételt?

2020. december 7-11. között a körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskolába járó diákok szülei, valamint az ott tanító pedagógusok előzetes szavazáson nyilváníthatnak véleményt arról, hogy támogatják-e azt, hogy a Szombathelyi Egyházmegye legyen a következő tanévtől az intézmény fenntartója. Egy videóban Léránt Anett szülő fogalmazta meg gondolatait, hogy miért támogatja a Szombathelyi Egyházmegye körmendi intézményátvételét. A teljes cikket a Szombathelyi Egyhátmegye honlapján ide kattintva érhetik el.
Közben újabb támogató anyagok is készültek, az Iskolaátvétel blokkban a szülői tájékoztatói oldalra feltöltött videókban Dr. Székely János megyéspüspök úr üzenete mellett Kiss László plébános atya és a szülők gondolatait is meghallgathatják. A szülői tájékoztatót ide kattintva érhetik el.


Kiss László plébános gondolatai


Szűz Mária, a Szeplőtelen Fogantatás

Mária fogantatásától kezdve mentes volt az áteredő bűntől. E hittételt ünnepeljük december 8-án. A Szeplőtelen Fogantatásról szóló dogmát Boldog IX. Piusz hirdette ki 1854. december 8-án. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.

Imádkozzunk a katolikus iskoláért!

Imádkozzunk, hogy Körmendnek legyen katolikus iskolája! A héten kérdezi meg a Püspök úr a Kölcsey iskolába járó gyerekek szüleit. Ha a szülők több mint fele igent mond a katolikus iskolára, az egyházmegye elindítja az átvételi indítványát. Imádkozzunk tehát a katolikus iskoláért, és aki tudja, ösztönözze a szülőket a pozitív döntés meghozatalára!

A Szombathelyi Egyházmegye 2020 januárjában kezdeményezte a Körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola egyházi fenntartásba vételét. A sajnálatos pandémiás helyzet miatt az átvételről szóló szülői szavazást 2020 márciusában nem lehetett megtartani. Dr. Székely János megyéspüspök úr akkor ígérte, hogy a következő tanévben – azaz a jelenlegi 2020-2021-es tanévben – az egyházmegye újra kezdeményezi az átvételt. Ennek megfelelően 2020. október/novemberben fölvették a kapcsolatot a Szombathelyi Tankerülettel, az iskola szülői szervezetének vezetőivel és az intézményvezetővel. Az egyeztetések után kialakult az átvétel lebonyolításának eljárásrendje, amelynek részleteiről a megyéspüspök atya szülői tájékoztatóját ide kattintva olvashatják. A pedagógusoknak szóló tájékoztatót pedig ide kattintva érhetik el.


Xavéri Szent Ferenc

Xavéri Szent Ferenc a jezsuita rend egyik alapítója, Ázsia apostola, az egyik legnagyobb misszionárius, Lisieux-i Szent Terézzel együtt a missziók védőszentje, akire december 3-án emlékezik az Egyház. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.

2020. november, A év


Szent András apostol

Szent András apostolra emlékezünk liturgikus ünnepén, november 30-án. Szent János szerint András, aki halászatból élt, egyike volt annak a két tanítványnak, akik először követték Jézust. Kezdetben Keresztelő János tanítványai közé tartozott, de amikor meggyőződött róla, hogy Jézusban megtalálták a Messiást, hozzá csatlakozott. Ezért vitte el Jézushoz a testvérét, Simon Pétert is (Jn 1,35–42). Az apostolok szétválása után András Kis-Ázsia tartományban a Fekete-tengertől délre fekvő vidéken, Trákiában és Görögországban hirdette az evangéliumot. Biztosnak látszik a hagyományban élő adat, hogy 60-ban az achaiai Petra városában keresztre feszítették. Keresztjének szárait nem derékszögben, hanem átlósan (X alakban) ácsolták, ezért nevezik András-keresztnek ezt a formát. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva olvashatják el.

Egyházmegyénk Pasztorális Tervének bemutatása

Dr. Székely János megyéspüspök 2020. november 29-én, Advent 1. vasárnapján, a szombathelyi Székesegyházban délelőtt 9 órakor kezdődő szentmisén mutatja be a Szombathelyi Egyházmegye Pasztorális Tervét. A szertartást élőben közvetítik az egyházmegye Youtube-csatornáján, melybe ide kattintva kapcsolódhatnak be. A Pasztorális Tervet egyházmegyénk honlapjáról ide kattintva érhetik el.

Ave Maria Adventi Naptár, 2020

A tavalyi évhez hasonlóan idén is egy Máriát köszöntő Adventi Naptárral szeretnénk a Körmendi Plébánia híveinek és minden olvasónknak segíteni az adventi lelki felkészülésben. Advent minden vasárnapján meggyújthatják virtuális adventi koszorúnk aktuális gyertyáit, s minden nap meghallgathatnak egy-egy újabb Ave Maria-éneket, népszerű és kevésbé ismert csodálatos feldolgozásokat. Különleges kincsünk Boldog Batthyány-Strattmann László fiatalon elhunyt elsőszülött fiának, Gróf Batthyány Ödönnek a műve, melyet idén a Sümegi Női Kar előadásában hallgathatnak meg Advent első vasárnapján.
A további napokon is sok újdonságot találhatnak új művek, ill. új előadások formájában. Minden hétfőn nagyobb lélegzetű, esetleg több napra vagy akár az egész további időszakra vonatkozó tartalmak szerepelnek naptárunkban, idén csupa zenei anyagok.
Az utolsó hét most a gyermekeké, gyermekkórusoké. A csodálatos angyali hangok teremthetik meg lelkünkben a szentestéhez közeledve az isteni születés atmoszféráját.
Adventi Naptárunkat ide kattintva érhetik el. A videókat a háromszögre kattintva indíthatják el. Elindítás után a jobb alsó sarokban lévő négyzetre kattintva teljes képernyőre nagyíthatják, a YouTube feliratra kattintva pedig YouTube-környezetben nézhetik meg. A bal alsó sarokban lévő szünet jelre kattintva tudják megállítani, majd ismét a háromszögre kattintva újraindítani. Nézhetik teljes képernyőn a koszorú lobogó gyertyalángjait, miközben hallgatják a hosszabb videókat. Lehetőleg ne hagyjanak ki egyetlen napot sem, hogy Mária méltó helyet találhasson szívükben, amit igazi betlehemi jászollá alakíthat karácsonyra a megszülető Jézus számára.

Ferences Adventi Készület, 2020

"Az adventi időszak várakozás az Úrra, aki mindnyájunkat meglátogat az ünnepen, eljön mindnyájunk szívébe."
A ferencesek az idei évre is készítettek adventi lelki programot a hívek számára a karácsonyi készület minden napjára. Idén az elmélkedések gondolatait a Katolikus Egyház Katekizmusából (KEK), a KEK Kompendiumából (KEKK) és az Ifjúsági Katekizmusból (YC) válogatták. A lelki naptárat ide kattintva tölthetik le Pdf formátumban.

Plébániatemplomunk búcsúnapja

2020. november 22-én, vasárnap a reggel 8.30-kor kezdődő szentmisében ünnepeltük a körmendi Árpád-házi Szent Erzsébet templom búcsúnapját. A kialakult helyzet miatt külön is figyeltünk a járványügyi szabályok pontos betartására. A szentmise főcelebránsa és szónoka Nagy Gábor atya volt, aki arra hívta fel a figyelmünket: legyen célja a fiataloknak az életben. Sok nehézséggel és küzdelemmel találkozunk - de Szent Erzsébet is sokat küzdött, és sokat is tanult belőle. A szentmise végén imádságban kértük a Mindenható Istent, hogy a Boldogságos Szűzanya és Boldog Batthyány-Strattmann László közbenjárására védelmezzen meg minket, és szabadítson meg a járványtól. Kaszás Csaba Richárd teljes beszámolóját és Báger Szabolcs fényképeit ide kattintva érhetik el.

Árpád-házi Szent Erzsébet

November 19. Árpád-házi Szent Erzsébet liturgikus ünnepe. A középkor egyik legismertebb és legkedveltebb szentjére emlékezünk, felidézve élettörténetét. Erzsébetet évszázadok óta nagy tisztelet övezi, Sík Sándor "a női eszmény megtestesülésé"-nek nevezte őt. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.

Változások plébániánk miserendjében

 • November 9-én elkezdődött a kórházkápolna felújítása. A munkálatok befejezéséig a kápolnában nem lesznek szentmisék. A felvett szentmiseszándékokat lelkipásztoraink szerdán a Batthyány templomban mondják el.
 • November 21-től a Batthyány templomban a szombati szentmisék délután 4 órakor kezdődnek.
A teljes miserendet honlapunkon ide kattintva érhetik el.

Tours-i Szent Márton püspök

November 11-e Szent Márton püspök liturgikus emléknapja a Szombathelyi Egyházmegyében és Pannonhalmán főünnep. Márton napjához, mely gazdasági határnap is volt, számos népszokás és hiedelem is kapcsolódott. A szent életéről és az ünnephez kapcsoló szokásokról a Magyar Kurír összeállításában ide kattintva olvashatnak.
Egyházmegyénkben november 13-án pénteken 17 órakor vesperas, 14-én, szombaton 10 órakor pedig ünnepi szentmise lesz a Székesegyházban, melynek főcelebránsa Dr. Székely János megyéspüspök lesz. A vesperás illetve a püspöki szentmise ONLINE is követhetők lesznek egyházmegyénk honlapján, amit ide kattintva érhetnek el.

Járványügyi hírek és rendelkezések

A járványhelyzet romlása és a várható további korlátozások miatt november 9-én, hétfőn a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia újabb közleményt adott ki, mely a latin szertartású egyházmegyékre érvényes – visszavonásig. A közleményt, ill. a legfrissebb járványügyi híreket és rendelkezéseket a Magyar Kurír összeállításában ide kattintva érhetik el.

Katolikus YouTube-csatornák, élő liturgiaközvetítések idősek, betegek számára


Éneklő apácák a klasszikus zenei listák élén

Az egyik legnagyobb zenei kiadónál jelent meg az angliai crossbushi Poor Clares of Arundel zárda Light For The World című kóruslemeze, a klarissza apácák pedig rögtön az eladási listák élére törtek. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el. A teljes lemezt pedig a YouTube-on ide kattintva hallgathatják meg.

Halottak napja – Krisztus halála ad mindenkinek életet

November 2-án tartjuk a halottak napját. Ezen a napon a Katolikus Egyház ünnepélyesen minden elhunytról, de különösen is a tisztulás állapotában levő szenvedő lelkekről emlékezik meg. Szent Odilo clunyi apát kezdeményezte, hogy miután mindenszentek ünnepén az Egyház megemlékezik a mennyország szentjeiről, másnap az összes megholtról is emlékezzünk meg. 998-tól tartják az ünnepet, majd a 11. században a clunyi bencések hatására széles körben elterjedt. Az Egyház az ünnepen bizalommal kéri a Mindenhatót: "add kegyelmedet elhunyt gyermekeidnek, hogy a földi élet halandóságát legyőzve örökre szemlélhessenek téged, aki alkottad és megváltottad őket". A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.

Mindenszentek ünnepe

November 1-jén egy napon ünnepeljük az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, akikről sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg. Keleten már 380-ban megülték ezt az ünnepet, minden vértanúról megemlékezve. A nyugati Egyház liturgiájába IV. Bonifác pápának köszönhetően került be, aki – miután megkapta a pogány istenek tiszteletére épült római Pantheont – 609. május 13-án Mária és az összes vértanúk tiszteletére szentelte fel. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.

2020. október, A év


Plébániai esték: A rácson túl

2020. október 30-án a Plébániai Estek keretében Tömő János tartott előadást börtönlelkészi szolgálatáról. Beszélt a börtönök világának nehézségeiről, és arról, hogy emögött emberi életek vannak. Személyes élményeinek megosztásával mutatott rá arra, hogy sokaknak milyen – tényleg nagyon – nehéz sorsa volt, és ezért ne ítéljük el őket. Kiss László esperes-plébános atya az előadás végén érdekes kérdéseket tett fel, ami által egy jó hangulatú beszélgetés kerekedett. Kaszás Csaba Richárd káplán atya fényképes beszámolóját a Programok menüpontban, ill. közvetlenül ide kattintva érhetik el.

Boldog Batthyány-Strattmann László születésének 150. évfordulója

2020. október 28-án este megemlékeztünk Boldog Batthyány-Strattmann László születésének 150. évfordulójáról egy szentmise keretében, melynek főcelebránsa és szónoka Császár István általános helynök úr volt. Helynök atya a prédikációban felhívta a figyelmünket, hogy tekintetünket az odaát valókra vessük, hogy merjük felnyitni szemeinket, és ezáltal megláthassuk az Isten által nekünk készített országot. A szentmise végén imádkoztunk Boldog Batthyány-Strattmann László szentté avatásáért, és kértük közbenjárását a járvány megszűnéséért. Kaszás Csaba Richárd káplán atya beszámolójához Bedőcs Gyula készített képeket az ünnepi szentmisén, melyeket ide kattintva tekinthetnek meg.
150 éve született a szegények orvosa, Boldog Batthyány-Strattmann László címmel a Magyar Kurír is megemlékezett a jeles évfordulóról. Boldog Batthyány-Strattmann László nemcsak a beteg szemeket gyógyította, hanem arra is gondja volt, hogy a hit szemeit gyógyítsa, és nyitogassa azokat Isten titkaira. A teljes cikket ide kattintva érhetik el.

