A Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola tanévnyitója, 2022. augusztus 31.


A nyár utolsó napján, augusztus 31-én a 18 órakor kezdődő szentmise volt katolikus iskolánk tanévnyitó ünnepsége. A szentmisét bemutatta, a biztató szavakat Kiss László plébános atya mondta az új elsősöknek:

"Ti már iskolások vagytok, nem ovisok. Olyanok vagytok, mint a felfedezők, akik útnak indulnak és messzi tájakat fedeznek fel. Ti is felfedezők vagytok, a számolás, olvasás, írás kincsét indultok felfedezni. A felfedezők expediciókra indulnak és most ti is elindultok egy új világ felé. Minden útnak van vezetője, a ti vezetőitek a tanítóitok, rájuk kell hallgatni, figyelni. Ők segítenek a betűk erdejét, számok tengerét megismerni. Puskázni is lehet, de ezt a vezetők nem szeretik. Két nagy főnökötök van: Kitti néni az egyik, rájuk kell hallgatni. Arra kérlek benneteket, hogy tanuljatok! Legyetek okosak! A legfontosabb a házépítésnél az alap, amit most tudsz lerakni. A tanuláshoz le kell ülni. Azért vagyunk itt, azért kezdtük szentmisével a tanévet, hogy kérjük a jó Istent, adjon nekünk kegyelmet, erőt a tanuláshoz, a tanévhez. Jelmondatunk FIDALETE et CARITATE, Hűséggel és Szeretettel. Hűséggel a tanulásban és szeretettel egymás iránt. Meg kell látszani, hogy ez egy dr. Batthyány-Strattmann László iskola! Isten adjon ehhez kegyelmet, erőt! Ámen"

A szentmise záró áldása előtt szép műsorral készült a két új osztály, majd Kiskós Kitti igazgató ismertette a nyáron elvégzett felújításokat, személycseréket, köszöntötte a 43 elsős tanulót és az 5 új felső tagozatos diákot. Megköszönte a szülők bizalmát, hogy iskolánkat választották. Beszéde végén Szent-Györgyi Albert szavaival biztatta a gyerekeket:

"Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát, megtanulja szeretni, amit csinál, és megtalálja azt a munkát, amit szeretni fog."


Forrás: Plébániánk Facebook-oldala

Fotó: Jámbori Tamás

(A képekre kattintva teljes méretben nyílnak meg.)