Boldog Batthyány László Templom, Körmend

A körmendi hívek régi vágya volt, hogy a városi templomtól távol eső lakosok számára templom épüljön. A történelmi várost ugyanis "elhagyta" az új Körmend. Vannak részek, amelyek három kilométer távolságra vannak a Szent Erzsébet Plébániatemplomtól. Főképpen az időseknek jelent ez gondot, mert nem tudnak rendszeresen szentmisére járni.

A nehéz időkben templomépítésről azonban szó sem lehetett. A legnagyobb nehézséget a telek kérdése jelentette. "Nincs hely" a templom számára. Amit a város felajánlott, az nem volt megfelelő.

A pápa magyarországi látogatása után egyre több híradás jelent meg arról, hogy Batthyány- Strattmann László boldoggá avatása a közeljövőben megtörténik. A város várta a pápát Körmendre 1991-ben, és reménykedett, hogy itt avatja boldoggá a Szegények Orvosát. Ekkor készült a szobor is a kastély udvarára.

1997-ben a város telket ajándékozott a templom számára: a vasúton túli játszóteret jelölte ki erre a célra úszótelkes megoldással – ez azt jelenti, hogy csak a templom területe lett az egyházközséggé. A Szent László tiszteletére és dr. Batthyány Strattmann László emlékére épülő templom alapkövét Brenner József püspöki helynök helyezte el 1997. október 26‑án.

A templomot Rónai Károly építészmérnök tervezte, és helyi mesterek építették. Semmiféle gyűjtést nem hirdettünk, mindenki a maga munkáját ajánlotta fel: kőműves, ács, tetőfedő, bádogos, asztalos, lakatos, festő. A tetőkészítés idején éjjel önkéntes őrség vigyázott a drága épületfára. Alig egy év múlva már állt is a templom, és 1998. november 8-án a Blumau bei Wild egyházközség ajándékként érkezett kis harang felkerül a templom tornyába. Ezután már naponta háromszor szólította imádságra a kis harang a híveket.

A templomszentelést dr. Konkoly István megyéspüspök 1999. október 24.-én végezte. A meghívóban szerepeltek mindazok, akik a templom építkezésénél közreműködtek: Rónai Károly építészmérnök, Schmall Gyula statikus.

Lesenyei Márta a Batthyány-szobrot, néhai Kiss Sándor a Szent László-szobrot, Perlaki József a színes ablakokat készítette.

A következő mesterek dolgoztak az építésen: Budai József bádogos, Dancsecs Imre kőműves, állványozó, Csinger Péter kőfaragó, Gersli Jenő tetőfedő, GIDOS Kft. padlóburkolás, Horváth István asztalos, Molnár László kőműves, Németh Géza ács, Németh Ferenc villanyszerelő, Szekér Ferenc kőműves, Szakály Károly asztalos, Varga István térburkoló, Vas Csaba harang villamosítása, Wirth Iván lakatos, Zsigmond József festő, Zsigmond László asztalos. A térburkolat is szépen kiemeli a játszótér közepén lévő templomot. A bejárat előtt Lesenyei Márta Munkácsy-díjas szobrászművész Batthyány László szobra fogadja az érkezőt.

Lépjünk be a templomba. A szentélyben van Kiss Sándor szobrászművész Szent László király szobra. A művész utolsó alkotása, amit a templomban már nem láthatott (elhunyt 1999. augusztus 6-án). A templom legszebb díszei Perlaki József magyar szenteket ábrázoló színes ablakai. Jobboldalon Szent István, Szent Imre, Szent Gellért, a baloldalon Boldog Gizella, Szent Erzsébet és Szent Margit képe látható.

Ugyancsak Perlaki József munkája a torony nagy üveg felületének kialakítása színes üvegből. Ez eredetileg fehér üveg volt, azonban az erős fény a színes ablakok látványát teljesen lerontotta. Ezért vált szükségessé itt is a színes üveg. Ugyancsak az ő munkája a templom üveg lámpája is.

A templom bal oldali részén Batthyány László szobra található, amely Lesenyei Márta alkotása a művészi korpusszal együtt. A másik oldalon a Fatimai Szűz szobra került elhelyezésre. A hívek hozták Fatimából.

A templom nagy értéke Lesenyei Márta bronz keresztútja, amelyet a művésznő ajándékozott a templomnak. Az oltár, az ambó, a pasztofórium, a padok helyi mesterek munkái. A padokban villanyfűtés, nagyon gyorsan felmelegszik az egész templom. A templom gránit padlózatát a GIDOS Kft. készítette.

A templom mellett a téren szoborfülke áll, amely a Szegények Orvosa boldoggá avatására emlékeztet (2003. március 23.)

A templomban eredetileg minden kedden 9 órakor volt szentmise, amelyet elsősorban a környék idősebb hívei, nyolcvan-százan látogattak. Minden csütörtökön délután imaórát tartottak. Jelenleg azonban már a hívek kérésére szerda este 18 órakor és szombat délután 17 órakor is van szentmise. Itt van első pénteken az ifjúsági csoport imaórája. A templom környékének halottjaiért itt mondjuk el a temetési szentmiséket. Szentmise van Boldog Batthyány László liturgikus ünnepén (január 22.), születésnapján (október 28.), továbbá Szent László ünnepén.

A templom örömmel fogadja a Körmendre érkező zarándokokat, akik a plébániatemplom után a Boldog Batthyány László tiszteletére épült templomot is mindig meglátogatják.




Bedőcs Gyula képsorozatát a Batthyány-templomról a honlapunkon a szokásos leporelló-stílusban ide kattintva vagy a Google Drive-on miniatűr-előnézettel ide kattintva érhetnek el.