2018. december, C év


Elhunyt Seregély István nyugalmazott egri érsek

Az Egri Főegyházmegye a papság és a rokonság nevében fájdalommal, de a feltámadásba vetett hittel tudatja, hogy Dr. Seregély István nyugalmazott egri érsek életének 87., papságának 63. évében, december 31-én a nyíregyházi Főegyházmegyei Papi Szociális Otthonban szentségekkel megerősítve elhunyt. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva érhetik el.

Lelkipásztori gondolatok a jó házasság titkáról

Szentcsalád ünnepe alkalmából egy különleges, 24 évvel ezelőtti kiadványt ajánlunk olvasóink figyelmébe, melyben Kiss László atya, akkori zalaegerszegi káplán elmélkedik a jó házasság titkáról. Az Ünnepi Harangszó 1994. december - 1995. januári száma ide kattintva érhető el. A pdf dokumentum 3. oldalán egy beszélgetés található Kiss Lászlóval, utána következnek az ünnephez kötődő gondolatai.

A karácsony fényei a templomban

A hétköznapi esti misék most a téli kápolnában vannak, ezért nem kapcsolták fel a templom világítását, de a karácsonyfák és a betlehem fényei beragyogták a templomot. De jó ilyenkor odamenni és nézni! A karácsony csodája ekkor érvényesül igazán. Nem homályosítja el a lényeget a lámpák vakítása, a betlehem fénye zavaró külső hatásoktól mentesen, akadálytalanul képes a lelkünkig hatolni, s átmelegíteni szívünket. Bedőcs Gyula fotóját ide kattintva tekinthetik meg. A kép Gyula egy másik, külső esti fotójával együtt felkerült a templomunkat bemutató oldalra is.

Aprószentek – Ráchel siratja fiait, és nem akar vigasztalódni

Azokra a gyermekekre emlékezünk december 28-án, akiket Jézus születése után öletett meg Heródes a prófétai ígéreteket beteljesítő Messiás király miatt, azt gondolván, hogy így megmentheti királyságát. A Magyar Kurír cikkét ide kattintva olvashatják el.

Szent János apostol és evangélista

December 27. János apostol, a szeretett tanítvány ünnepe. Csak Szent Pál fogható hozzá fogékonyság és a teológiai gondolkodás mélysége tekintetében. Jánosé a nagy szó: Isten a szeretet. A Magyar Kurír cikke ide kattintva érhető el.

Pásztorjáték a színházteremben

Hagyományainkhoz hűen december 24-én a körmendi hittanos gyermekek pásztorjátékot mutattak be a színházteremben. A részleteket, ill. a képgalériát a Programok, ill. a Közösségek/Hittanosok menüpontokban vagy ide kattintva tekinthetik meg.

Karácsony kívül és belül

Huszonöt kérdés és válasz segít a készületben, ünneplésben A Magyar Kurír cikke ide kattintva olvasható el.

Közös munkával készült a betlehem Horvátnádalján

A helyi egyesületek tagjai dolgoztak a templom mellett. A közös munka már hagyomány, az adventi koszorút évek óta ők készítik, de betlehemet is már másodszor építettek fel a településen. A Vas Népe cikke ide kattintva olvasható el.
Petrovics László FaceBook oldalán egy képgaléria is található, amely ide kattintva tekinthető meg.

Barsi Balázs adventi konfrenciabeszédei élőben

A Pesti Ferences Templomban Advent minden vasárnapján az esti fél hetes szentmiséket Barsi Balázs ferences atya mutatja be, melyek után konferenciabeszédeket tart. A YouTube a szentmiséket és a konferenciabeszédeket is élőben közvetíti, a konferenciabeszédek pedig később is megtekinthetők. A hivatkozások a Gondolatok menüpont alatt vagy ide kattintva érhetők el.

Kaszap Istvánra emlékeztek Székesfehérváron

A legsötétebb órákban is tudott remélni. Spányi Antal püspök a Székesfehérvári Egyházmegye papjaival ünnepelt szentmisét Kaszap István halálának 83. évfordulóján a székesfehérvári Prohászka-emléktemplomban. Az ünnepre a Magyar Cserkészszövetség szervezésében idén is elhozták a betlehemi lángot, amely a béke üzenetét hirdeti világszerte. A cikk ide kattintva olvasható el.

A bakonybéli bencések adventi playlistje

A bakonybéli bencések YouTube-os zenei összeállítássa, mellyel az adventi elmélyülést szeretnék segíteni, ide kattintva a Magyar Kurír cikkéből érhető el.