Olvasnivalók a hosszú őszi estékre

Honlapunk lelki tárházának választékát két újabb sorozattal bővítettük. Tavasszal a koronavírus-járvány kezdetén a Szent István Társulat az összes általános és középiskolás hittankönyveinek teljes anyagát szabadon elérhetővé tette. Érdemes tanulmányozni ezeket a tankönyveket a diákok mellett a felnőtteknek, szülőknek és nagyszülőknek is. A tankönyvsorozat érdekessége, hogy az 5. és 9. osztályos könyveket Dr. Székely János püspök úr írta. A 9-es Bibliaismeret című tankönyvében az volt a koncepciója, hogy a már tanult történeteken túl a diákok megismerjék a bibliai idők (a teljes Ó- és Újszövetség) történeti összefüggéseit, a szent könyvek keletkezés-történetét és műfaji besorolását, emellett számos kultúr- és művészet-történeti érdekességgel szolgál lebilincselô, érdekfeszítô stílusban. Idézet egy budapesti hitoktató levelébôl, aki a könyvet használja: Tavaly félévkor váltottam Székely püspök úr könyvére. Két hónap múlva azt vettem észre, hogy diákjaim, akik addig nem különösebben foglalkoztak a hittannal, egyre gyakrabban szólnak hozzá a tananyaghoz, óra közben fellapozzák a Bibliát – amit addig gyakran "otthon felejtettek". A könyveket a Linkek menüpontban, ill. a kiadó honlapján ide kattintva, valamint honlapunk archívumában ide kattintva is elérhetik.
Szintén a járvány miatt tavasszal több katolikus folyóirat is szabadon letölthetővé vált. Az Új Ember viszont az év elejéig visszamenőleg azóta is elérhető a kiadó honlapján a Mértékadó című kulturális melléklettel együtt, folyamatosan frissítve a megjelenés után két héttel az új számokkal. A lapszámokat a Linkek menüpontban, ill. a kiadó honlapján ide kattintva, valamint honlapunk archívumában ide kattintva is megtalálják.

Jézus-filmek honlapunkon

Honlapunkat egy új gyűjteménnyel gazdagíttuk. Miután a Linkek menüpontban szereplő ószövetségi filmek elérhetetlenné váltak a YouTube-on, most kifejezetten a Jézus életét feldolgozó filmekre koncentráltunk. Filmválogatásunk minden darabja a katolikus egyház által elismert, örök érvényű alkotás. Közöttük is talán a legkülönlegesebb Pier Paolo Pasolini filmje, a Máté evangéliuma. 1962-ben XXIII. János pápa Assisibe hívta párbeszédre a nem keresztény művészeket. Köztük volt Pasolini is, aki ekkor olvasta el az evangéliumokat, melyek olyan nagy hatással voltak rá, hogy 1964-ben elkészítette a Máté evangéliumát, amit az 1963-ban elhunyt XXIII. János "kedvesen boldog, familiáris emlékezetének" ajánlott. Ezt a filmet a L'Osservatore Romano, a Vatikán hivatalos lapja később "a valaha készült legjobb Jézus-filmnek" nevezte. Ez volt az első film Jézus életéről, amit a hetvenes évek vége felé, igaz, csak a Filmmúzeumban és egyetemi filmklubokban, de mi is láthattunk.
A filmeket a Linkek menüpontban, ill. közvetlenül ide kattintva érhetik el.

Barsi Balázs Körmenden

"A szolgálat gyümölcse a béke." (Teréz anya)
A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Körmendi Csoportja a koronavírus járványra vonatkozó előírások betartásával 2020. október 20-án 18.00 órakor tartotta meg soron következő rendezvényét a Batthyány Örökségközpont és Színház aulájában. Dr. Barsi Balázs OFM Széchenyi-díjas ferences szerzetes, hitszónok, teológiai tanár Mi a vallás lényege? címmel tartott előadást, melynek keretében könyvvásárlási lehetőségre is sor került. Barsi Balázs korunk legnagyobb hatású magyar prédikátora, előadásainak és lelkigyakorlatos konferenciabeszédeinek honlapunkon is külön oldalt szenteltünk, melyet a Gondolatok menüpontban, ill. közvetlenül ide kattintva érhetnek el.
Az előadásról a Körmendi Híradó október 30-i számában a 10. oldalon Barsi Balázs az igazi vallás lényegére kereste a választ címmel jelent meg képes tudósítás. A lapot ide kattintva érhetik el.

Őszi koronagyűlés

Október 20-án megtartottuk az Őrségi Esperesi Kerület őszi koronagyűlését, melynek témája az egyházmegyei pasztorális terv volt. A gyűlés 10.00-kor szentmisével kezdődött a körmendi plébániatemplomban, ahol Kiss László esperes-plébános beszélt az Egyház megújulásáról. A szentmise után a kerület papsága megtárgyalta a pasztorális tervet, és mindenki kifejthette elképzeléseit, ötleteit egy jó hangulatú beszélgetés keretében. Végül a program zárásaként egy közös ebéden vettünk részt.
Kaszás Csaba Richárd káplán beszámolóját Tóth Tibor felsőszölnöki plébános képeivel ide kattintva érhetik el.

Rövid tudósítás a bérmálásról

Megjelent a Körmendi Híradó legújabb száma, melynek 6. oldalán rövid képes tudósítást olvashatnak a plébániánkon szeptember végén lezajlott bérmálásról is. A járvány miatt elmaradt májusi bérmálást most, szeptember 27-én tartották meg. A délután 4 órakor kezdődő szentmise keretében Brenner József nagyprépost úr szolgáltatta ki a bérmálás szentségét 64 fiatal számára.
A Körmendi Híradó október 9-i számát ide kattintva érhetik el. Sajnos, honlapunk számára nem állnak rendelkezésre képek az eseményekről, de a Vasárnapi hirdetésekből tudjuk, hogy az elsőáldozási és bérmálási fényképek a plébánián már megvehetők.

Rózsafüzér Királynője

Október a rózsafüzér hónapja egyházunkban, október 7. Rózsafüzér Királynője (Regina Rosarii), az "Olvasós Boldogasszony" emléknapja: hálaünnep Mária közbenjárásáért, Isten segítségéért.

"Mi is a rózsafüzér? Az evangélium esszenciája. Újra és újra Krisztus életének legfontosabb eseményeihez vezet minket. Azt mondhatnánk: a rózsafüzéren keresztül belélegezzük Krisztus misztériumát. A rózsafüzér a szemlélődés kiváltságos ösvénye, nem más, mint Mária útja. Létezik-e, aki jobban ismeri és jobban szereti Krisztust Máriánál?" (II. János Pál pápa)

A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.

Terménymegáldás

Október első vasárnapján az új termésért adtunk hálát. A templomban a hívek már korán elkezdték serény munkájukat, hogy a reggeli fél kilences szentmisére elkészülhessen a terményekből a szemet gyönyörködtető kompozíció. A szentmisében így különösen is hálát adtunk Istennek bőséges adományaiért, hiszen tudjuk, az Ő áldása kísérte egész éves munkánkat, mert az csak Isten áldásával tud teljes lenni. Köszönjük Istennek ezt a bőséges termést!
Szilvás Ádám képes beszámolóját ide kattintva érhetik el.

Újraszentelték Sopronban a felújított Szent Mihály-templomot

Október 1-jén ünnepélyes keretek között adták át, s szentelték újra a Sopron védőszentjének nevét viselő Szent Mihály-templomot, amely a soproni önkormányzat és a győri egyházmegye összefogásának eredményeként újult meg kormányzati támogatásból, a Modern Városok Program keretében. A csütörtöki szentmisét Veres András megyéspüspök celebrálta; az ünnepélyen Farkas Ciprián polgármester mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes mondott beszédet. A Sopron Média képes beszámolóját ide kattintva érhetik el.

Ferences ünnepek

Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét Budán, az Országúti Ferences Templomban, szeptember 27-én vasárnap, a templom felszentelésének 250. évfordulóján. Püspök atya a köszöntés után felidézte, hogy 14 éves korától járt erre a plébániára, tagja volt az ifjúsági hittancsoportnak és az énekkarnak, így fiatalkora legfontosabb helyszínévé vált a templom. Itt mutatta be első szentmiséjét is. Az ünnepi szentmise felvételét az Országúti Ferences Plébánia YouTube-csatornáján ide kattintva tekinthetik meg. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.

Október 4-én lesz Assisi Szent Ferenc ünnepe, amely azonban vasárnapra esik, így liturgiai értelemben elmarad. Szent Ferenc életéről Franco Zeffirelli készítette a legnagyobb hatású filmet Napfivér, Holdnővér címmel. A filmet a Videa honlapján ide kattintva nézhetik meg. Zeffirelli tavaly nyáron hunyt el, 95 éves korában. A Magyar Kurírban ekkor jelent meg egy cikk életéről és művészetéről, melyben így méltatták a filmet: "Az 1973-ban Assisi Szent Ferenc életéről készült Napfivér, Holdnővér sokak szerint minden idők egyik legszebb vallásos tárgyú filmje, melyben Zeffirelli afféle virággyerekként mutatta be a rendalapítót, a zenét is a hippibálvány Donovan írta és adta elő." A teljes cikket ide kattintva olvashatják el.


2020. szeptember, A év


Szent Mihály, Szent Gábor és Szent Rafael főangyalok

A Szentírásból név szerint ismert három főangyalt ünnepeljük szeptember 29-én. Szent Mihály a legnagyobb az angyalok közül. A lázadó angyalok elleni harc vezére volt az égben, mely harc során a bukott angyalok letaszíttattak a mennyből (Jel 12,7-9). Szent Gábor vitte hírül a hívatottaknak Isten terveit, Szent Rafael pedig nehéz helyzetekben segít, gyógyít, ártalmatlanná teszi a démont. A három főangyal ünnepét a II. vatikáni zsinat helyezte egy napra. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.
Zarándokoljunk el lélekben Szent Mihály főangyal tiszteletének talán leghíresebb helyszínére, a franciaországi Mont-Saint-Michel szigetére. A szigetet és a bencés kolostort egy friss, augusztus végén készült fél órás YouTube videóban ide kattintva járhatjuk be virtuálisan, szinte a turisták közé vegyülve.

Óra Krisztián atya előadása római tanulmányairól és élményeiről

A Plébániai Esték sorozatunk idei első őszi alkalmán, 2020. szeptember 25-én, pénteken Óra Krisztián atya előadást tartott nekünk a római életéről és élményeiről. Elsőként bemutatta nekünk a Pápai Magyar Intézet épületét, azt a helyet, ahol római éveiben lakik, valamint képeket is vetített róla egy képzeletünket is megmozgató élménybeszámoló keretében. Az előadás végén lehetőségünk nyílt kérdezni is, amire Krisztián atya igyekezett szemléletesen, élménydúsan válaszolni is. Krisztián atya, hálásan köszönjük ezt a szép előadást! Kaszás Csaba Richárd káplán atya teljes beszámolóját és fényképeit a Programok menüpontban, ill. közvetlenül ide kattintva érhetik el.

A Kolping Család kirándulása a Balaton felvidékre

2020. szeptember 17-én, csütörtökön reggel kirándulásra indultunk a Balaton felvidékre. Első programként a tapolcai Nagyboldogasszony templomban vettünk részt szentmisén reggel 9-kor, miután szabadidő keretében felfedeztük a várost. A déli órákban a nagyvázsonyi pálos romtemplomot kerestük fel. Majd délután 2-kor továbbindultunk Óbudavárra, ahol a házasság útját néztük meg, valamint az ottani templomot. 16.00-ra érkeztünk meg Tihanyba, ahol bemutatták nekünk a templomot, ami hatalmas élményt jelentett számunkra. Másnap reggel 9-kor vettünk részt szentmisén a veszprémi Nagyboldogasszony templomban. A szentmise után idegenvezetők kíséretében jártuk körbe a királynők városát. A péntek délutánt Zircen az arborétumban és az apátsági templomban töltöttük, a hazaúton pedig hálaadásként a felemelő zarándoklatunkért rózsafüzért imádkoztuk.
Kaszás Csaba Richárd káplán atya beszámolóját és képeit a Programok menüpontban, ill. közvetlenül ide kattintva érhetik el.

Elkészültek plébániánk 2021-es falinaptárai

Teljessé vált honlapunkon a Templomok menüpont alatt mind a 9 templomunk, ill. kápolnánk képes bemutatása. Ezekből a képekből válogatva elkészült plébániánk 2021-es képes liturgikus, ill. névnapos falinaptára is. A képes naptárakat Pdf formátumban a Programok menüpont alatt a Naptáraknál találják meg, vagy közvetlenül is megtekinthetik és letölthetik, ill. ki is nyomtathatják a következő hivatkozásokra kattintva:

A nyugdíjasklub kirándulása Ölbőre

Szeptember 15-én kedden Ölbőre és Sárvárra kirándultak a körmendi plébánia nyugdíjas klubjának tagjai. Elsőként az Egyházmegyei Karitász ölbői Szent Miklós Gyógyfüves Házát látogattuk meg, melynek történetét Tuczainé Régvári Marietta mesélte el. Búcsúzásként finom citromfű teával, menta szörppel és gyógynövények krémmel készített szendvicsekkel kínáltak minket. Kirándulásunk következő állomása Sárváron a Szent László templom volt, amit Kiss László esperes úr mutatott be, majd az ő vezetésével imádkoztunk, és új papi hivatásokért könyörögtünk.
Zimits Józsefné beszámolójának további részleteit és Kaszás Csaba Richárd káplán atya képeit a Programok menüpontban, ill. közvetlenül ide kattintva érhetik el.

KÉSZ előadás Körmenden

Szeptember 14-én, hétfőn este 6 órakor a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének szervezésében, Körmenden a városháza dísztermében P. Lang Siegfried előadást tartott Mária öröksége címmel. Az érdeklődők a helyszínen megvásárolhattták az előadó könyvét is, melyben még részletesebben fejtette ki előadásának témáját. Az előadásról Dr. Gyürki László ny. plébános, pápai prelátus küldött beszámolót honlapunk számára, melyet ide kattintva olvashatnak el.

Szűz Mária szent neve

Szeptember 12-én a magyar és a német nyelvterületen a Boldogságos Szűz Mária neve napját tartjuk. Az ünnepet Boldog XI. Ince pápa rendelte el annak emlékére, hogy 1683-ban a keresztény seregek megfutamították a Bécset ostromló török hadsereget. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.

