Körmendi Karitász Csoport
Kattintson a képekre a nagyításhoz!
Őszentsége Ferenc Pápa szívből adja Apostoli Áldását 70. születésnapja alkalmából Erős Klára életére, családtagjaira és barátaira, kérve számukra a bőséges mennyei kegyelmek és vigasztalások ajándékát és a Boldogságos Szűz Mária állandó segítségét.


A Magyar Katolikus Püspöki Kar által 1999-ben alapított Szent Erzsébet rózsája kitüntetést 2019-ben a karitászban végzett áldozatos munkájáért Erős Klára, a körmendi karitász vezetője kapta. A díjat Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke adta át november 19-én a Nemzeti Színház Színháztermében a 18 órakor kezdődő jótékonysági est keretében.


2019 november 19-én huszadik alkalommal adták át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elismerését, a Szent Erzsébet rózsája díjat a Nemzeti Színházban. A jubileumi díjátadó kitüntetettjét, Erős Klárát, a körmendi karitászcsoport vezetőjét "szolgálati helyén", a helyi Kolping-házban keresték fel a Magyar Kurír munkatársai, ahol éppen egy délelőtti programon vett részt. A Magyar Kurír riportját ide kattintva érhetik el.

2008-ban alakult meg Körmenden a Szent Erzsébet Plébánia karitász csoportja. Feladata és célja, segíteni a rászorulókon. Kik is tartoznak bele ebbe a kategóriába? Igencsak színes a skála: nagycsaládosok, gyerekeiket egyedül nevelők, betegek, idősek, váratlan krízis helyzetbe került személyek. A felsorolás nem lehet teljes. Számtalan előre nem látható szituáció adódik, amit a csoport tagjainak kell felfedezni, meglátni. Szerencsére másokra is számíthatnak: például az atyákra, a plébánia munkatársaira, védőnőkre, pedagógusokra, bárkire a városból. A segítség szó hallatán általában anyagi, tárgyi segítségre gondolunk, pedig a lelki támaszra legalább akkora szükség van. Az adományok is sokfélék: élelmiszerek, ruhák, háztartási gépek, bútorok, ünnepi csomagok, közüzemi számlák rendezése, gyógyszerek kiváltása. A csoport tagjai úgy gondolták, olyan rendezvényeket szerveznek, ahol a szeretet, a lelkiség kap hangsúlyt. Egy évben két alkalommal tartanak lelki napot a támogatottaknak. Novemberben Szent Márton nap táján van egy áhítat, mely szerény agapéval zárul. Nagyhéten közösen járják a keresztutat a karitász tagjaival. Eleinte a templomi padokban ülve külső szemlélők voltak, de évről – évre egyre többen csatlakoznak a csoporthoz. Adventben közös karácsonyi estet rendeznek a templomba járó időseknek. Közülük többen megfogalmazták, nem az ünnepi vacsora a lényeg. A közös elmélkedés, imádság, karácsonyi dalok éneklése, meghitt beszélgetések feltöltődést nyújtanak. A lelkiség nem zárja ki a vidámságot. Ennek bizonyítéka a hitüket gyakorló családok farsangja. A jó példa sokak számára követendő. Ezt bizonyítják a karitászhoz beérkező kisebb-nagyobb pénzösszegek. Több vállalkozó úgy gondolta, felajánlásokat tesz a rászorulóknak. Erre a csoport munkája inspirálta őket. Engedményeket adnak a náluk vásárolt termékekből, szemüvegek készítését finanszírozzák. Az is természetes, hogy a karitász tagjai segítenek a különböző egyházi rendezvények lebonyolításában.

Adódnak olyan lehetőségek, amelyeket nem lehet kihagyni. 2017-ben egyházmegyei rendezvényen Szent Erzsébet életéről szóló zenés színdarabot láthattunk szenvedélybetegek és fogyatékkal élők előadásában. Sokakat megérintett, ezért úgy gondoltuk, ezt a körmendi közönségnek is látni kell. A kulturális központ segítette az ötlet valóra váltását. Ezen alkalommal a város színháztermében a nagyközönség is megtekinthette a darabot. Nem tudni, kinek a lelkét érintette meg jobban, a nézőkét vagy a szereplőkét. Előadás után egy kis összejövetel volt a plébánia közösségi házában. A színjátszó csoport egyik vezetője fogalmazta meg, hogy a vendéglátókon nem a sajnálat, hanem a felebaráti szeretet és az őszinte köszönet látszott.

Az örömbe azért néha üröm is vegyül, hiszen nem lehet mindenkinek a kedvére tenni. Nehéz megállapítani, ki az igazi rászoruló. Mindent összegezve: "Jónak lenni jó", még akkor is, ha áldozattal és fáradozással jár.