Az esztergomi papnövendékek adventi ajándéka

Az esztergomi papnövendékek videója, mellyel az adventi készületet szeretnék meghittebbé tenni, ide kattintva a Magyar Kurír cikkében tekinthető meg.

Boldog Brenner János ünnepe

2018. december 15-én lesz egyházmegyénk XX. századi vértanújának ünnepe. A nap programjairól ide kattintva tájékozódhatnak.
A már korábban is említett újbudai szoboravatásról részletesebben ide kattintva olvashatnak.

KÉSZ előadás Körmenden

December 11-én, kedden este 6 órakor a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének szervezésében, Körmenden a városháza dísztermében Molnár János Zalaegerszeg, kertvárosi plébános tartott előadást: Werner Alajos életének római hangjegyei címmel. A cikk ide kattintva olvasható el.

Mikulás délután

December 8-án szombaton délután 2 órakor Mikulás délutánra gyülekeztek az iskolások a plébánia közösségi házába. Délután 4 órakor érkezett meg a templomba a Mikulás, ahol már izgatottan várták eljöttét az óvodások és a kisiskolások, akiket szüleik is elkísértek a nagy eseményre. A programokról készült képeket a Közösségek/Hittanosok menüpontokban, ill. ide kattintva tekinthetik meg.

Kiss László adventi gondolatai Szűz Máriáról

A plébános atya Advent kapcsán most Szűz Máriáról elmélkedik, amit a Gondolatok menüponton belül, ill. ide kattintva olvashatnak.

Vörsi betlehem

A kis somogyi faluban már 70. alkalommal készült el Advent kezdetére Európa legnagyobb templomban épített betleheme, mely február elejéig látogatható. Ide kattintva egy YouTube videón tekinthetik meg az alkotást.

Barsi Balázs új elmélkedései

Barsi Balázs idei Sümegi Lelkigyakorlatának hangfelvételei, ill. a Pesti Ferences Templomban Advent 1. vasárnapján elmondott konferenciabeszéde is meghallgatható már a Gondolatok menüpont alatt vagy ide kattintva.

Boldog Brenner János ünnepe

2018. december 15-én lesz egyházmegyénk XX. századi vértanújának ünnepe. A nap programjairól ide kattintva tájékozódhatnak.
Még egy örömteli eseményről is értesülhettünk Boldog Brenner János ünnepéhez közeledve. Budán, a ciszterciek Szent Imre temploma előtt, ahol Boldog Batthyány-Strattmann László emlékezetét is különös figyelemmel őrzik, december 13-án szobrot avatnak Boldog Brenner János tiszteletére. Az eseményről részletesebben ide kattintva olvashatnak.

Kiss László plébános atya bemutatkozása és Adventi gondolatai

Kiss László atya a már eddig is szereplő hivatalos adatokon túl egy személyes hangú, élménydús bemutatkozást kezdett írni honlapunk olvasói számára. Ennek első részét a most frissített Bemutatkozás oldalról vagy ide kattintva érhetik el.
A plébános atya ezentúl jeles alkalmakkor a prédikáción túl honlapunkon is buzdítja plébániánk híveit. Advent kezdetére írt gondolatait a Gondolatok menüponton belül, ill. ide kattintva találják meg.

Körmendi Advent, 2018 december

A Körmendi Advent 2018 decemberi programjait ide kattintva olvashatják.
Ide kattintva pedig láthatják, amint december 1-jén, szombat délután Böjti Balázs atya megáldja a város adventi koszorúját.

Adventi lelki program

Az Országúti Ferences Plébánia a mélyebb karácsonyi készület érdekében az idei évre is elkészítette Adventi lelki naptárát Szent II. János Pál pápa gondolataiból, amely pdf formátumban ide kattintva olvasható.

Velünk az Isten

Thomas Merton szerint az advent "Isten földi jelenlétének szentsége, Krisztus misztériumának történelmi megnyilvánulása". Amikor a várakozás és öröm külső jeleivel és a karácsonyi készülődés rítusával ünnepeljük adventet, megkezdünk egy belső utazást is hitünk központjába, hogy találkozzunk Krisztussal, aki titokzatos módon jelen van bennünk és körülöttünk a világban. Advent minden napján ilyen lelki utazáson vehetünk részt ide kattintva Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz Anyával és Henri Nouwennel.