Járványügyi rendelkezések

Mint már beszámoltunk róla, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szeptember 2-án és 3-án megtartotta őszi rendes ülését, melynek keretében közleményt adtak ki a járványügyi rendelkezésekről. Most a Szombathelyi Egyházmegye honlapja is ismertette a közleményt, kiegészítve Dr. Székely János megyéspüspök helyi rendelkezéseivel.
 • Az MKPK közleményét a Magyar Katolikus Egyház honlapján ide kattintva olvashatják el.
 • Dr. Székely János megyéspüspök visszavonásig az alábbi kiegészítő rendelkezéseket hozta: A gyengébb egészségi állapotban levő vagy idős testvérekre továbbra is vonatkozik az az általános szabály, hogy amennyiben az egészségi állapotuk miatt nem tanácsos számukra a nagyobb létszámú közösségi alkalmakon való részvétel, akkor fel vannak mentve a Szentmise kötelezettsége alól. A további részleteket és a püspök atya hívőkhöz intézett kéréseit a Szombathelyi Egyházmegye honlapján ide kattintva találják meg.

Megújult a győri hittudományi főiskola épülete

"Megteremtettük egy modern főiskola, szellemi műhely feltételeit, most kezdődik a szellemi építkezés és lelki gazdagodás rögösebb útja" – fogalmazott Reisner Ferenc, a megújulását ünneplő Brenner János Hittudományi Főiskola rektora. Szeptember 8-án Veres András győri megyéspüspök áldotta meg a felújított épületet. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el. A cikkhez kapcsolódó fotógalériában betekinthetünk az épület belső tereibe, és felfedezhetjük az ünneplők között Rákos Józsefet, plébániánk kispapját is.

Szűz Mária születése – Kisboldogasszony

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony (népi elnevezése: Kisasszony) napján Egyházunk Szűz Mária születésnapját (Nativitas Beatae Mariae Virginis) ünnepli. Az ünnep magyar elnevezése a 15. századig vezethető vissza. Kisboldogasszony ünnepe országszerte kedvelt búcsújárónap. A Stella puerpera Solis ('hajnali szép csillag') tiszteletére szokás volt szeptember 8. hajnalán a napfelkeltét a szabadban várni, csatlakozni az angyalokhoz, akik ilyenkor Mária születésén örvendeznek a mennyben. Azt tartották, hogy akinek "érdeme van rá", meglátja a kelő napban Szűz Máriát. A népi megfigyelések szerint a fecskék Kisasszonykor indulnak útnak. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.

Szent Márk, István és Menyhért kassai vértanúk

A pontosan 400 évvel ezelőtt vértanúságot szenvedett kassai vértanúkra emlékezünk ünnepükön, szeptember 7-én.
Amikor Rákóczi hajdúi 1620. szeptember 3-án Kassa falai alá érkeztek, Dóczi András császári főkapitány kevés katonájával kilátástalannak látta a harcot, tekintettel a város protestáns vezetőségére. Másnap létrejött a város átadásáról szóló szerződés, melynek az volt a kikötése, hogy senkinek, se a katolikus híveknek, se a papoknak nem esik bántódása. Szeptember 5-én bevonultak a hajdúk a városba, és tüstént fölrúgták a megállapodást: Dóczit bilincsbe verték, és elhurcolták Erdélybe.
Rákóczi meghagyta, hogy a három papot tartsák szigorú házi őrizetben. Kétnapi éheztetés után megpróbálták hittagadásra bírni őket. Az első sikertelen kísérlet után szeptember 7-én, éjféltájban ismét rájuk törtek, és válogatott kínzások után Márkot és Menyhértet lefejezték, Istvánt pedig halottnak vélve egy közeli pöcegödörbe vetették, s mellédobták a másik két vértanú testét is. Elvonulásuk után Eperjessy István, a három pap házikápolnájának sekrestyése, István nyöszörgésére lett figyelmes. De nem tudott rajta segíteni, mert maga sem merte elhagyni a házat, és Hoffmann tanácsos, akihez Pongrácz tanácsára fordulnia kellett volna, szintén áldozatul esett a martalócok kegyetlenségének. Így 20 órás kínlódás után István atya is meghalt.
A Magyar Kurír teljes cikkét ide kattintva érhetik el.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia őszi ülése

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szeptember 2-án és 3-án megtartotta őszi rendes ülését.
 • Az MKPK vezető tisztségviselőinek öt évre szóló megbízatása lejárt, így a Konferencia őszi rendes ülésén a tisztségek megújítására került sor. A Konferencia tagjai szeptember 2-án ismét Dr. Veres András püspököt választották meg a testület elnökének. A megbízatás újabb öt évre szól. A püspöki konferencia további eseményeiről és döntéseiről a Magyar Katolikus Egyház honlapján ide kattintva tájékozódhatnak
 • Dr. Veres András püspök életútját a Magyar Katolikus Egyház honlapján ide kattintva találják meg.
 • Gratulálunk Dr. Székely János megyéspüspökünknek, akit beválasztottak az MKPK négytagú állandó bizottságába!
 • Az MKPK a COVID-19 járvány felerősödése miatt közleményt adott ki a járványügyi intézkedésekről. A jelenlegi új koronavírus járvány elsősorban direkt módon cseppfertőzéssel terjed, azaz a vírus terjedése szempontjából a legnagyobb veszélyt a megbetegedett köhögő, tüsszögő ember jelenti. Ezért az elsődleges és legfontosabb megelőző intézkedés, hogy a szentmisén és közösségi alkalmakon a fenti tüneteket nem mutató személy vegyen részt. A további részletes rendelkezéseket a Magyar Katolikus Egyház honlapján ide kattintva olvashatják el.

Szeptemberben indulnak plébániánk klubprogramjai

Szeptemberben újraindítjuk plébániánkon a tavaszi járványügyi veszélyhelyzet miatt megszakadt, immár hagyományosnak tekinthető nagy sikerű klubprogramjainkat.
 • Szeptember 5-én szombaton este 7 órakor tartja összejövetelét a házasközösség a plébánián. Várunk új házaspárokat is, fiatalabbakat és idősebbeket is. A havi összejöveteleken közös imádság, egy adott téma megbeszélése és kötetlen beszélgetés van, jó hangulatban is vidámsággal. Várjuk a régi és új házasokat!
 • A nyugdíjasklub szeptember 15-én kedden Ölbőre kirándul. Itt ismerkedünk Csaba atyával, az új káplánnal. A busz déli 1 órakor indul a plébánia elől. Jelentkezni a plébánián és a sekrestyében lehet.
  Kedvcsinálónak tekintsék meg a Sokszínű vidék honlapján az ölbői Szent Miklós Gyógyfüves Ház kertjéről készített ismertetést, melyet ide kattintva érhetnek el.
 • A Plébániai Esték első rendezvénye, szeptember 25-én pénteken este 7 órakor lesz. Óra Krisztián atya mesél római élményeiről, életéről.
Tartsuk be mindig az egészségügyi előírásokat és imádkozzunk érte, hogy a koronavírus járvány és semmilyen más baj ne zavarja meg összejöveteleink sikeres megtartását!

Engesztelés az abortuszok bűne miatt

Ezután is minden csütörtökön délután 3 órakor engesztelést tartunk a kórházkápolnában az abortuszok bűne miatt és imádkozunk a járvány megszűnéséért.


2020. augusztus, A év


Keresztelő Szent János vértanúsága

Keresztelő Szent János vértanúságára emlékezünk augusztus 29-én. Az ünnep neve: Szent János fővétele (Decollatio S. Johannis Baptistae). A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.

Szent Ágoston püspök és egyháztanító

Szent Ágostonra, a nagy megtérőre emlékezünk liturgikus emléknapján, augusztus 28-án. Édesanyja, Szent Mónika imái és könnyei mellett Milánóban Szent Ambrus beszédei térítették meg. Személyiségének varázsa: fáradhatatlanul kutató és töprengő elméje, boldogságvágya és igazság utáni szomjúsága. A Magyar Kurír teljes cikkét ide kattintva érhetik el.

Szent Ágoston lehíresebb művét, a Vallomásokat a Magyar Elektronikus Könyvtár honlapjáról a Gondolatok menüpont alatt, ill. közvetlenül ide kattintva olvashatják el. Szent Ágoston Reguláját pedig ide kattintva tanulmányozhatják.

A Szent Ágoston életéről nagyrészt a Vallomások alapján készült Szent Ágoston – A végső igazság nyomában című, a Magyar Televízióban is bemutatott film 1. részét a Videa honlapján ide kattintva, a 2. részét pedig ide kattintva tekinthetik meg. A Magyar Kurír részletes filmismertetőjét ide kattintva érhetik el.


Új képek Alsóberkifalu templomáról

Megújult Alsóberkifalu Sarlós Boldogasszony Templomának oldala is honlapunkon. Frissítettük a külső képeket, most pedig Kaszás Csaba Richárd atya készített új, gyönyörű fotókat a templom belsejéről. A templom oldalát közvetlenül ide kattintva érhetik el.


Államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepe

Szerdán, a Körmendi Napok nyitónapján Bebes István polgármester ünnepi beszédét követően került sor a kastélyudvaron az új kenyér ünnepére. A nemzeti színű szalaggal átkötött kenyeret Kiss László rk. plébános áldotta meg, a város vezetője pedig felvágása után körbekínálta a jelenlévők között. Az eseményről szóló részletes tudósítást és képgalériát Vaskarika honlapján ide kattintva érhetik el.

Csütörtökön, augusztus 20-án este 18 órakor az Árpád-házi Szent Erzsébet plébániatemplomban került sor az ünnepi szentmisére, melyet Nagy Gábor Sándor celebrált. A szentmisén és az utána tartott templomkerti összejövetelen Jámbori Tamás készített fényképeket, melyeket Körmend város honlapján ide kattintva tekinthetnek meg.


Szent István király, Magyarország fővédőszentje

Első, államalapító, szent királyunk, hazánk fővédőszentje életét és művét idézzük fel liturgikus ünnepén, augusztus 20-án. Szent Istvánt diplomáciai és politikai érzéke korának, sőt mondhatni, az egész magyar történelemnek legnagyobb államférfiává avatta. Politikai, vallási és társadalmi szempontból egyaránt ő teremtette meg Magyarországot, ő jelölte ki és biztosította a jövőbe vezető utat népének. A Magyar Kurír teljes cikkét ide kattintva érhetik el.

Dr. Gyürki László Olaszfa díszpolgára lett

2020. augusztus 16-án Olaszfán Dr. Székely János megyéspüspök és Dr. Gyürki László pápai prelátus mutatták be a legszentebb áldozatot a Szent Miklós-templomban. A szentmise végén került sor Olaszfa Község Díszpolgári Címének átadására. 2020-ban, a település két, egykori plébánosának adományozta e címet a képviselőtestület. Az elismerést posztumusz adományozták dr. Littván Sándornak, akit 1945-ben neveztek ki Olaszfa és Pácsony plébánosává. Szolgálatát 1969-ben bekövetkezett haláláig ellátta. A település Díszpolgári Címet adományozott Dr. Gyürki László pápai prelátusnak is, aki 1969-től 1986-ig szolgálta az itt élő híveket. Plébánossága idején a plébániaház bővítése mellett új liturgikus teret alakíttatott ki és festményeket készíttetett az olaszfai templomban, mindemellett tudományos munkásságát is magas szinten végezte. Az eseményről részletesebb tudósításokat Dr. Székely János megyéspüspök Facebook-oldalán ide kattintva, ill. a Vas Népe honlapján ide kattintva olvashatnak.

Új közösségi teret avattak Magyarnádalján

Már tavasszal elkészült az a lábaspajta, amit ünnepélyes keretek között, a kialakult vírushelyzet miatt most szombaton, Nagyboldogasszony napján avattak fel Magyarnádalján. Az új rendezvényhelyszínt Kiss László Körmend plébánosa szentelte fel. Áldást kért az épületre: "Szülessenek barátságok, szövődjenek szerelmek, legyenek házasságok a falu jövőjének és közösségének érdekében." – fogalmazott Kiss László. Az eseményről részletesebb tudósítást a Vas Népe honlapján ide kattintva olvashatnak.

Újabb képek a magyarszecsődi templomról

2020. augusztus 15-én, Mária legnagyobb ünnepén, a szentmiséje előtt készített Kaszás Csaba Richárd atya két gyönyörű panorámaképet a templom karzatáról a Kisboldogasszony-oltárról. A képeket a honlapunkon a szokásos leporelló-stílusban ide kattintva vagy a Google Drive-on miniatűr-előnézettel ide kattintva tekinthetik meg.

Szűz Mária mennybevétele – Nagyboldogasszony

A Katolikus Egyház augusztus 15-én Szűz Mária halálát és mennybevételét, vagyis Nagyboldogasszony napját ünnepli. Ferenc pápa így fogalmaz: Mária hite életút. A zsinat leszögezi, hogy Mária a "hit zarándokútját járta" (LG, 58). Ezért ő előttünk jár ezen a zarándokúton, elkísér és támogat bennünket. A Magyar Kurír teljes cikkét ide kattintva érhetik el.

Képsorozatok a vasaljai Szent István király Templomról

Szent István király ünnepéhez közeledve honlapunkon is néhány új képpel köszöntjük az ünnepet és ezt a gyönyörű templomot, Pinkaszentkirály ékességét, Szent István királyunk méltó emlékezetét.

Klement András 2019-2020-ban készült képeit a templom külső környezetéről a honlapunkon a szokásos leporelló-stílusban ide kattintva vagy a Google Drive-on miniatűr-előnézettel ide kattintva érhetik el.

Kaszás Csaba Richárd atya új képsorozatát pedig a templom belsejéről a honlapunkon a szokásos leporelló-stílusban ide kattintva vagy a Google Drive-on miniatűr-előnézettel ide kattintva tekinthetik meg.


Kaszás Csaba Richárd káplán bemutatkozása a körmendi híveknek

Csaba atya bemutatkozó szentmiséje után honlapunkon is szól a körmendi hívekhez. Beszél családjáról, gyermekkoráról, hivatásának érlelődéséről, megerősödéséről és kibontakozásáról. Végül arra kéri a kedves híveket, hogy imádkozzanak érte. Csaba atya bemutatkozását a Bemutatkozás menüpont alatt, ill. közvetlenül ide kattintva érhetik el.

Képsorozat az Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániatemplomról

Honlapunk felhívására megérkezett a plébániatemplomunkról készült képsorozat is. Bedőcs Gyula küldte ezt is, plébániánk hivatásos fotósa. Gyula a mai kor Szent Ference. Együtt él a természettel és csodálatos képeket készít madarakról, pillangókról. Nem prédikál az állatoknak, mint Szent Ferenc, de mindegyik képe felér egy imádsággal. S ha nem a Rába völgyét vagy a Várkertet járja masinájával, akkor a templomainkat vagy plébániánk jeles eseményeit fényképezi. S mindezt művészi szinten. Elismert alapító tagja a körmendi 3F-K Fotóklubnak is. Bedőcs Gyula képsorozatát plébániatemplomunkról a honlapunkon a szokásos leporelló-stílusban ide kattintva vagy a Google Drive-on miniatűr-előnézettel ide kattintva érhetnek el.

Képsorozat a Batthyány-templomról

Honlapunk felhívására megérkezett a Boldog Batthyány László Templomról készült képsorozat is. Bedőcs Gyula küldte ezt is, plébániánk hivatásos fotósa. A kis templom nem csupán a vasúton túli városrész liturgikus központja lett, minden körmendi katolikus hívő a szívébe zárta. Bedőcs Gyula képsorozatát a Batthyány-templomról a honlapunkon a szokásos leporelló-stílusban ide kattintva vagy a Google Drive-on miniatűr-előnézettel ide kattintva érhetnek el.

Fogadalomtételt ünnepeltek a domonkos nővérek Kőszegen

Székely János szombathelyi megyéspüspök vezette a szertartást augusztus 6-án, melynek keretében a noviciátusi idő befejeztével Eszter nővér, Jácinta nővér és Johanna nővér ideiglenes fogadalmat tettek. A Magyar Kurír teljes cikkét ide kattintva érhetik el.

Urunk színeváltozása

Jézus megdicsőülésének helye a régi hagyomány szerint a galileai Tábor-hegy volt. A csoda színhelyén még az arab hódítás előtt három bazilika épült. Felszentelésük napja, augusztus 6. lett Urunk színeváltozásának (latinul: transfiguratio) ünnepe. A keleti egyház már az 5. században megülte, és karácsony, húsvét, pünkösd után ezt az ünnepet tekinti a legszentebbnek. A Magyar Kurír teljes cikkét ide kattintva érhetik el.

Havas Boldogasszony

A római Santa Maria Maggiore-bazilika, a legősibb Mária-templom felszentelését ünnepeljük Havas Boldogasszony emléknapján, augusztus 5-én. A legenda szerint a Santa Maria Maggiore-bazilika helyét maga a Szűzanya határozta meg. A 4. században, Liberius pápa idejében egy Giovanni nevű gazdag római patrícius és felesége elhatározták, hogy vagyonukat Máriának ajánlják fel. A Szent Szűz álmukban megjelent nekik, és arra hívta őket, hogy azon a helyen, amelyet másnap, augusztus 5-én hó borít majd, emeljenek templomot a tiszteletére. A Magyar Kurír teljes cikkét ide kattintva érhetik el.

Képsorozat a Kórházkápolnáról

Honlapunk felhívására megérkezett az első képsorozat, mégpedig Körmend rejtett ékkövéről, a Kórházkápolnáról. Bedőcs Gyula küldte, akit valószínűleg ugyanúgy megérintett a kis kápolna varázsa, mint mindenkit, aki betér ide. Nem véletlenül ragaszkodnak hozzá annyira a környéken élő hívek. Hamarosan szükségessé válik a felújítása, addig is jöjjenek, nézzék meg minél többen! Bedőcs Gyula képgsorozatát honlapunkon a szokásos leporelló-stílusban ide kattintva vagy a Google Drive-on miniatűr-előnézettel ide kattintva érhetnek el.

Felhívás templomi fotósorozatok készítésére

Felhívjuk a körmendi Árpád-házi Szent Erzsébet Plébániához tartozó települések (Körmend, Alsóberkifalu, Felsőberkifalu, Horvátnádalja, Vasalja, Pinkamindszent és Magyarszecsőd) lakóit, ill. az ezekhez kötődő személyeket, hogy készítsenek fotósorozatot településük templomáról, kápolnájáról. Az elkészült fotósorozatokat (akár prezentáció formájában is) küldjék el a pleblapkmd@gmail.com e-mail címre (szükség esetén óriáslevélként), lehetőleg névvel és egy, a helyhez tartozó rövid történettel. Nem szükséges profi felszerelés, a magyarszecsődi képsorozat is egyszerű mobiltelefonnal készült. Egy templomról, ill. kápolnáról több képsorozatot is feltehetünk honlapunkra a templomokat bemutató oldalon belinkelve. Pl. a magyarszecsődi templomról is készülhet új sorozat akár speciális szempontok alapján, különleges részleteket bemutatva is. Plébániánk Google Drive tárhelyén bőven van hely, ezért a képek szélessége legyen legalább 1280 pixel, de lehetőleg ne legyen nagyobb 1920 pixelnél. (Az esetlegesen nagyobb képeket át tudjuk méretezni.) Legyünk büszkék szakrális épületeinkre, mutassuk be szépségeiket honlapunkon!

Szeretettel köszöntjük Kaszás Csaba atyát!

Nagy szeretettel köszöntjük Kaszás Csaba atyát, plébániánk új káplánját. Érezze otthon magát Körmenden és legyen áldássá élete, szolgálata plébániánkon!

Dr. Székely János megyéspüspök Kaszás Csaba szentgotthárdi káplánt augusztus 1-jei hatállyal a Körmendi Plébánia káplánjává nevezte ki. Csaba atyát augusztus 2-án a vasárnap esti 6 órás szentmisén köszöntötte Kiss László plébános, Laposa Istvánné, a Plébánia Tanácsadó Testületének alelnöke és a megjelent hívek. A szentmise végén (a jeles események után szinte már hagyományosan) együtt maradt a közösség a templomkertben egy koccintásra, beszélgetésre. Bedőcs Gyula képeit ide kattintva érhetik el. Kaszás Csaba életútjáról pedig honlapunkon a Bemutatkozás menüpontban, ill. ide kattintva találnak információkat.

Megszépült Magyarszecsőd Árpád-kori temploma

2020 nyarára megszépült Magyarszecsőd Árpád-kori templomának teljes külső homlokzata, a gyönyörű látvány mellett már csak néhány állványzati elem árulkodik a felújítási munkálatokról. A napokban zárták be felújítás miatt a Jáki templomot, de az Árpád-kori építészet szerelmeseinek nem kell messzire menniük, hogy a kor egyik legszebb, újra teljes fényében tündöklő építészeti csodájában gyönyörködhessenek. Bizonyság erre képgalériánk is, amit honlapunkon a szokásos leporelló-stílusban ide kattintva vagy a Google Drive-on miniatűr-előnézettel ide kattintva érhetnek el.

2020. július, A év


Szent Márta

Szent Mártára, Mária és Lázár nővérére, a háziasszonyok, családok, özvegyek, hitoktatók, vendéglősök, pincérnők, szállodások, szobrászok védőszentjére emlékezünk liturgikus emléknapján, július 29-én. A Magyar Kurír teljes cikkét ide kattintva érhetik el.

Balázs atya búcsúztatása

Dr. Székely János megyéspüspök Böjti Balázs atyát a Körmendi Plébániáról augusztus 1-i hatállyal a Sárvári Plébániára helyezte. Balázs atya búcsúztatása vasárnap az esti 6 órás szentmise keretében történt meg. A szentmise végén a templomkertben búcsúztak el tőle személyesen is a hívek egy-egy koccintás és oldott beszélgetés közben.

Isten áldja meg Balázs atyát! Új állomáshelyén is legyen Krisztus hirdetője és hordozója. Köszönünk mindent, amit a körmendi plébániáért és híveiért tett. Isten kegyelme legyen vele élete minden napján. Érezze mindig, hogy Körmendre hazajön.

Böjti Balázs bemutatását honlapunkon körmendi káplánként ide kattintva találják meg.

Szent Mária Magdolna

Az Úr feltámadásának első tanújára, az "apostolok apostolá"-ra, a megtérő bűnös nők, az orvosok és gyógyszerészek, a haldoklók, a foglyok, a borászok, a fodrászok és a parfümkészítők védőszentjére emlékezünk liturgikus ünnepén, július 22-én. A Magyar Kurír teljes cikkét ide kattintva érhetik el.

Kármelhegyi Boldogasszony

Július 16. a Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe. A kármeliták védasszonya az ábrázolásokon egyik karján a Kis Jézust tartja, másik kezével a skapulárét nyújtja. A skapuláré gyakran a Kisded kezében is ott van. Kármelita templomokban és más templomok mellékoltárain is gyakran látható. A Magyar Kurír teljes cikkét ide kattintva érhetik el.

Hirschberg Ernő esperes plébános emlékezete

Az Alsóberki templom búcsúnapján, Sarlós Boldogasszony ünnepén emlékeztek a hívek Hirschberg Ernő esperes plébános atyára, aki 110 évvel ezelőtt született. Tíz éven keresztül volt lelkipásztora az alsóberki templomnak. A képes tudósítást a Szombathelyi Egyházmegye honlapján ide kattintva érhetik el.

Dr. Gyürki László pápai prelátus, nyugalmazott plébánosunknak is van egy emléke Hirschberg Ernőről, amely megérdemli, hogy köztudott legyen. Gyürki atya megemlékezését ide kattintva olvashatják el.


Sarlós Boldogasszony

Magyarországon régi szokás szerint július 2-án ünnepeljük Szűz Mária látogatását Erzsébetnél. Mivel ezekben a napokban kezdődnek az aratási munkák, és a katolikus magyarság minden munkáját a Szűzanya oltalma alatt végezte, ezért Sarlós Boldogasszonynak nevezték el az ünnepet. Mária Gábriel főangyaltól tudta meg, az angyali üdvözletkor, hogy idős rokona, Erzsébet áldott állapotban van. Azonnal útra kelt, hogy a nehéz napokban Erzsébet segítségére lehessen, aki Keresztelő Szent Jánost hordta a szíve alatt. A Magyar Kurír teljes cikkét ide kattintva érhetik el.

2020. június, A év


Szent Péter és Szent Pál apostolok

Június 29. Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepe Egyházunkban. A hagyomány szerint Péter apostol 67-ben június 29-én halt vértanúhalált. Sok kínzás után saját kérésére fejjel lefelé feszítették keresztre, mert alázatosságában nem tartotta magát méltónak ugyanarra a halálra, mint amit Mestere szenvedett el. Pál apostolt ugyanazon a napon végezték ki, lefejezték a Rómából Ostiába vezető út harmadik mérföldköve mellett. Egy régi legenda szerint azon a helyen, ahol feje a földre hullt, három forrás fakadt. A Magyar Kurír teljes cikkét ide kattintva érhetik el.

Szent László király

Szent királyunkra, Lászlóra emlékezünk liturgikus ünnepén, június 27-én. "Boldog László király kiragyogva kimagaslott Magyarország királyainak fényes nemzetségéből. Kétségtelen édesatyja a nevezetes első Béla, a hírneves András király öccseura; alkotóereje szorgalmából azon években, midőn uralkodott, az állam, sőt az egész Pannónia annyira rendezetten s meggyarapodva virágzott, hogy boldog István király ideje óta törvények, szabadság és bőség tekintetében soha még ily csodálatosan nem csillogott. Minden korábbi állapotánál gazdagabban Magyarország azidétt kezdte szabadságának fejét a bőség telt szaruival az egekig emelni, s gazdagságában, rangban és dicsőségben szinte valamennyi vidéket legyőzni" – olvassuk Szent László 1192 után keletkezett legendájában. A Magyar Kurír teljes cikkét ide kattintva érhetik el.

Keresztelő Szent János születése

Az előfutár, az Úr útjának előkészítője, Keresztelő Szent János életét idézzük fel születése ünnepén, liturgikus ünnepnapján, június 24-én. Az Egyház Jézuson és Szűz Márián kívül csak Keresztelő Szent Jánosnak ünnepli meg a test szerint való születése napját. A Lukács-evangélium mondja el János születésének és névadásának csodálatos körülményeit idős szülei, Zakariás zsidó pap és Erzsébet otthonában. János anyja méhétől fogva el volt telve Szentlélekkel. Ő volt tehát Jahve végső időkre szánt prófétája, aki születése, beszéde és tettei által meghozza Izrael népének az üdvösség idejét (Lk 1,15–17). A Magyar Kurír teljes cikkét ide kattintva érhetik el.

Császár István ezüstmiséje Körmenden

István atya 1968-ban született Szentgotthárdon, 1995-ben részesült a papszentelés kegyelmében. Újmisésként Körmendre került káplánnak, ahol 12 évig szolgált ebben a funkcióban. Ez idő alatt kapcsolódott be Brenner János boldoggáavatási ügyébe jegyzőként. 2007 és 2010 között az Egyházmegyei Kollégium prefektusa, 2008 és 2015 között a Brenner János Nevelési Központ püspöki referense volt. Veres András megyéspüspök 2010. augusztus 1-jével általános helynökké nevezte ki. E feladata mellett 2010 és 2012 között Szombathely-Kámonban, 2012 októbere óta a Székesegyházban plébános. XVI. Benedek pápa 2011-ben pápai káplán címmel tüntette ki, Veres András megyéspüspök 2015-ben jáki címzetes apáttá nevezte ki. 2016 és 2017 között a Szombathelyi Egyházmegye egyházmegyei kormányzójának tisztségét is betöltötte.