2018. november, B év


Árpád-házi Szent Erzsébet és a Katolikus Karitász

Árpád-házi Szent Erzsébet a Katolikus Karitász védőszentje, ünnepe összefonódik a karitász tevékenységgel. Körmenden néhány év óta különösen aktív és hatékony karitász csoport működik Erős Klára vezetésével. Munkájuk eredményességére jellemző, hogy 2017-ben a csoport vezetője és két tagja is országos kitüntetésben részesült. A Közösségek menüpont alatt, ill. ide kattintva olvashatják a csoport bemutatkozását és a velük kapcsolatos híreket.
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepére kiadott körlevele ide kattintva található meg.
A körmendi ünnepi szentmiséről az egyházmegye honlapja is beszámolt, mely ide kattintva olvasható el.

Gyalogos zarándoklat

November 16-án pénteken, az esti szentmise után a plébánia közösségi termében volt a 2018-as mariazell-i gyalogos zarándoklat utótalálkozója. Minden évben közel 60-an útra kelnek, hogy Szentgotthárdtól Mariazellig 5 nap alatt megtegyék a 176 km-es utat. A zarándoklatról készült videót ide kattintva tekinthetik meg.

A „Via Sancti Martini” útvonal Körmend városi stációja

November 5-én elhelyezték a „Via Sancti Martini” útvonal Körmend városi stációjának tájékoztató tábláját. A cikk ide kattintva olvasható el. Nagyobb méretben pedig ide kattintva tekinthető meg az információs tábla.

KÉSZ előadás Körmenden

November 13-án, kedden este 6 órakor a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének szervezésében, Körmenden a városháza dísztermében Merkli Ferenc teológiai tanár, vasszécsenyi plébános tartott előadást: Van-e üdvösség az Egyházon kívül? címmel. A cikk ide kattintva olvasható el.

Dr. Gyürki László hangoskönyvei

Gyürki László atya szeretettel felajánlotta honlapunk számára a Karácsony és Húsvét a Szentföldön, Szent Pál útjain, Magyar zarándokok és emlékek a Szentföldön és Zarándoklat Szíriába, a kereszténység bölcsőjéhez című hangoskönyveinek hanganyagát. A hangoskönyvek a Gondolatok menüpont alatt, ill. ide kattintva érhetők el. Szintén a Gondolatok menüpontban találhatjuk Arcok és sorsok címmel a Magyar Katolikus Rádió Gyürki atyával készített riportjait. A beszélgetések témái: A magyar Teréz anya (Ódor Teréz nővér élete), Batthyány Ödön (Boldog Batthyány-Strattmann László 21 évesen elhunyt legidősebb fia) és Mindszenty József (Találkozások, személyes emlékek). A Templomok menüpont alatt a Kórházkápolna lapján pedig a kápolna építéséről és kifestéséről beszélget Soós Viktorral.

Elsőáldozók befogadása és felkészülési menetrendje

2018. november 11-én egyházmegyénk védőszentje, Szent Márton püspök főünnepén, a délelőtti szentmise keretében megtörtént plébániatemplomunkban az elsőáldozók ünnepélyes befogadása. A leendő elsőáldozók felkészülési menetrendjét a Programok menüpontban, ill. ide kattintva olvashatják. (A programok menüpontban megtalálható a bérmálási előkészület tervezett menetrendje is.)

Megjelent egyházmegyénk havilapja, a Martinus 2018. novemberi száma

Többek között arról is olvashatunk benne, hogy nemrég került a boltokba Pete Polgár Máté atya első könyve A lelkész lánya. A cikk írói a mű keletkezéséről, hátteréről, az írás szerepéről beszélgettek a szerzővel. Szemezgetés a tartalomból.

2018. október, B év


Coreth Mária Teréziára emlékeztek Körmenden

Körmenden a Bartók lakótelepi ódova névadójára emlékeztek 2018. október 25-én. Dr. Gyürki László pápai prelátus, nyugalmazott plébános tartott előadást a Szegények Orvosa felesége Coreth Mária Terézia életéről. Az előadás szövegét ide kattintva olvashatják.

Ó- és Újszövetségi Szentírás

Elérhető honlapunkon a Káldi-Neovulgáta Biblia Pdf formátumban. A Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat kiadványa alapján készült Gyürki László Bibliaolvasó naptárával kiegészítve. Ide kattintva elolvasható vagy jobb gombbal letölthető. A Szent Jeromos Társulat engedélyével. Forrás: https://www.martinus.hu/lelkiseg/biblia


Friss hírek

Ave Maria videók

Hírarchívum

2024   2023   2022   2021   2020   2019   2018


Rorate Caeli - Gregorián liturgikus énekek Advent négy vasárnapjára a Ligugé-i Szent Márton Bencés Apátság kórusának előadásában.