Császár István pappászentelésének 25. évfordulóján, június 21-én vasárnap este mondta ezüstmiséjét Körmenden, ahol még mindig nagy szeretettel emlékeznek rá a hívek, s eljöttek, hogy közösen adjanak hálát István atya hivatásáért, papi szolgálatáért, különösen is a körmendi évekért. A szentmise után a templomkertben folytatódott az ünnepség koccintással, az emlékek felelevenítésével.

A szentmiséről Németh Zsolt videófelvételt készített, amit Kiss László plébános atya ígérete szerint ide kattintva tekinthetnek meg.
Bedőcs Gyula képeit pedig ide kattintva érhetik el.


Jézus Szentséges Szíve

Jézus Szíve ünnepét IX. Piusz terjesztette ki az egész Egyházra. A főünnep napja a pünkösd utáni második vasárnapot, úrnapját követő péntek. Jézus szíve Isten emberré lett Fiának szíve, a megváltó isteni szeretet jelképe. Tiszteletének alapja az, hogy Jézus egész embersége, így Szíve is az Isteni Személy kifejezője. A Szentírásban a szív az ember erkölcsi és vallási személyiségének foglalata, nem lélektani, hanem egész-emberi fogalom, ősfogalom, mely egyszerre fejezi ki a testi és a lelki valóságot. Az egyházatyák a Jn 7,37–38-ra hivatkozva ("Ha valaki szomjazik, jöjjön hozzám, és igyon mindenki, aki hisz bennem. Amint az Írás mondja: élő víz folyói fakadnak majd belőle.") Jézus szívét az élő víz forrásaként jelölték meg. A Magyar Kurír teljes cikkét ide kattintva érhetik el.

"Én nem szerettem Pannonhalmát"

Bodnár László, a Pannonhalmi Bencés Gimnázium végzős diákja megható beszéddel búcsúzott osztálya nevében a legendás épülettől. Kevesebb mint tíz perc alatt előbb megnevettette, majd megsirattatta tanárait és diáktársait. Életkorához képest retorikailag is kiemelkedően felépített beszédét így kezdte: "Én nem szerettem Pannonhalmát", majd levette zakóját, amelyet nem más, mint Hortobágyi Cirill főapát vett el tőle készségesen. Megkomponálhatatlan, zseniális jelenet. A 777 teljes cikkét és benne a beszédről készült videót ide kattintva érhetik el. A rendkívüli ballagás teljes videóját pedig a Pannonhalmi Bencés Gimnázium YouTube-csatornáján ide kattintva tekinthetik meg.

Páduai Szent Antal hivatásának 800. évfordulója

A minoriták idén ünneplik Páduai Szent Antal ferences hivatásának 800. évfordulóját. Ferenc pápa ebből az alkalomból levelet küldött a rend legfőbb elöljárójának, P. Carlos Alberto Trovarellinek. Ez az évforduló ébressze fel mindenkiben – különösen a ferences szerzetesekben és Szent Antal tisztelőiben – szerte a világon a vágyat, hogy megtapasztalják azt a szent nyugtalanságot, ami őt a világ útjaira vezette, hogy szóval és tettel tanúságot tegyen Isten szeretetéről – írja levelében Ferenc pápa. A Vatican News teljes cikkét ide kattintva olvashatják el.

Az évforduló alkalmából honlapunkon a Páduai Szent Antal című filmmel emlékezünk meg, melyet ide kattintva tekinthetnek meg. Ez a gyönyörű és elgondolkoztató olasz játékfilm Páduai Szent Antal (1195-1231) életének főbb eseményeit kíséri végig, az 1221-es szicíliai partoknál történt hajótörésétől kezdve – közben korábbi eseményekre is visszaemlékezve – egészen haláláig.


Dr. Székely János megyéspüspök rendelkezései

Tekintettel a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2020. június 3-án kiadott rendelkezésére, Dr. Székely János megyéspüspök a veszélyhelyzet idejére hozott rendelkezések módosításáról döntött. Június 14, vasárnaptól újra érvényes a minden katolikus hívőre vonatkozó szentmiselátogatási kötelezettség. Ez alól augusztus 1-ig felmentést kapnak a 65 évnél idősebbek, valamint akiknek egészsége különleges módon veszélyeztetett. Továbbra is érvényes a felmentés a betegek és azok számára, akik munkájukból adódóan nem tudnak sem szombat este, sem vasárnap szentmisén részt venni. A hívőket érintő legfontosabb szabályok: a szenteltvíztartók továbbra is üresek lesznek a templom bejáratánál, a szentáldozásnál az áldozó maga döntheti el, hogy kézbe vagy nyelvre szeretne áldozni, viszont a megyéspüspök úr továbbra is a kézfogás mellőzését kéri a békeköszöntésnél.

A rendelkezés teljes szövegét a Szombathelyi Egyházmegye honlapján ide kattintva érhetik el.


Az MKPK közleménye

1. A 637/2020. sz., március 17-én kelt rendelkezésünkben foglaltakat, miszerint a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól felmentést adunk és lehetővé tesszük az általános feloldozást, 2020. június 14-től, Úrnapjától kezdődően általánosan visszavonjuk, hacsak az illetékes megyéspüspök másként nem rendelkezik. A szentmisén való részvétellel kapcsolatban az általános morális elvek továbbra is érvényesek, vagyis idősebb, veszélyeztetett, illetve beteg testvéreinkre, továbbá azokra, akik kötelességüket teljesítik, a kötelezettség nem vonatkozik.

A közlemény teljes szövegét a Magyar Katolikus Egyház honlapján ide kattintva érhetik el.


Szentmise, zene, receptek Szent Flórián batyujában, Pinkamindszenten

A Mindenszentek-templomban gyűltek össze az emberek, hogy együtt ünnepeljenek, miután hetekig el voltak zárva egymástól, és nem tudták megtartani májusi közösségi rendezvényüket sem. Kiss László plébános tartotta a szentmisét a Szentlélek kiáradásáról szólva, valamint arról, hogy mindig úgy képzeljük a mennyországot, ahol az angyalok énekelnek, vagyis zene van. A zene felemeli a lelket, ünneplőbe öltözteti a szívet, méltón a pünkösdhöz, ami idén azt is jelenti, hogy minden nehézségen úrrá tudunk lenni hittel. Jelezte azt is: Trianon 100. évfordulóján, június 4-én 16.30-kor a határ mellett minden templom harangja megszólal, este pedig szentmisét tartanak az országért.

A lángszelídítő Szent Flóriánra is emlékeztek a pünkösdi szentmisén, majd a Savaria Szimfonikus Zenekar művészei adtak fuvolakoncertet. Az ünnep keretében Rajner Ágota szervezésében kiosztották ki a Szent Flórián Fesztivál süteménykészítő versenyének díjait is. A Vas Népe teljes cikkét ide kattintva érhetik el.


Területi és személyi változások a Szombathelyi Egyházmegyében

Dr. Székely János megyéspüspök 2020. augusztus 1-jei hatállyal az alábbi változásokat rendelte el a Szombathelyi Egyházmegyében. A püspök atya rendelkezése plébániánkat is érinti. Böjti Balázs atyát a Körmendi Plébániáról a Sárvári Plébániára küldi kápláni beosztásban, Kaszás Csaba szentgotthárdi káplánt pedig a Körmendi Plébánia káplánjává nevezi ki. A további részleteket a Szombathelyi Egyházmegye honlapján ide kattintva találják meg.

Kaszás Csaba Richárd Zalaegerszegen született 1993. február 18-án és 2017. június 17-én szentelte pappá Pápai Lajos nyugalmazott győri megyéspüspök a Szombathelyi Székesegyházban, amiről a Magyar Kurír tudósítását ide kattintva tekinthetik meg. Plébániánk híveinek a Szentgotthárd-Zsidán, boldog Brenner János vértanú áldozópap tiszteletére emelt Jó Pásztor kápolnában a havi emléknapján bemutatott szentmise közzétételével mutatjuk be, ahol Bodorkós Imre szentgotthárdi plébános oldalán koncelebrált. A szentmise felvételét ide kattintva érhetik el.


Szólaljanak meg országszerte a harangok!

A társadalom részéről többen indítványozták, hogy június 4-én délután fél ötkor szólaljanak meg országszerte a harangok. Aki a harangszót hallja vagy megszólaltatja harangjait, tegye ezt az imádság lelkületével, könyörögjön hazánkért, népünkért határainkon innen és túl, és Közép-Európa összes népeiért, hogy békében, szeretetben és alkotó együttműködésben építhessük közös jövőnket. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményét ide kattintva érhetik el.

Ön is bekapcsolódhat virtuálisan az országos harangozásba, itt a honlapunk jobb oldalán is megszólaltathatja a Szombathelyi Székesegyház nagyharangját. (A Miserend menüpontban megszólaltathatók a Székesegyház déli tornyának harangjai is.)


Egy Miatyánk a magyarokért – Imalánc Trianon évfordulóján

A 777 csapata arra buzdít valamennyi magyart, hogy Trianon századik évfordulóján, június 4-én, magyarországi idő szerint délután fél ötkor közösen imádkozzunk hazánkért és valamennyi nemzettársunkért. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.

2020. május, A év


Szívünkben zarándokoljunk!

Az idei évet az Eucharisztia jegyében töltjük, amelynek mottója a csíksomlyói kegyhelyen: "A Szentlélek száll le rád!" (Lk 1, 36).

Év elejétől a csíksomlyói kegyhely készül a pünkösdszombati búcsúra, azonban a Covid-19 világjárvány kapcsán végrehajtott egészségügyi döntések következtében a kegyhely idén nem tudja fogadni a tömeges zarándoklatot. Nehéz döntést kellett meghoznunk a zarándokok egészségének megóvása érdekében, amely egyben a zarándokok iránti felelősség vállalása is. A teljes cikket a Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor honlapján ide kattintva olvashatják.

A csíksomlyói búcsú programját és programfüzetét ide kattintva találják meg. A programfüzetet ide kattintva is letölthetik. Ne felejtsék el, hogy a honlapon, ill. a programfüzetben közölt időpontokból 1 órát le kell vonni, pl. a pénteki nyitómise magyar idő szerint 17 órakor kezdődik.


Istenes versek Székely János szombathelyi püspök előadásában

A Martinus Kiadó sokak kérésére a közelmúltban újra megjelentette a Csak ennyi az egész című, istenes verseket tartalmazó CD-t. A lemezen Székely János szombathelyi megyéspüspök szavalja, mintegy imádkozza a verseket, amelyek korábban a Mária Rádióban hangzottak el. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el. Ízelítőként hallgassanak meg néhány verset a CD anyagából a Mária Rádió honlapjáról:

Ismét nyilvánosak templomainkban a szentmisék

Dr. Székely János megyéspüspök úr rendelkezése alapján egyházmegyénkben ismét nyilvánosak a szentmisék. A részleteket és a miserészvétel szabályait plébániánk Vasárnapi hirdetéseiben ide kattintva érhetik el.

Szentmisét mutattak be Rómában Mindszenty bíboros halálának 45. évfordulóján

Május 6-án, szerdán Mindszenty József bíboros, hercegprímás halálának 45. évfordulóján a római Szent István Ház Magyar Szentek-kápolnájában Németh László prelátus, olaszországi magyar főlelkész hálaadó szentmisét mutatott be. Homíliájában arra buzdította a jelenlévőket és az online miseközvetítés követőit, hogy bátran merjenek álmodni, és kérjék Mindszenty bíboros mielőbbi boldoggá avatását. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.

Köszönet az adományokért

A körmendi Szent Erzsébet Plébánia Karitász csoportja hálásan köszöni a hozzánk visszajuttatott kis dobozokban gyűjtött húsvéti pénzadományokat. Ebben a nehéz, járványos időszakban, amikor a személyes találkozás és kapcsolat-tartás korlátozva van, megkülönböztetett tisztelettel és hálával köszönjük a családoknak, különösen is a gyermekeknek, akik megtakarításaikról le-mondva önzetlenül gyűjtötték a pénzt, hogy náluk nehezebb sorsú társaikon segítsenek nekik is örömet szerezve. A hozzánk visszajuttatott 49 darab kis perselyben összesen 90395 Ft adomány gyűlt össze. Köszönjük mindazoknak is, akik más módon juttattak el pénzadományt a Húsvét előtti időben csoportunkhoz. Köszönjük a körmendi Önkormányzat három képviselőjének is nagylelkű adományukat. A Körmendi Karitász Csoport beszámolóját ide kattintva érhetik el.

Az MKPK közleménye az új járványügyi szabályok kapcsán

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia értesült arról, hogy új járványügyi szabályok lépnek hatályba, ezért 2020. május 4-e hétfőtől kezdve, korábbi rendelkezéseit módosítva a következő rendelkezéseket lépteti életbe:
 1. A templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomaink továbbra is nyitva állnak. A nyilvános liturgia végzéséről, illetve a szentségek kiszolgáltatásának módjáról az egyes megyéspüspökök az Egyházi Törvénykönyv 838. kánonja alapján a helyi körülmények és lehetőségek, valamint az egészségügyi előírások figyelembe vételével döntenek majd.
 2. Mindenben kövessük a hatóságok járványügyi előírásait. Főleg idősebb, veszélyeztetett, illetve beteg testvéreinktől azt kérjük, hogy továbbra is maradjanak otthon.
 3. A még mindig fennálló veszélyhelyzetre való tekintettel visszavonásig továbbra is érvényesek a 637/2020. sz., március 17-én kelt rendelkezésünkben foglaltak, miszerint a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól felmentést adunk, és továbbra is lehetővé tesszük az általános feloldozás megadását, amíg a rendkívüli helyzet tart.
A közlemény teljes szövegét a Magyar Katolikus Egyház honlapján ide kattintva olvashatják el. Az egyes egyházmegyék rendelkezéseit pedig a Magyar Kurír honlapján ide kattintva érhetik el.

A Szombathelyi Egyházmegye rendelkezései az átlagosnál enyhébbek, itt nem követelik meg a szentmiséken való részvételnél a 65 év alatti korhatárt, nem írják elő kötelezően a szájat és orrot eltakaró maszk vagy sál használatát, még énekes miséken sem. Így mindenki a saját lelkiismerete alapján, veszélyeztetettségét mérlegelve vegyen részt a szentmiséken, és a megfelelő óvintézkedések betartásával felelősséggel vigyázzon a saját és embertársai egészségére. A konkrét intézkedéseket ide kattintva olvashatják el.

Szent József, a munkás

Május 1-je Szent József, a munkás liturgikus emléknapja Egyházunkban. Az emléknapot XII. Piusz pápa vezette be 1955. május 1-jén. József, a Boldogságos Szűz jegyese, a Megváltó nevelőapja foglalkozását tekintve ács volt – egyszerű, kétkezi munkás. Ezért tekintünk rá úgy mint a munkások védőszentjére. Emellett az ácsok, a favágók, az asztalosok, a kézművesek, a keresztény házasságok és családok, az üldözöttek és a jó halál, valamint a katolikus egyház patrónusa. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.

2020. április, A év


A püspöki konferencia vizsgálja a nyilvános szertartások lehetőségét

Fokozatosan, szigorú menetrend mellett, a koronavírus-fertőzés területi különbségeire is tekintettel újraindítható az élet Magyarországon és május 4-től enyhítik a kijárási korlátozásokat – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter április 30-án, csütörtökön. A Magyar Kurír cikkét a nyilvános szentmisék újbóli bemutatásának lehetőségéről Magyarországon ide kattintva érhetik el.

Megjelent a Körmendi Híradó

Kiss László plébános atya különleges húsvéti ételszentelésével a címoldalán április 24-én megjelent a Körmendi Híradó legújabb száma. Azonban nem csak emiatt tarthat számot egyházközségünk híveinek érdeklődésére, hanem a sok tartalmas írás mellett egész oldalalas cikkben emlékeznek meg a körmendi hercegorvos boldoggá avatásáról is. A lap elektronikus változatát Körmend város honlapján pdf formátumban ide kattintva tekinthetik meg.

Virtuális lehet a Csíksomlyói búcsú

A csíkszeredai városi katasztrófavédelmi bizottság keddi ülésén az egyik központi téma volt, hogy augusztus 31-éig minden kulturális-, ifjúsági- és sportrendezvényt felfüggeszthetnek a hargitai megyeszékhelyen. A város fenntartásában lévő intézmények sem fogják hamarabb elkezdeni működésüket. Ráduly Róbert polgármester szerint a pünkösdi búcsú szinte bizonyosan csak online formában lesz követhető majd. A teljes cikket a maszol.ro honlapon ide kattintva érhetik el.

Elhalasztják a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust

      Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Pápai Bizottságával, valamint a katolikus világesemény szervezőivel egyeztetve – tekintettel az egészségügyi krízisre és annak következményeire – úgy döntött, hogy egy évvel elhalasztja a 2020 szeptemberére tervezett budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.
      A hír kapcsán Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke interjút adott a Vatikáni Rádió olasz programjának. Kiemelte, hogy ez lehetőséget jelent az esemény még jobb előkészítésére és arra, hogy Európa elgondolkodjon saját gyökereiről. A riportot a Vatican News magyar nyelvű honlapján Marini érsek az Eucharisztikus Kongresszusról: még sosem tapasztaltam ilyen nagy érdeklődést és ilyen magas részvételi szándékot címmel ide kattintva találják meg. A Magyar Kurír a döntés bejelentését követően Erdő Péter bíboros, prímás úrral készített interjúját pedig Az Eucharisztia álljon életünk középpontjában címmel ide kattintva olvashatják el.

Újabb plébánosi gondolatok járvány idején

"A magam tapasztalatából hadd mondjak el pár dolgot, ami talán segít jobban elfogadni és elviselni a másikat, otthon és máshol is. Járvány idején, meg utána is." –  Kiss László atya járvány kapcsán írt újabb személyes töltetű, tanulságos és megszívlelendő gondolatait honlapunkon a Gondolatok menüpont alatt, ill. közvetlenül ide kattintva olvashatják el.

Barsi Balázs konferenciabeszédei húsvéttól pünkösdig

Barsi Balázs OFM a rendkívüli helyzetre való teintettel folytatja nagyböjti konferenciabeszéd-sorozatát. A húsvéttól pünkösdig tartó vasárnapokon ismét élőben követhetjük a sümegi Sarlós Boldogasszony Ferences Kegytemplomban fél hétkor kezdődő szentmiséket valamint az azt követő konferenciabeszédeket. Az élő adások linkjeit, illetve később a videókat a Gondolatok menüpontban vagy ide kattintva is elérhetik.

XVI. Benedek születésnapja

Joseph Ratzinger 1927. április 16-én született – ma ünnepli kilencvenharmadik születésnapját. Április 19-én pedig pápává választásának lesz tizenötödik évfordulója. Lemondása hét évvel ezelőtt meglepte a világot – előtte hétszáz éve nem fordult elő ilyen az Egyház történetében. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el. A XVI. Benedek – Joseph Ratzinger története című filmet pedig ide kattintva tekinthetik meg.

Élő liturgiaközvetítések, katolikus YouTube-csatornák


A járvány idején ingyenesen letölthető katolikus lapok

 • Az Új Ember, a Mértékadó és az Adoremus számait ide kattintva olvashatják, ill. tölthetik le.
 • A Keresztény Élet legújabb számait ide kattintva oldalanként tekinthetik meg.
 • A Vasárnap és a Keresztény Szó legújabb számait ide kattintva olvashatják el.

Húsvéti ételek megáldása

Bebes István, Körmend város polgármestere facebook üzenetben jelentette be, hogy a Batthyány Lovasbandérium hathatós segítségével húsvétvasárnap reggel lehetőséget biztosítanak a húsvéti ételek megáldására.
A tervezett útvonal a következő: 7.00: Alsóberki templom, 7.15: Alsóberki futballpálya, 7.30: Rákóczi út 112. Dohánybolt, 7.40: Lidl, 8.00: Szabadság tér, 8.15: Bartók lakótelep, 8.30: Dobó tér.
Polgármester úr üzenetét így fejezte be: "Mindenkinek áldott, békés Húsvéti Ünnepeket kívánok! Vigyázzunk egymásra!"

Andrea Bocelli húsvétvasárnapi koncertje az üres milánói dómból

A város és a székesegyház főpapjának meghívására a híres tenor énekel a milánói dómban, a koncertet élő közvetítéssel április 12-én 19 órakor az egész világon lehet hallgatni. Különleges alkalom, imádság és zene egyszerre, Jézus feltámadásának napján, hogy reményt adjon ennek a szenvedő világnak. A magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.

Plébánosi gondolatok nagypéntekre

Kiss László atya személyes hangvételű, szívbe markoló nagypénteki gondolatait honlapunkon a Gondolatok menüpont alatt, ill. közvetlenül ide kattintva olvashatják el. Figyelem! Éjszakai írását László atya napközben új gondolatokkal egészítette ki.

Nagyheti és húsvéti élő liturgiaközvetítések


Plébánosi gondolatok járvány idején

"Mivel másképp nem tudok a Kedves hívekhez szólni mint plébánosuk, engedjék meg, hogy pár gondolatot megosszak, és ezután rendszeresen megtegyem ezt." –  Kiss László atya virágvasárnap előestéjén a járvány kapcsán írt gondolatait honlapunkon a Gondolatok menüpont alatt, ill. közvetlenül ide kattintva olvashatják el.

Egyéni ima

Gájer László 1983-ban született Szombathelyen, Gencsapátiban nőtt fel és Dr. Erdő Péter bíboros szentelte pappá 2008-ban. Jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára. A Magyar Kurír kérésére személyes hangvételű videobloggal szólítja meg a híveket a járvány idején: olyan kérdésekről elmélkedik, amelyek ebben a nehéz időben reményt adnak, segítenek befelé tekinteni, ugyanakkor kitekinteni a bezártságunkból. A magyar Kurír cikkét és a videókat ide kattintva érhetik el.

Gájer László atya idei nagyböjti lelkigyakorlatát a Szent István-bazilika Mária-kápolnájából az alábbi linkeken tekinthetik meg:


Ingyenesen letölthető katolikus lapok

 • A koronavírus-járvány miatt sokak számára elérhetetlen lett az Új Ember című katolikus hetilap nyomtatott változata, valamint kulturális melléklete, a Mértékadó és az Adoremus liturgikus kiadvány is. Az Új Ember szerkesztősége viszont fontosnak tartja, hogy továbbra is tájékoztatni tudja olvasóit az Egyház eseményeiről, beszámolóikkal, elemzéseikkel, riportjaikkal. Ezért az említett kiadványaikat az Új Ember honlapján ide kattintva pdf formátumban ingyenesen letölthetik.
 • Hasonló meggondolásból a nyilvános templomi szentmisék szüneteltetésének idején a Keresztény Élet hetilap legújabb számait is a Keresztény Élet Portálon, ide kattintva oldalanként pdf formátumban ingyenesen megtekinthetik.
 • Megjelent egyházmegyénk havilapja, a Martinus április száma, mely szintén pdf formátumban ide kattintva tölthető le.

Barsi Balázs: Családi Liturgia Nagyhétre

Barsi Balázs ferences atya a most megjelent útmutatóval segítséget kíván nyújtani a vírusjárvány következtében kialakult helyzetben. A négy fal közé kényszerült, és a nagyheti szertartásokon részt venni nem tudó családok az elkészült és átimádkozott anyag segítségével az ünnep legmélyéig juthatnak el. A segédlet javaslatokat fogalmaz meg a nap kezdésére és befejezésére, de még az étkezések előtti imádságainkra vonatkozóan is. Énekek szövik át a szent olvasmányokat és az előimádkozó-válaszadók dinamikus imádságait. A végigimádkozott és végigélt családi liturgiánk során kapcsolatba léphetünk Istennel és – először talán észre sem vesszük – mélyebb kapcsolatba kerülhetünk a szeretteinkkel is. A Családi Liturgia Nagyhétre (készült a kornavírus-járvány idején 2020-ban) teljes anyagát ide kattintva érhetik el.

Barsi Balázs ferences szerzetessel virágvasárnap alkalmából A kereszt köré kell gyülekeznünk címmel ide kattintva interjút is olvashatnak a Magyar Kurír honlapján.

Segédanyag a nagyhét személyes és családi imádságaihoz

Letölthető dokumentumokban közöljük a Segédanyag a nagyhét személyes és családi imádságaihoz című liturgikus segédletet, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa 790/2020. számon, április 2-án hagyott jóvá. Előkészítését a Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet végezte. A Magyar Kurír tudósítását ide kattintva érhetik el.

2020. március, A év


Barsi Balázs gondolatai a járvány idején

Barsi Balázs a nagyböjt negyedik és ötödik vasárnapján tartott szentmiséje bevezetőjében megosztotta nézeteit a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Gondolatait két részletben ide kattintva hallgathatják meg.

Élő szentmise-közvetítések

 • A koronavírus-járványra való tekintettel hazánkban is veszélyhelyzet lépett érvénybe. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése nyomán a nyilvános liturgiák március 22-étől elmaradnak. Ezért a Magyar Kurír munkatársai összegyűjtötték a lehetőségeket, hogy mely magyar nyelvű szentmise-közvetítésekbe lehet bekapcsolódni a járvány idején. A folyamatosan frissített gyűjteményt ide kattintva érhetik el.
 • A Duna Televízió élő adását a Médiaklikk.hu honlapon ide kattintva találják meg. Kattintsanak a jobb felső sarokban az Élő feliratú gombra, válasszák ki a Tv csatornák közül a Dunát és indítsák el az élő adást.
 • A Brenner János Hittudományi Főiskola YouTube-csatornáján is elkezdődtek az éló szentmise- és zsolozsma közvetítések a Szeminárium kápolnájából, naponta 7.30-kor és 18.30-kor, melyekbe ide kattintva kapcsolódhatnak be.
 • A jobb oldali oszlopban szereplő képekre kattintva további online közvetítések honlapjaira, ill. Youtube-csatornáira jutnak, ahol emlékeztetőket állíthatnak be a közelgő liturgikus eseményekhez, ill. a korábbi közvetítéseket is elérhetik.

Barsi Balázs nagyböjti konferenciabeszédei

A Ferences Alapítvány idén is élőben követíti a YouTube-on Barsi balázs atya nagyböjti konferenciabeszédeit. Nagyböjt első két vasárnapján a Pesti Ferences Templomból, azóta a koronavírus járvány miatt Sümegről. Az elmélkedések előtt Balázs atya szentmisét mutat be, amely minden vasárnap, este fél hétkor kezdődik. Az élő adások linkjeit, illetve később a videókat a Gondolatok menüpontban vagy ide kattintva is elérhetik.

Közlemény az iskolaátvétel visszavonásáról

A Szombathelyi Egyházmegye közleményét a körmendi Kölcsey Utcai Általános Iskola átvételének a koronavírus járvány miatt meghirdetett veszélyhelyzet következtében történő visszavonásáról ide kattintva olvashatják.

Az MKPK közleménye

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a rájuk bízottakért érzett felelősségtől vezérelve a koronavírus-járvány Magyarországon való megjelenése miatt meghirdetett veszélyhelyzetben visszavonásig a következő rendelkezéseket lépteti életbe, hacsak az illetékes megyéspüspök másként nem rendelkezik.
1. A templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen is fontosak, ezért templomainkat nem zárjuk be. Mégis felelősen és körültekintően kell eljárni, ezért a nyilvános liturgia 2020. március 22., nagyböjt 4. vasárnapjától a templomokban szünetel. Egyetlen kivétel a temetés, amelyet egyszerű formában, röviden kell megtartani.
 • Az MKPK további rendelkezéseit ide kattintva olvashatják el.
 • A szentségek kiszolgáltatása járványveszély idején című liturgikus mellékletet pedig ide kattintva tekinthetik meg.
 • A Dekrétumot a COVID-19 járvány idejére ide kattintva találhatják meg.

Plébániánk közleménye

Ezúton tájékoztatjuk a kedves Testvéreket, hogy a koronavírus okozta járvány miatt a következő programjaink elmaradnak:
 • 2020.03.20. Plébániai Esték
 • 2020.03.27. Bérmálkozók keresztútja
 • 2020.03.29. Elsőáldozók kiválasztási szertartása és néhányuk keresztelése
 • 2020.04.04. Bérmálkozók nagyböjti lelkinapja
Bizonytalan ideig a plébánián tartott különféle foglalkozások (felnőtt hittan, ifjúsági hittan, jegyesoktatások stb.) elmaradnak. Továbbá a Plébánia hivatal ügyintézésében a következő változások lépnek életbe:
 • Lehetőség szerint telefonon (+36-94/410-172) történjen bármiféle ügyintézés!
 • Amennyiben nem halaszthatatlan ügyről van szó , kérjük, várják meg a vírus intenzív időszakának elmúltát! (pl. újság előfizetés, egyházközségi hozzájárulás befizetése, stb.)
 • Azokat az ügyintézéseket, amelyek nem tűrnek halasztást (pl. temetési ügyintézés), kérjük telefonos egyeztetés után intézzék, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket!
Megértésüket köszönjük!

A nyugdíjas Klub havi összejövetele

Március 10-én az eddigieknél is nagyobb érdeklődés övezte a klub életét. László atya lelki gondozónk, vezetőnk meghívását elfogadva, a márciusi vendég előadó, Dr. Bátor György főorvos úr a Markusovszky Kórház Szemészeti Osztályának osztályvezető főorvosa volt. Baumgartner Istvánné részletes beszámolóját a Nyugdíjas Klub oldalán ide kattintva találják meg.

Az MKPK intézkedései a koronavírus járvány miatt

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2020. március 5-én a rájuk bízottakért érzett felelősségtől vezérelve a COVID-19 járvány Magyarországra való betörése után többek között az alábbi rendelkezések lépteti életbe:
 • Kérjük a szentmiséken a kézfogás és a nyelvre áldoztatás elhagyását és a kézbe áldoztatás általánossá tételét;
 • kérjük a paptestvéreket, hogy a szentmisék előtt és után fertőtlenítsék kezüket vagy vírusok ellen hatékony folyékony kézfertőtlenítő szappannal vagy alkoholos kézfertőtlenítővel;
 • a gyóntatóhelység legyen rendszeresen szellőztetve, a gyóntatórácsra kérjük fólia rögzítését;
 • kérjük a szenteltvíztartók kiürítését, azok használatának mellőzését;
 • amennyiben a hatóság elrendeli a tömegrendezvények betiltását, ez vonatkozhat nagy létszámú egyházi rendezvényekre is.
Az intézkedések teljes listáját a Magyar Katolikus Egyház honlapján ide kattintva olvashatják el.

Ismét elindították a Foucault-ingát a Székes­egyházban

2020. március 2-án, hétfőn délelőtt 10 órakor a szombathelyi Székesegyházban ismét elindították a Foucault-ingát. A következő két napon, március 3-án kedden 9-től 17 óráig és 4-én szerdán 12 óra 47 percig lengett az inga. Akkor az 1945. március 4-ei bombázásra emlékezve leállították. A Föld forgását bizonyító kísérletet 1880. augusztus 25-én a világon harmadikként Szombathelyen valósította meg Kuncz Adolf, a premontrei gimnázium pap-tanára és a nemzetközi tudománytörténetben is elismert herényi Gothard fivérek. Legutóbb 2017-ben, Gothard Jenő születésének százhatvanadik évfordulóján függesztették fel a Székesegyház kupolájában a közel 30 m hosszú ingát, s ahogy akkor is, most is a 140 évvel ezelőtti eredeti golyóval ismételték meg a kísérletet. Az idei év újításaként még vékonyabb drótot használtak a felfüggesztéshez, hogy a légellenállás csökkentésével még hosszabb ideig lenghessen az inga. Az eseményen közel ezer diák tapasztalhatta meg, hogyan dönti el sorra a bábukat a golyó hegye, amint a Föld lassan elfordul az inga lengési síkja alatt. Köszöntőjében dr. Székely János megyés püspök a hit és a tudomány kapcsolatáról beszélt, kiemelve, hogy ezek a világ megismerésének szárnyai, a kettő együtt repíti az embert a magasba. Amint mondta, a hitnek és tudásnak kölcsönösen szüksége van egymásra; a hit oda is eljut, ahol a dolgokat már nem lehet számokkal mérni. A Szombathelyi Egyházmegye cikkét ide kattintva érhetik el.

Dr. Gyürki László gyémántmisés oldala

Nemrég beszámoltunk róla, hogy a honlapunk folyamatos fejlesztése és hiánypótlásai eredményeként a Bemutatkozás menüpont alatt Egyházközségünk jelenlegi lelkipásztorainak és kántorának bemutatásán túl felsoroltuk korábbi plébánosaink és káplánjaink nevét, hivatali idejét. Dr. Gyürki László pápai prelátus bemutatásánál a gyémántmisés képe szerepelt, s alatta egy link, melyre kattintva meghallgathattuk a Mária Rádió hangfelvételét a gyémántmiséről. Most egy külön oldalt szentelünk gyémántmiséjének, ahol a szentmise bemutatásán túl életműve előtt is szeretnénk tisztelegni, megemlítve legjelentősebb eredményeit, kitüntetéseit is. Külön köszönet Bedőcs Gyulának, hogy megőrizte és rendelkezésünkre bocsátotta a szentmisén készített fotóit. Az oldalt a Bemutatkozás menüpont alatt, ill. ide kattintva érhetik el. Isten áldását kérjük Gyürki atya további életére, munkásságára is!

2020. február, A év


Plébániai Esték a katolikus házasság érvé­nyességéről

2020. február 28-án pénteken folytatódott a Plébániai Esték sorozatunk. Este 7 órakor kezdődött az előadás a plébánia közösségi házában. Meghívott vendégünk Molnár Szabolcs szombathely-kámoni plébános, az egyházmegye bírósági helynöke volt, s a következő kérdésekről elmélkedett: Mikor érvényes vagy érvénytelen egy katolikus házasság. Hogyan lehet kimondani a házasság érvénytelenségét. Bedőcs Gyula képeit ide kattintva tekinthetik meg.

Nagyböjti lelki naptár

Az Országúti Ferences Plébánia idén is elkészítette Nagyböjti lelki naptárát, melyet ide kattintva találnak meg. Az elmélkedések gondolatait Ferenc Pápa 2019-es nagyböjti beszédjéből és a Szombathelyi Egyházmegye által kiadott szentségimádási imádságokból vették.

Jézussal a Keresztúton


A keresztút az egyik legismertebb keresztény ájtatossági forma. Mai formájában 14 stációból (vagy állomásból) áll, amelyek Krisztus végső szenvedését jelképezik. Minden stációnál a kegyeletet végző hívő az Úr szenvedésén elmélkedik. A keresztútjárás a szentföldi zarándoklatokat eleveníti föl, amelyek során a zarándokok Krisztus szenvedésének helyeit keresték föl. A fényképen látható amerikai Keresztút állomásait ide kattintva, a csörötneki templom keresztútjának fotóit pedig ide kattintva érhetik el. Bánk József érsek-püspök 25 keresztutat tartalmazó, Jézussal a keresztúton című gyűjteményét ide kattintva, a Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár 28 keresztútból álló Keresztút gyűjteményét pedig ide kattintva találják meg.

Karitász farsang

2020. február 25-én, húshagyó kedd délutánján a plébánia közösségi termében farsangi mulatságot rendezett a körmendi plébániai karitász. A jelmezesek felvonulása, bemutatkozása után minden gyermek kapott egy kis ajándékot. Bedőcs Gyula képsorozatát ide kattintva érhetik el.

A Kolping Család farsangi bálja

"A 2020. esztendő egyszerre indult formabontó, ugyanakkor hagyományos módon egyesületünk életében: a tradícióknak megfelelően idén is a farsangi bállal nyitottuk meg éves programjaink sorát, azonban a korábbiakhoz képest több változásra is sor került. Egyrészről ez évben a báli szezon zárásaként a nagyböjti időszakot megelőző utolsó szombaton, másrészt eltérő helyszínen, a Korona Étteremben szerveztük meg évadnyitó táncmulatságunkat." Simonits Ádám és Bedőcs Gyula képes tudósítását ide kattintva érhetik el.

Nyílt napot tartottak a győri szemináriumban

A győri Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet a hagyományokhoz híven idén is nyílt napra várta a papi hivatás iránt érdeklődő fiatalokat. Február 22-én, Szent Péter apostol székfoglalásának ünnepén tizenhét érdeklődő látogatott el a szemináriumba, hogy megismerkedjenek a kispapok életével, mindennapjaival. A Magyar Kurír képes beszámolóját ide kattintva érhetik el.

Egyházi iskola lehet Körmenden is

2020. szeptember 1-től a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásában működhet a Kölcsey Utcai Általános Iskola Körmenden, amennyiben a szülők erről döntenek márciusban. Az intézményben dolgozóknak és a szülőknek tartott tájékoztatót január 30-án Dr. Székely János megyéspüspök. Az eseményről a Szombathelyi Egyházmegye honlapján Egyházi iskola Körmenden? címmel ide kattintva olvashatnak részletesebben. A cikk kivonata Újabb iskola fenntartását veheti át a Szombathelyi Egyházmegye – Márciusban a szülők döntenek címmel a Magyar Kurírban is megjelent, melyet ide kattintva érhetnek el.
Az iskolaátvétellel kapcsolatos Szülői tájékoztatót, a Pedagógusok tájékoztatóját, ill. a felmerülő kérdéseket és válaszokat az egyházmegye honlapján ide kattintva találják meg.
A Kedves Szülőknek azzal is szeretnénk segíteni megfontolt és felelősségteljes döntésükben, hogy itt közöljük a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásában működő Vas megyei közoktatási intézmények linkjeit. Kérjük, tanulmányozzák ezeket a honlapokat, hogy meggyőződhessenek róla, milyen tartalmas és szeretetteljes nevelőmunka folyik ezekben az iskolákban: Városunk polgármestere, Bebes István is támogató nyilatkozatot tett az átvétel mellett: "Nagy a felelősség, hiszen a városban lévő ugyanilyen gondolkodással bíró szülők, akik bíznak az egyházi oktatásban, is biztos, hogy szívesen vennék azt, hogy ha gyermekeiket egy ilyen típusú iskolába adhatnák. Én abban bízom, hogy az elkövetkezendő időszak szavazásán a szülők felelős döntést hoznak és figyelembe veszik azt, hogy igenis jól működő intézmények vannak egyházi fenntartásban." A teljes videót a YouTube-on ide kattintva tekinthetik meg.

Az átvétellel kapcsolatban Tóth Gábor, Körmend város Egészségügyi és Szociális Bizottság elnöke is kifejtette támogató véleményét: "Érintett szülőként én is ... azt gondolom, hogyha magunkba nézünk, egy kicsit kritikusan szemléljük magunkat, a világot és gyermekeinket, akkor egy kicsit több szabály, egy kicsit több kötöttség a gyerekek érdekeit szolgálja, mégpedig azért, hogy a jövőben sikeres és boldog felnőttekké váljanak." A teljes videót a YouTube-on ide kattintva tekinthetik meg.

Az elmondottakhoz azt is hozzátehetjük, hogy a Kölcsey utcai iskola számára ez a szavazás sokkal több, mint a megújulás, a fejlődés lehetősége, ez lehet a fennmaradás, a stabil működés hosszú távú garanciája is. Kérjük a Kedves Híveket, imádkozzanak érte, hogy várusunk fiataljainak is lehetőségük legyen helyben katolikus iskolában tanulni, ahol a lelkiség és szakmaiság harmóniájában gyarapodhatnak testben, lélekben és tudásban!

A nyugdíjas klub farsangja

2019. szeptember 24-én megalakult a Szent Erzsébet Plébánia nyugdíjas klubja. Kezdeményezője és alapítója, egyben lelki vezetője Kiss László plébános úr. A klub létrehozásának célja, hogy havonta egy délután a közösségi teremben találkozzanak plébániánk közösségének nyugdíjas tagjai, hogy vidám családias közösségben töltsenek el egy tartalmas délutánt. A programokról László atya gondoskodik. Az alkalmanként meghívott vendég előadók az egészséghez kapcsolódó előadást, úti élménybeszámolót tartanak. Az atya vezetésével az egyházhoz kapcsolódó kvíz kérdések, majd az elmaradhatatlan gyógytorna teszi még színesebbé a délutánokat. Megalakulása óta a klub egyre népszerűbb, létszáma folyamatosan emelkedik. Szeretettel várjuk összejöveteleinkre egyházközségünk minden nyugdíjasát! A Nyugdíjas Klub oldalát a Közösségek menüpontban, ill. ide kattintva érhetik el.

2020. február 11-én, kedden délután 2 órakor a nyugdíjas klub a farsang jegyében tartotta meg összejövetelét a plébánia közösségi házában. Mivel ez a nap a Betegek Világnapja, az összejövetel a templomban ért véget a betegekért való közös imádkozással. Bedőcs Gyula képeit ide kattintva tekinthetik meg.

Dr. Gyürki László: Itt vagyok, engem küldj!

Dr. Gyürki László pápai prelátus 1932. november 8-án született Egyházasrádócon. 1957. június 23-án szentelték pappá. 1986-tól 2007-ig volt Körmend plébánosa, azóta nyugállományú lelkész Horvátnádalján. Azonban ma is nagyon aktív, rendszeresen tart előadásokat Szent Pál apostol vagy Boldog Batthyány-Strattman László életéről. 1999-ben Hargitai József kérésére írta le addigi élettörténetét "Itt vagyok, engem küldj!" /Izajás 6,9/ Hivatásom története címmel. A könyvet most honlapunk rendelkezésére bocsátotta. A bescannelt könyvoldalakat, ill. a könyv Pdf változatát ide kattintva tekinthetik meg. Olvassák szeretettel, imádkozzanak érte és új papi hivatásokért!

Dr. Gyürki László kaszinó estje

Február 6-án csütörtökön 18 órakor a Körmendi Kulturális Műhely szervezésében tartották meg Dr. Gyürki László pápai prelátus "Batthyány László Körmend hercege" című kaszinó estjét a Batthyány Örökségközpont aulájában. Az előadóval Szabó Ferenc beszélgetett.
2020. január, A év – Békés, boldog új évet kívánunk!


Ökumenikus Imahét

"...nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk..." (ApCsel 28,2)
A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) 2020. január 19-26. között szervezte az Ökumenikus Imahetet a keresztény egységért. Az ökumenikus imahét anyaga megtalálható a MEÖT honlapján, ill. ide kattintva érhetik el. Városunkban az ökumenikus imahét istentiszteletei Boldog Batthyány László ünnepe miatt kerültek egy héttel későbbre. Január 29-én, szerdán este az evangélikus templomban igét hirdetett Szabadi István református lelkész, január 30-án, csütörtökön este a református templomban prédikált Kiss László plébános, január 31-én, pénteken este a katolikus plébániatemplomban igét hirdetett Benedek János evangélikus lelkész.
Benedek János igehirdetését ide kattintva hallgathatják meg.
Bedőcs Gyula képeit ide kattintva tekinthetik meg.

Szent Pál apostol megtérése – Pál fordulása

Január 25-én Pál fordulását, Szent Pál apostol megtérését ünnepeljük. A Magyar Kurír megemlékezését ide kattintva érhetik el. A Linkek menüpont alatt több szinkronizált Biblia-filmet is találnak, néhányat, köztük a Pál apostol élete című filmet is a korábbinál jobb minőségben. Ez a film most már teljes egészében, két részben tekinthető meg honlapunkon, ill. az első részt ide, a másodikat pedig ide kattintva is megnézhetik a YouTube-on.

Boldog Batthyány-Strattmann László ünnep­napja

 • 2020. január 22-én nyílt meg a Boldog Batthyány-Strattmann László emlékév a Batthyány-Strattmann László liturgikus emléknap rendezvényeivel.
 • A Magyar Kurír Orvos volt a hercegek között, és herceg az orvosok között című írásában emlékezik a boldoggá avatott hitvallóra és szemorvosra. A cikket ide kattintva érhetik el.
 • Január 22-én, szerdán 17 órakor a kastély színháztermében vette kezdetét az ünnepség, ahol köszöntőt mondott Bebes István polgármester, Kovács Andorné, Dunakiliti polgármestere, majd az orvosi hivatás és a hit kapcsolatáról, valamint Batthyány László példájáról dr. Nagy Katalin, a tavalyi év díjazottja osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. A Test és a Lélek orvosa – Boldog Batthyány László-díjat idén Dr. Császár Tamás, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház osztályvezető főorvosa vehette át Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspöktől. A program a Szent Erzsébet-templomban folytatódott, ahol Székely János megyéspüspök volt az ünnepi szentmise főcelebránsa. Szentbeszédében példaként állította elénk Boldog Batthyány-Strattmann Lászlót, akinek az élete gyönyörű egységben volt: egyszerre volt szerető férj, édesapa; zseniális orvos; a szegények segítője; mélyen hívő, imádságos ember.
 • A Szombathelyi Egyházmegye képes tudósítását Dr. Császár Tamás főorvos vehette át A Test és Lélek orvosa díjat címmel ide kattintva érhetik el, videótudósításukat pedig A Test és a lélek orvosa – Díjátadó ünnepség Körmenden címel ide kattintva tekinthetik meg.
 • A színházi ünnepség hangfelvételét ide kattintva, Dr. Székely János szentbeszédét az ünnepi szentmisén pedig ide kattintva hallgathatják meg.
 • A Magyar Kurír beszámolóját az ünnepségről Császár Tamás főorvos kapta idén a Boldog Batthyány László-díjat címmel ide kattintva olvashatják el.
 • Bedőcs Gyula képeit plébániánk honlapján pedig ide kattintva tekinthetik meg.

Püspöki körlevél

Dr. Székely János megyéspüspök körlevelét, amelyben a budapesti Eucharisztikus Kongresszuson való részvételre buzdítja a híveket, a Szombathelyi Egyházmegye honlapján ide kattintva olvashatják el.

Árpád-házi Szent Margit szűz

Szent Margitra, a nagy engesztelőre, IV. Béla király leányára emlékezünk ünnepén, égi születésnapjának 750. évfordulóján. Az Árpád-házi királylány 1270. január 18-án, huszonnyolc éves korában halt meg. 1943-ban avatta szentté XII. Piusz pápa. A Magyar Kurír cikke ide kattintva tekinthető meg. A Margit-legenda (Szent Margit élete, 1510) a Debreceni Egyetem honlapján ide kattintva érhető el. Az oldalon (az egyik felső sarokban lévő képre kattintva) megtalálják a Margit-legenda eredeti példányának elektronikus másolatát pdf formátumban, a menüben pedig a könyv betűhű szövegét latin fordítással együtt, és a modernizált szöveget is. Radványi Imre Margit-sziget története című könvyve pedig, melyet 1858-ban a Szent István Kiadó jelenetett meg, ide kattintva olvasható el.

Magyarország elfeledett védőszentje

A 3-4. században élt Remete Szent Pálra, az első keresztény remetére, a szerzetességnek mint a világtól elvonuló életformának első kezdeményezőjére emlékezünk január 15-én. Róla kapta nevét a magyar alapítású pálos rend. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.

Sarah bíboros könyve a papi cölibátusról

Január 12-én a Le Figaro francia napilap vasárnapi száma előzetest közölt XVI. Benedek pápa és Robert Sarah bíboros szerdán megjelenő, a Szívünk mélyéből című könyvéből, melyben a szerzők az írásaikkal vitába szállnak a cölibátus kérdése kapcsán a nős férfiak pappá szentelésének a lehetőségével. "Én hiszem, hogy a cölibátusnak fontos jelentése van, és elengedhetetlen ahhoz, hogy Isten felé vezető utunk életünk alapja tudjon maradni" – állapítja meg Joseph Ratzinger a könyvben. A Magyar Kurírban a könyv megjelenéséről ide kattintva, a szentszéki szóvivő nyilatkozatáról pedig ide kattintva olvashatnak részletesebben. Január 14-én kedden, a tervezett megjelenés előtti napon XVI. Benedek különleges titkára szólalt meg a kötet ügyében: "Az emeritus pápa tudott arról, hogy Sarah bíboros készít egy könyvet, és elküldte neki az írását a papságról, felhatalmazva őt arra, hogy tetszése szerint használja. Nem járult azonban hozzá semmiféle olyan könyvtervezethez, amelynek két szerzője van." Ezt követően Robert Sarah így reagált: "Figyelembe véve a vitákat, amelyet a Szívünk mélyéből című könyv kiadása keltett, az a döntés született, hogy a kötet szerzője Sarah bíboros lesz, XVI. Benedek közreműködésével." További részleteket a Magyar Kurír honlapján ide, ill. ide kattintva olvashatnak. Sarah bíboros nyilatkozatát a XVI. Benedekkel folytatott megbeszéléseiről a Vatican News honlapján ide kattintva találják meg. Antonio Socci vatikanológus szerint Ferenc pápa rendelte el, hogy vegyék le a szerzők közül elődje, XVI. Benedek pápa nevét a papi cölibátust védelmező könyvről. Erről a Mandiner honlapján ide kattintva találnak további információkat.

Plébánosi beszámoló, 2019

A Körmendi Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia 2019. évi hitéleti statisztikáját és plébánosi beszámolóját a Vasárnapi hirdetések menüpontban, ill. ide kattintva érhetik el.

Egyházközségünk plébánosai és káplánjai

Honlapunkat folyamatosan fejlesztjük és frissítjük a benne szereplő információkat. Ezért érdemes időről-időre átnézni a menüpontokat, mert a kisebb változtatásokat általában nem jelezzük a nyitólapon. Most pl. egy nagy hiányosságot pótolva a Bemutatkozás menüpont alatt Egyházközségünk jelenlegi lelkipásztorainak és kántorának bemutatásán túl felsoroljuk az összes ismert plébánosunk nevét, hivatali idejét. Hasonlóan az összes káplánunk esetében is, akik 1950. január 1-je után szolgálatot teljesítettek plébániánkon. Ahol tudtuk, feltüntettük az elhunyt lelkipásztoraink halálának évét is. Imádkozzunk értük!

Szombathelyi Egyházmegye 2020

A Szombathelyi Egyházmegye 2020-as keemelt programjait és azok időpontjait az Egyházmegye honlapján elérhető plakáton ide kattintva tekinthetik meg. Az első kiemelt program Körmenden lesz, január 22-én 17 órakor: Egészségügyi dolgozók találkozója. Az Egyházmegye vezetése és a Körmendi Plébánia papsága szeretettel vár minden egészségügyi dolgozót erre az eseményre, hogy együtt adjanak hálát a szolgálatukért és imádkozzanak a Jóisten segítő kegyelméért a hivatásuk gyakorlása területén!

Jószolgálati-díj vándorkiállítás

Február 7-én szabadtéri kiállítás nyílt Szombathelyen a Fő téren. A Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány által létrehozott Jószolgálati-díj nyerteseit és tevékenységüket mutatják be a képeken. Köztük Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatójának munkásságába is belepillanthatunk, aki az Életműdíjat vehette át 2019. februárjában a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében rendezett ünnepélyes gálaesten. A kiállításról szóló tudósítást a Szombathelyi Egyházmegye honlapján ide kattintva olvashatják, a képeket ide kattintva nagyobb méretben is megtalálják a Szombathelyi Egyházmegye Facebook-oldalán. Az Egyházmegye YouTube-csatornáján ide kattintva pedig egy videót tekinthetnek meg az eseményről.

Vízkereszt, Urunk megjelenése

Vízkereszt, epifánia (Epiphania Domini, azaz az Úr megjelenése vagy Urunk megjelenése) vagy Háromkirályok az egyik legősibb keresztény ünnepünk. Kialakulásáról, történetéről és tartalmáról tömören a Magyar Katolikus Lexikonban ide kattintva, illetve szemléletesebben a Wikipédián ide kattintva olvashatnak.

"Esteledik, a nap már lemenőben"

Tavaly tavasszal már hírül adtuk, hogy Franciaországban megjelent Robert Sarah, a legismertebb afrikai bíboros új könyve "Esteledik, a nap már lemenőben" címmel (Lk 24,29). Sarah bíboros nagy sikerű könyve immár magyarul is olvasható Barsi Balázs fordításában. A Szent István Társulat eddig már két könyvét is megjelentette Robert Sarah új-guineai bíborosnak, az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció prefektusának: Isten vagy a semmi (2015), A csönd ereje. A zaj diktatúrájával szemben (2018). A főpásztor mindhárom kötetben Nicolas Diat újságíróval beszélget a kereszténység modern világban betöltött szerepéről. A Magyar Kurír könyvismertetőjét ide kattintva olvashatják. A könyvet ide kattintva rendelhetik meg a Szent István Könyváruházban.

Boldog Batthyány-Strattmann László emlékév

Körmend Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2019. december 12-i ülésén a 2020-2021-es évet Boldog Batthyány-Strattmann László emlékévvé nyilvánította a hercegorvos születésének 150., halálának 90. évfordulójának tiszteletére. Felkérte a Körmendi Kulturális Központot, hogy az emlékév rendezvényeit a Megyéspüspökkel egyeztetve megszervezni szíveskedjék. Első rendezvényként a Batthyány-díjak ünnepélyes átadására kerül sor 2020. január 22-én. Idézünk a Határozati javaslat előterjesztéséből: "Boldog Batthyány–Strattmann László 1870-ben született, és 1931-ben halt meg, így 2020-ban lesz születésének 150. évfordulója, míg 2021-ben lesz halálának 90. évfordulója. Megyéspüspök úrral egyeztetve kezdeményezzük azt, hogy a 2020-2021-es évet nyilvánítsa a Testület Batthyány-Strattmann László tiszteletére emlékévvé. Ennek első rendezvényeként kerülhet sor jövőre is, januárban a Batthyány-díjak átadására, és az emlékév 2021. január 22-én zárulna szintén a Batthyány-díjak átadásával. A további rendezvények koordinálására pedig a Kulturális Központot kérjük fel, az Egyházközséggel is egyeztetve."
Bebes István polgármester elnökletével 2019. január 8-án 16.30 órakor a Batthyány Örökségközpont előcsarnokában Civil Koordinációs Fórumot tartanak a kultúra és a sport területén tevékenykedő intézmények, szervezetek képviselői számára. A rendezvény célja, hogy "minél szélesebb körben, minél bővebb információval rendelkezzenek a 2020. évi tervekről, különös tekintettel a Batthyány-Strattmann László emlékév méltó megünneplésére".Friss hírek

Adventi naptár

Hírarchívum

2024   2023   2022   2021   2020   2019   2018


Horváthné Tompa Anita szülő gondolatai
Léránt Anett szülő gondolatai
Dr. Székely János megyéspüspök üzeneteApostol TV:    Élő adás   YouTube-csatornaBonum TV:    Élő adás   YouTube-csatornaA Magyar Kurír YouTube-csatornája